Новини  
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
25 October 2011

Пловдив. Жп линия, по която се движи влак, бариери, семафори и гари, разположени сред хълмове и поле - това е атракцията, която Клубът за железопътен моделизъм е подготвил за изложението на колекционерите „Булколекто“, съобщиха от Международен панаир Пловдив. Неговото второ издание ще се проведе от 27 до 30 октомври 2011 г. в панаира.
В макета ще бъдат пресъздадени локомотив от началото на 20-те години на миналия век, пътнически и товарни вагони, обясни председателят на клуба Марио Гиргинов. Според него членовете на сдружението са и колекционери, и моделисти. Те издирват стари машини, но при пресъздаването на моделите ги подобряват и украсяват.
Един от най-запалените е посланикът на Италия Стефано Бенацо, който е разположил огромен макет в една от залите на посолството, твърди Марио Гиргинов. Очаква се творения на дипломата да бъдат показани и на „Булколекто“. Сигурен съм, че с нашия влак в панаира ще се забавляват и децата, и мъжете, които всъщност цял живот остават деца, заяви Гиргинов. Клубът вече има 30 последователи, макар че това хоби е скъпо, защото само един локомотив излиза около 250 евро, добави той.

За първи път на изложението на колекционерите ще бъдат показани минерали и полускъпоценни камъни. Уникатът сред тях е ясписът „Цвят“, защото подобен образец не е намиран у нас, твърди неговият собственик Виктор Йорданов. Парчето полускъпоценен камък е изпъстрено с цветчета и тежи 10 килограма. Подобни екземпляри има в Мадагаскар, но там вадят тонове, а тук се срещат изключително рядко, обяснява Виктор Йорданов. В неговата експозиция ще намерят място и други интересни български минерали и полускъпоценни камъни.
Сбирки от марки, банкноти, монети, медали, фонокарти, пощенски картички, порцеланови фигурки и антикварни предмети ще представят участниците в „Булколекто 2011“. Компанията „Български пощи“ ще отвори своя временна станция, а главният изпълнителен директор Деян Дънешки ще валидира марки.
Ще бъде пусната в обращение специална пощенска карта, посветена на 100-годишнината на най-известния български куриоз във филателията – марката „Обърнатата конница“, която е и най-скъпата у нас.
Две фирми от Германия ще предлагат на колекционерите пособия, аксесоари и каталози за филателия и нумизматика.
Едновременно с „Булколекто 2011“ може да бъдат посетени още три изложения - „Цветна есен“ (26-30.10.), Италианският фестивал на красотата и прическата (28-30.10.), Панаирът на домашните любимци „Зооревю (28-30.10.), да се видят състезанията за Световната киноложка купа (29.10.), национална и международни киноложки изложби (29-30.10.).

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1582945

Тагове: „Булколекто“  Пловдивския панаир  Стефано Бенацо  Сдружение „Клуб Железопътен Моделизъм – България”
Коментари
Добави коментар
Сподели facebook Facebook twitter Twitter