Статии  
Поставяне на декодери в локомотиви мащаб N
27 January 2011

Статията е подготвена от lubomir от Пловдив:

Спомням си времето някъде през 70-те години на миналия век, когато пред мен стоеше избора в кой мащаб да започна. Обаче, тъй като по онова време нашето хоби беше почти толкова екстравагантно колкото и сега, пък и на ДСО "Млад техник" явно не му отпускаха кой знае какви квоти за внос на този тип "играчки", мащабът N се намираше в единични екземпляри ту тук, ту там. Може би затова и започнах в НО! Но същественото нещо останало ми от онова време е изключителната разлика в детайлността на моделите в НО и N, в полза на първия, разбира се. От тогава минаха доста годинки и подценявайки мъника, винаги съм подминавал моделите в този мащаб.

Преди известно време обаче, получих запитване за монтаж на декодери в модели от точно този мащаб. Честно! Монтаж на толкова тясно място не бях правил. И си нямах на идея с какво се захващам. Но както се казва - хората пари за тясно дават, та аз ли да се оплаквам от теснотия. Изискването беше освен обикновенните декодери, да търся къде има място за слагане и на звук. Кой да знае, че борбата ще е едва ли не за всеки микрон вътрешно пространство по машините.

И така започнах с  монтирането на обикновенни декодери в локомотиви в мащаб N. Тези които са подготвени за декодери, не са проблематични още повече, че декодерите са едни от най-малките предлагани на пазара. Но както се казва, всяко правило си има изключения! Началото е поставено с модел на Е03 на ARNOLD:




Машината е изключително детайлна. С перфектна механика. Бързо схващам, че сегашните модели в N са по-детайлни от едновремешните НО модели на Пико. Явно технологиите са напреднали доста и в този мащаб:



Място за декодера има достатъчно над мотора. Обаче не така за съжаление седи въпросът със свързването с куплунга. Налага се, да се прави хирургическа операция. Отстранява се ключето за превключване на захранването към контактната мрежа, за да може през него да се прекарат кабелите от и за декодера:

Така прекарани кабелите се калайдисват и се вкарват в куплунга. Вижда се, че няма място да се вкара какъвто и да е куплунг на декодер. Не ми е ясно като как точно от Арнолд са смятали да монтират декодер на тази машина:

Правя първи проби и виждам че всичко е ОК!
На горната снимка се вижда средата на машината отдолу и че има място колкото само да минат кабелите на декодера, но за декодер по-дебел от вестник просто място няма.

Преминавам към машини правени от Трикс. Странна фирма е Трикс. Определено не съм особенно въодушевен от правотоковия вариант на Мерклин и нямам идея каква е причината да искат толкова пари за моделите си. Обаче в N не седят нещата по този начин. Пичовете правят наистина детайлни и мисля доста здрави като конструкция локомотиви. Като съществен недостатък на по-старите машини на тази фирма (тези които не са преработени за декодер) е свързването на единия полюс на двигателя към рамата, което не винаги е видно и в края на краищата може да доведе до късо и дикодера да даде фира.

Продължаваме с две 120 -ки:



Видно е, че когато всичко е обмислено, поставянето на подходящ декодер не е проблем.


И така лека-полека преминаваме към най-интересната част - монтаж на звук на парен локомотив в N.
Машините бяха 3, от които трябваше да избера в кой да стане монтажа, като две от тях (03 и 41) са с еднакви тендери. И така голямото мислене започва:

Обаче как да вкарам декодер и говорител в този обем не ми е ясно.  Все пак има макар и малка теоретична възможност за монтаж само в тройката и 41-цата. Справката по форумите в Германия, показва че и там още не са успели да монтират звук на въпросните модели. За незапознатите ще кажа следното: обикновено в машините с отделен тендер в НО декодерът се монтира в тендера при мотора, а говорителят е някъде в машината отпред. В някои машини и двете са в тендера, но в НО все пак има място за това. В случая обаче тази схема е невъзможна поради това, че говорителят тъй или иначе не може да се монтира отпред, поради габаритни съображения. Монтажът отзад също не става, тъй като моторът и редукторът изяждат по-голяма част от пространството на тендера, да не говорим, че декодерът все пак трябва да се побере някъде, а място просто няма.

