Статии  
ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ЕПОХИ И АДМИНИСТРАЦИИ - част 2
09 June 2011

Статията съдържа текст и снимки относно Eпоха I на немските администрации К.P.Е.V. - Прyсия и К.Bay.Sts.B. - Бавария

И така да обобщим до тук:

1835-1920 Епоха I
1920-1945 Епоха II
1945-1970 Епоха III
1970-1994 Епоха IV
1994 Епоха V


Но как да разберем към коя епоха принадлежат нашите любими влакчета? Най-сигурният начин е да огледаме (ако трябва през лупа) всички надписи и означения по локомотивите и вагоните.  Именно те дават най-точната информация за администрация, епоха, технически данни и т.н.

В тази статия ще дам няколко примера с макро снимки на означенията на някои от немските администрации в различните епохи.

Епоха I К.P.Е.V. Прyсия

























Задължително върху всички локомотиви и вагони е монтиран прyският герб с дъговиден надпис отдолу "К.P.Е.V." Този знак е монтиран и на тендерите (когато локомотива има тендер). Отдолу е монтирана още една табела, която означава тип на локомотива- от S1 до S10 за бързоходните, от P1 до P10 за пътническите, от G1 до G12 за товарните и от Т0 до T20 за тендерните локомотиви! Експлоатационните номера са четирицифрени и са поставени отпред на димните камери. Съответните означения за електрическите локомотиви на К.P.Е.V. са ES za byrzohodnite, ЕP за пътническите и ЕG за товарните.

Епоха I  К.Bay.Sts.B. Бавария

 
























Табелата "К.Bay.Sts.B." е монтирана на страниците на локомотивните кабини, а същият надпис е изписан с големи букви върху тендера. Табелите с експлоатационните номера(четирицифрени) са монтирани в средата на  котела. В Бавария има две системи за типово означение на локомотивите. По-старото означение е с буква и римска цифра, а по-новото с буква S, P, G или Т и дроб, чийто числител означава броя на двигателните колооси, а знаменателя- броя на всички локомотивни колооси. Тендерните колооси не се вписват в дробта! Например S3/6 означава бързоходен локомотив с шест оси, три от които са двигателни; G4/5 означава товарен локомотив с пет оси, четири от които двигателни. Тази именно система се възприема в БДЖ през 1908 година!

В част 3 на железопътни епохи и администрации очаквайте: Eпоха I на немските администрации К.Sach.Sts.Е.B. - Саксония, К.W.St.Е. - Вюртемберг и G.Bad.St.Е - Бaден

 



Тагове: епохи  Администрация  ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ЕПОХИ И АДМИНИСТРАЦИИ  Eпоха I  Eпоха II  Eпоха III  Eпоха IV  Eпоха V
Коментари
Добави коментар
Сподели facebook Facebook twitter Twitter