Статии  
Поставяне и закрепване на релси
22 November 2013

Поставяне и закрепване на релси

След сглобяване на дървената част на модула и залепване на корковата лента с дебелина 4мм и широчина 30мм, идва ред на релсите.

Закрепвам шаблона за релсите в двата края на модула.





За здраво захващане края на релсата използвам предварително подготвени платки, изрязани като траверсни скари.





След като съм намерил точното положение на платката я залепвам с лепило.



Докато чакам да стегне лепилото, пробивам отвори за захранващите кабели, по два в ляво и дясно. Точното място съм намерил предварително, между две траверсни скари.



Почиствам релсите от оксидацията, в случая с макетно ножче, калайдисвам ги и запоявам проводниците. Тях също съм ги калайдисал и огънал Г-образно така, че да идват от вътрешната страна на релсата.



По същия начин зачиствам и калайдисвам релсите, там където ще легнат върху платките.



След това намазвам със същото лепило корковата лента, като гледам да не слагам извън мястото, където ще легне релсата. Лепилото хваща достатъчно здраво и не е нужно да се прекалява.



Поставям релсата и шаблона и проверявам дали са легнали правилно. Стягам със стеги, не много силно, колкото да държи, иначе релсата може да заприлича на дунавски вълни.



По- здраво стягам в двата края, там където скарата ляга върху шаблона



След като стегне лепилото укрепвам платките с винтове, в случая с PIKO 55298. Това го правя за да не се размести платката, ако отпусне лепилото по време на запояването на релсата.



Запоявам релсите, като внимавам тинолът да хване по цялата дължина.



Свалям шаблона и отрязвам излишните релси на нивото на челото на модула. Опитът показава, че по-добре оставащите релси да стърчат малко и после да се доизпилят да нивото на челото, от колкото да са по- навътре и да се получава голям луфт до следващия модул.



Сглобени, двата модула изглеждат така и са готови за проби.





Тагове: ТТ модули  Поставяне на релси
Коментари
Добави коментар
Сподели facebook Facebook twitter Twitter