Пробвам и друг по-миниатюрен говорител но и той не седи добре, стърчат жици....

След няколко дена мислене стигам до извода, че без фрезоване няма да мине, а пък говорителят с резонатор просто няма къде да се сложи. Затова ще монтирам само говорителя, като му намирам място под имитацията на въглища. Възможността за този тип монтаж я даде несъосното монтиране на двигателя, което е доста необичайно за задвижване в тендера. Всъщност тези 2мм несъосност помогнаха, за да се реши задачката. Едновременно с това ме притеснява, че при този мащаб фрезоването на доста голяма част от тежестта от едната страна, може да доведе до нестабилност на тендера при все, че и моторът тежи повече откъм другата страна.

И тъй борбата започна:



След като разкачих всичко, което би могло да пречи, поставих тиксо, за да предпазя редуктора от попадане на стружки по време на обработката:




След внимателно фрезоване се получи ето това:

Чепаците от фрезоването се отстраняват внимателно с шабър.
Малко се чудя дали декодерът да е така или онака:



Платката, след като разкачам всичко по нея, леко я престръгвам, за да мога да осигуря пространство за декодера:

Всичко метално трябва да бъде изолирано, но кой да предполага, че дебелината на тиксото имало някакво значение. По надолу тази дебелина ще ми попречи да сглобя капака на тендера, а без изолация вероятността за късо е много голяма, тъй като рамата на тендера е под напрежение по конструктивни съображения.



След близо цяла седмица блъскане се получи това. За по-голям интегритет едва ли може да се мисли:

Монтирам капака на тендера и поставям въглищарника, за да покрия говорителя:

И въпреки че всичко изглежда нормално, виждам че капакът като че ли отзява 2-3 десети от едната страна. Всички опити да го накарам да изчезне остават без успех. Въглищарникът си отзява. Вярно, че не се забелязва особенно, но мен ме дразни. Работата е ясна! Пак ще иска да се фрезова, този път тежестта под говорителя. За съжаление трудното сглобяване е било безмислено и почвам пак с разглабянето.

Обаче плочката, която трябва да се фрезова 2-3 десети е дебела около 2,5мм, т.е. с дебелината на ламарина. Който все пак има някакъв опит с фреза знае, че закрепването и точната обработка на такъв тип детайл е доста трудна. За моя радост опeрацията е успешна и говорителят пропада със заветните 3 десети:

Следва ново цялостно сглобяване (няма как да пробвам само въглищарника), като искрено се надявам, всичко да е наред. За моя радост операцията е успешна. Всичко е както трябва да е!


Машината отива за програмиране и звук.

 
Въпреки добрия резултат с монтажа, мен ме притесняваше липсата на резонатор на говорителя.
След програмирането се оказвам прав. Звукът е слаб и глух, въпреки че говорителят е 1W. При това същият е поставен в метална кухина, от която звукът излиза сравнително трудно. След няколко проби се оказва, че говорителят работи отлично дори и с плоска пластмасова пластинка, а не с оригиналния резонатор. Всъщност точно тази добавка изкара от предварителните разчети монтажа на говорителя и се наложи фрезоването на плочката под него.


И така целта е постигната!

 
Не знам дали има друга N-аджийска машина в България със звук, така че gts.best вероятно ще е първият, който ще може да се гордее с реалистичен звук на своя макет в N!

 
Да му е честито и да си ги кара със здраве!

Заключение: Този мащаб е претърпял невероятно развитие последните двадесет години, а работата по моделите промени тотално предишното ми пренебрежително отношение от към детайлност на този мащаб. Монтажът на декодери и най-вече на звук прави така, че моделите в N да не отстъпват почти в нищо спрямо тези в НО или ТТ. А правенето на макет на 1 кв.м. е предимство, с което по-големите мащаби, уви, не могат да се похвалят в нашия апартаментаджийски живот. 

Сподели facebook Facebook twitter Twitter


© 2024 RailwayPassion. Всички права запазени. Special thanks to the cool guys of StudioITTI Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
Национална среща на железопътните моделисти в България Сдружение "Клуб Железопътен Моделизъм – България"