Статии  
Съвети към начинаещи жп моделисти
20 December 2010

Как да съберем стилна колекция?

От какви "залитания" да се предпазваме?

Как да съберем "истинска колекция", а не просто няколко кашона с влакчета, от които да не може да се подреди нито една композиция?

Сигурни сме, че много от вас биха отговорили веднага: "С много пари, как иначе?!"

Smile дава няколко съвета към тези, които сега започват да купуват/занимават:
1. Изберете си ЕПОХА и се придържайте само към нея - всяко малко "изключение" отваря много допълнителни покупки, които нямат край.
2. Изберете си АДМИНИСТРАЦИЯ и се придържайте само към нея - всякакви опити за "международни влакове", могат да се отразят пагубно върху хоби бюджета.
3. Изберете си любима ФИРМА и избягвайте да купувате от други - съчетаването на старо "Пико" с ново "Роко" или "Брава" с "Лилипут" и т.н. е крайно нежелателно!
4. Помнете, че количеството в никакъв случай не е достойнство на една колекция - по-добре е да имате 3 локомотива (но подбирани внимателно), отколкото 30 локомотива (купувани безразборно).
5. Добре е предварително да знаете точно какво искате да купите, а не каквото изпадне, стига да е изгодно.

Също съвети от:

Caprycorn

Още едно хубаво правило е, човек да се ориентира в само в 1 мащаб... От личен опит казвам, тъй като съм имал три едновременно... Определено не е добра идея от към финансова гледна точка.

EMPEROR

Нещата са хубави само тогава, когато са изпипани в най-малки подробности. Това важи със "страшна сила" за нашето хоби, за което детайлът и прецизността са от особено значение. А за да може човек да започне да различава важното от второстепенното е необходимо знание, време и опит.
У всеки един от нас интересът към железниците е бил събуден с "търкаляне на влакове" в ранна възраст, но време не се краде. Нека всеки си поставя сам бариери, тавани, мащаби и др. ограничения без да ангажира с тях останалите!
Хобито е за любопитни хора, които искат да знаят и умеят да ценят красотата, не е просто за убиване на времето. 

Сподели facebook Facebook twitter Twitter


© 2023 RailwayPassion. Всички права запазени. Special thanks to the cool guys of StudioITTI Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
Национална среща на железопътните моделисти в България Сдружение "Клуб Железопътен Моделизъм – България"