Статии  
Поставяне и закрепване на релси
22 November 2013

Поставяне и закрепване на релси

След сглобяване на дървената част на модула и залепване на корковата лента с дебелина 4мм и широчина 30мм, идва ред на релсите.

Закрепвам шаблона за релсите в двата края на модула.

За здраво захващане края на релсата използвам предварително подготвени платки, изрязани като траверсни скари.

След като съм намерил точното положение на платката я залепвам с лепило.Докато чакам да стегне лепилото, пробивам отвори за захранващите кабели, по два в ляво и дясно. Точното място съм намерил предварително, между две траверсни скари.Почиствам релсите от оксидацията, в случая с макетно ножче, калайдисвам ги и запоявам проводниците. Тях също съм ги калайдисал и огънал Г-образно така, че да идват от вътрешната страна на релсата.По същия начин зачиствам и калайдисвам релсите, там където ще легнат върху платките.След това намазвам със същото лепило корковата лента, като гледам да не слагам извън мястото, където ще легне релсата. Лепилото хваща достатъчно здраво и не е нужно да се прекалява.Поставям релсата и шаблона и проверявам дали са легнали правилно. Стягам със стеги, не много силно, колкото да държи, иначе релсата може да заприлича на дунавски вълни.По- здраво стягам в двата края, там където скарата ляга върху шаблонаСлед като стегне лепилото укрепвам платките с винтове, в случая с PIKO 55298. Това го правя за да не се размести платката, ако отпусне лепилото по време на запояването на релсата.Запоявам релсите, като внимавам тинолът да хване по цялата дължина.Свалям шаблона и отрязвам излишните релси на нивото на челото на модула. Опитът показава, че по-добре оставащите релси да стърчат малко и после да се доизпилят да нивото на челото, от колкото да са по- навътре и да се получава голям луфт до следващия модул.Сглобени, двата модула изглеждат така и са готови за проби.

Сподели facebook Facebook twitter Twitter


© 2023 RailwayPassion. Всички права запазени. Special thanks to the cool guys of StudioITTI Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
Национална среща на железопътните моделисти в България Сдружение "Клуб Железопътен Моделизъм – България"