Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Преправяне на модели на локомотиви в българските им аналози.

(1/6) > >>

zazo:
Идеята ми е да си направим списък с модели, които се произвеждат и могат успешно да бъдат конвертирани в български машини, пресен пример е 50-тицата на Владо. Там където имаме съответсвие при истинските серии, нещата са ясни: БР50, 52, 42 и т.н.
По-интересно би било, какъв модел би могъл да се ползва за преправянето му на наша 01, например. Не може да няма някой доста близък немски роднина, нали е от времето на стандартизираните локомотиви
Чувал съм за конвертиране на 41-ца в наша 01, но доколко е удачно? Най-добрия вариант ли е това?

Vlado:
Немска "Людмила" в наш Седмак! Май и с това в близко бъдеще ще ви изненадам, щото на там вървят нещата... ;D
Има разлики, но могат да се префасонират Людмилчоците и да се доближат до нашите дедовци-седмаци.

Naskoni:
Айде, откога чакаме тази машина начело на БДЖ вагоните ти? Не само снимки, а и клипове да направиш, че youtube.com чака...  ;)

Сaprycorn:
Хубава тема отвори Зазо, над тази тема размиШлявам от около 15 години. Въпросът е до колко могат да се правят компромиси с едни или други детайли, параметри и мерки. Като пример немският 41 и българският 01 се различават по дължината между буферите, диаметъра на двигателните колооси, междуосията, тендерите са съвърШено различни модели, доста разлики в котлите (разположението на парните и питателни домове, както и пясъчниците), разлики в големината на крилата, както и много други разлики като водни и кнорови помпи, инжектори и т.н.
 След всичко това, резонен е въпроса дали си струва бастисването на 41ца (все пак 41цата осигурява достойно място в хоби-елита на нейният притежател ;) ;) ;)), за да се преправя на БДЖ 01 (която при всички случаи Ште бъде само приблизително подобие на 01)

zazo:
Аз за седмицата имам колебания по кой път да тръгна. Дали пиковска 130-ка да преправям (по-лесно ми се вижда), или някаква друга 132/232. Ех колко хубаво щеше да е да се произвеждаше и 131.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия