Статии  
Представяне на модел на локомотив BR74
14 January 2011

Представяне на модела от lubomir от Пловдив:

Тази машина попадна при мен поради желанието на собственика й и да монтирам декодер. Аз си бях поръчал същата машина в Конрад, но във вариант KPEV. За съжаление след три месеца чакане просто се отказах и си взех парите обратно. Два-три дни по-късно машината светна в зелено в сайта на Конрад, но беше вече късно. Какво пък, при някое от ходенията към Виена или Мюнхен мога да си я взема от там с някой лев по-евтино.
Идеята на този локомотив е да се впише в групата на машините под 100 Евро. Логично е че това би трябвало да стане с масово скопяване на всичко, без което може да мине този модел. Каква обаче беше изненадата ми, когато моделът ми попадна в ръцете - имаше си всичко, включително и спирачките между колоосите плюс тръбите за пясък. Да не говорим, че осветлението е реализирано с бели светодиоди, които са в спектъра на топло бялото, а не като останалите в леко синеещо луминисцентно бяло.

Но да започнем с огледа:

Както сами виждате, на модела не му е спестено нищо (е почти нищо!), което за тази цена на нов локомотив изисква от мен адмирации към въпросния производител, чиято слава не е в областта на детайлността. Точно тук обаче Трикс са се постарали!
Принцип ми е, преди да почна каквато и да е работа, да се запозная с инструкцията на производителя. Факт е обаче, че понякога инструкциите са доста далеч от действителността и човек трябва да започне да напъва от тук, от там докато разбере, като как, аджеба, може да се разглоби дадено "чудо" на техниката. За съжаление случаят е точно такъв! Инструкцията е изключително постна и въобще не дава яснота по въпроса, как да "разчанчиш" този модел на съставните му части.


Човек остава с впечатлението, че вместо да спести от детайлировката на модела, производителят е спестил от труда си при правене на инструкцията. Лошото е, че поради този доста важен недостатък се принуждавам да напъвам тук и там, а понякога от такова напъване пострадат най-фините детайли на моделите. В случая минавам без поражения и откривам най-безболезнения начин за сваляне на кабината. Малко от тук:

Малко оттам:

И кабината е свалена:




Веднага прави впечатление, че тия пичове не са си спестили труда да направят арматурата по котела. При малко желание и повече свободно време може да се боядиса тук-там и кабината направо ще грейне.
Проблемът е обаче, че не мога да намеря как да разглобя задния тендер и котела, затова гледам като теле в телевизор и гадая как да стане тая работа:

Докато оглеждам, попадам на нещо интересно: нов вид парна машина с ексцентричен бутален прът отпред и центричен отзад



Работата е ясна! За да може локомотивът да се вписва в малки радиуси и водещата талига да не опира в стърчащите напред предпазители на буталния прът (ако бяха монтирани центрично както е на оригиналните локомотиви), производителят е решил да ги измести, което общо взето е допустимо за моделизма, ако клиентът не е капризен и не държи на 100% пресъздаване на оригинала. Знам, че е имало и по-добро решение на този въпрос, но моделът вече е в производство, така че...
В опита си да намеря винта, който държи котела, стигам до димната камера, която много лесно, без особенни напъвания се извади и от долу се показа платката за челното осветление. На мен ми хареса, как е направено, може и вие да видите:

Най-накрая намирам въпросните винтове, които държат котела и след развиването им, същият се маха и от долу се показва изключително компактната конструкция на задвижването:

Моторчето е малко, но достатъчно, както и маховикът за този тип мотор.
За съжаление в компактната конструкция всеки милиметър свободно пространство е запълнен и аз се принуждавам да търся място за декодера и говорителя нейде по кабинката.

Не знам дали оригинално локомотивът е без стъкла, но по-вероятно е просто да са спестени. Нищо не коства обаче на всеки собственик да лепне едно прозрачно фолио от вътре и проблемът се решава.



