Статии  
Германски парни локомотиви BR 01 - част 1
19 April 2011

Поредица статии на Ясен ( Caprycorn ) - Германски парни локомотиви.

BR 01

Това е първата стандартна серия локомотиви на немските железници! Наред с това е носител на съвършенно нови конструктивни решения за Германия! Конструирани през 1925 година от Роберт Вагнер (неговото име носят създадените от него димоповдигащи щитове), това са локомотивите с най-голямо осово натоварване дотогава в Германия- 20 тона на ос! Интересното при тази серия е, че парната машина е система "Цвилинг". До този момент, всички бързоходни локомотиви са били с парна машина "Вулф-Компаунд". Четирите цилиндъра на системата Вулф-Компаунд позволяват пълно уравновесяване на възвратно-постъпателно движещите се маси (което е много важно за бързоходните локомотиви). Конструкторското решение за BR01 по система "Цвилинг" явно е срещнало много противници в немските железници, тъй като се е наложило, заедно със серия 01 да бъдат произведени и 10 локомотива серия 02, еднакви с 01, но с парна машина система "Вулф-компаунд". И така в началото на 1926 година от фабриката Борзик излизат първите 10 броя 01, а от Мафай- 10 броя серия 02. Следват продължителни изпитания на Грюневалд, след което двете серии влизат в експлоатация! От тук нататък фактите говорят сами: Серия 01 е допълнена с още 220 броя, а серия 02 остава с първоначално произведените 10 машини, които през 1937 година са преработени в система "Цвилинг", и получават серия 01 (номера от 01 232 до 01 241). Серия 01 дава новия облик на немските локомотиви- естетика и елегантност, която е характерна и за другите Einheits локомотиви!



В НО се произвеждат много добри модели на BR01. Може би най-добрият избор е този на Роко. Фирмата произвежда всички разновидности на серията- стандартен, 01.5 (реконструиран вариант на DR), 01.10 (аеродинамичен локомотив), 01.10 (без аеродинамичната обшивка), варианти DRG, DR, DB, с Вагнер и Вите крила. От всички изпълнения на BR01, моят фаворит е кат. номер 43316 на Роко- това е модел на локомотив 01 069 с тендер 2'2'T32.



През 1937 година започва производството на трицилиндров BR01 (система "Дрилинг). През 30-те години тази система е най-модерната в Германия, основното и преимущество е по-спокойният и равномерен ход на локомотива- когато един от цилиндрите е в "мъртва точка", то другите два са в благоприятно положение. При 01.10 е характерен новият 5-осен тендер 2'3T38, при който са увеличени експлоатационните запаси на 38 кубика вода и 10 тона въглища.
Но най-специфичното при тази подсерия е ЦЯЛОСТНАТА АЕРОДИНАМИЧНА ОБШИВКА, монтирана за по-лесно преодоляване на въздушното съпротивление! Тук конструктивната скорост е увеличена до 140 км/ч (срещу 120 при двуцилиндровата 01).



Идеята за аеродинамична обшивка е много добра на теория, но в практиката нещата са се оказали малко по-различни.
Парният локомотив прави технически престой на всеки 130-150 км. Техническият престой включва взимане на вода, доливане на масло в лагерите на шатуна, сцепните щанги и пароразпределението, изхвъляне на сгурията и т.н. Аеродинамичната обшивка има "вратички" срещу всяко колело, които първо се отварят от машиниста, после се развиват пробките на лагерите, долива се масло, завиват се пробките, и пак се затварят вратичките на аеродинамичната обшивка. Такава вратичка има пред всяко колело на локомотива! Цялата процедура отнема практически тези минутки, които са "спестени" от по-високата скорост на локомотива с аеродинамична обшивка! А като се прибави и значителното поскъпване на локомотива с обшивка... Тогава изниква въпросът доколко е рентабилна редовната експлоатация на такива локомотиви?
Както знаем, в годините, непосредствено след Втората Световна Война, Германия икономисва всеки килограм ламарина, и локомотивите с аеродинамична обшивка много бързо са "съблечени". В крайна сметка 01.10 придобива следния вид:



През 1962 година в DR е предприета реконструкция на общо 35 локомотива от серията 01.Новите, реконструирани локомотиви получават подсерия 01.5 (номера от 01 501 до 01 535). Сменени са котлите, сменени са въздушните и водните помпи с водоподгревателите (новите са система Хайнл, или както ги наричаме "гълъбарници").
Някои от реконструираните локомотиви са приведени на мазутно горене. Най-странното при тези машини е, че на част от тях се появяват т.нар. дискови колела с капковидни отвори- абсолютно нехарактерни и нетипични за немските локомотиви!
Може би целта на реконструкторите е била да придадат по-модерен и по-елегантен вид на BR01. Възможно е наистина през 1962 да са изглеждали много модерни, но от сегашна гледна точка външният вид на BR01.5 е меко казано странен:

Тагове: парни локомотиви
Коментари
Добави коментар
Сподели facebook Facebook twitter Twitter