След нови разсъждения на тема "Кой написа инструкцията?", успявам да сваля въглищарника, където се откри платката на машината:

Като я види човек ще каже, че тоя локомотив си е с вграден звуков декодер, ама не би - всичко е за камуфлаж и заблуда на клиента.
Не знам за какво ги пробутват тези двадесет и една пинови куплунги, като почти никой не ги ползва всичките, особенно за модел като този, който дори не е предвиден за звук. Но инерцията е велика сила и връщането към NEM652 вероятно би се изтълкувало от инженерите като регрес. За мен осем пиновият интерфейс е най доброто, което са измислили до момента. Заради този тип куплунг (21 пиновия) си ограничен не само от към избора на декодера, но и относно това къде да го монтираш. Дори и да подбера звуков декодер с монтиран 21 пинов куплунг, ще се наложи да си правя изводи за говорителя, защото на основната платка просто съответните изводи не са свързани с нищо. Врътката е да тичкаме да купим обикновен 40Е декодер на Трикс, който и без това не блести с нищо. Тази работа ми прилича на мастилено-струйните принтери - купуваш струен принтер с глави в комплекта за 80лв., но само след месец разбираш, че нов комплект глави струват 120 лв. Айде, благодаря! Същото е и тука. При тази компановка нито мога да събера звуковия декодер в предназначеното за това място (заради стърчащите изводи на този прословут куплунг), нито има откъде да прекарам седемнадесет проводника, ако реша да монтирам декодера другаде (в кабината, примерно):



За говорителя въпросът е ясен, той си е направо за кабината. За съжаление поради конструкцията й се отказвам да го монтирам на тавана поради това, че ще се вижда прекалено много.
Отворът на основната платка обаче се оказва малък и се налага да се занимавам със стругаро-фрезистки операции, за да го отворя малко повече и да отстраня долния край, зер кабелите са доста:

Нямам избор! Колкото и да не ми се иска, се налага да направя отвор в тендерната част, за да прекарам проводниците през така образувалия се кабеловод:

Декодерът идеално се вписа в ситуацията в кабината:

От друга страна гъчканицата от кабели надминава очакванията ми и ме отказва да търся точки по платката за запояване на декодерните изводи. Налага се да изтичкам до "Комет" да взема 1-2 куплунга. Естествено, там нямат точно това, което ми трябва, но имат по-голям. Решавам, че ще го скъся и така осигурявам подвързването на декодера към основната платка:



Идва моментът за монтиране на говорителя. В кабината е останало точно толкова място, колкото да се събере говорителя плюс минус 0,1мм:

И така локомотивът е готов за програмиране и настройка:

Какви са изводите:


Локомотивът е с перфектно съотношение цена-качество. Детайлен и с добро осветление. Има някои дребни неточности, които принципно са допустими. Притежава добро задвижване (с малки кусури по аксиално и радиално биене на водещите колооси) и доста изнервящо монтиране на декодер, който не е от "Трикс" или "Локсаунд", но в края на краищата от Трикс са целели точно това. По-горе съм обяснил защо! От всичко гореизброено следва изводът, че си струва да си купиш този модел. Нещо, което не мога да кажа за "почти" идентичния BR91 на "Лилипут". Казвам "идентичен" пред вид колосната формула и компановката. Всичко друго е различно.

п.п. Не е лошо собственикът да цапне резонатора с черна боя. Така наличието му в кабината няма да се забелязва въобще.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
jphjjykuz - 01/08/2011
7cGTIE , [url=http://ngjsefbghvva.com/]ngjsefbghvva[/url], [link=http://wseoyjqoayty.com/]wseoyjqoayty[/link], http://hbdelbkalfcz.com/

jlpcwa - 30/07/2011
U7DazY , [url=http://gcznpvaxstkx.com/]gcznpvaxstkx[/url], [link=http://fuzwjisasxoi.com/]fuzwjisasxoi[/link], http://qendumrfnuya.com/

xqevlppt - 30/07/2011
DL60bq <a href="http://meuzfcppqyix.com/">meuzfcppqyix</a>

Melvina - 29/07/2011
This website makes tinhgs hella easy.

Добави коментар
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Ако желаете да участвате в конкурса за най-добър коментар, моля впишете e-mail адреса си и трите си имена.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*
Сподели facebook Facebook twitter Twitter


© 2024 RailwayPassion. Всички права запазени. Special thanks to the cool guys of StudioITTI Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
Национална среща на железопътните моделисти в България Сдружение "Клуб Железопътен Моделизъм – България"