То в Китай имат към 15-тина завода на Мерцедес...
но се чува че отново по-добрия се сглобява в немечко.
Китайските са си за Китай.
При ЖПмоделистките фирми, не могат да си позволят много фабрики
и за да оцелеят си снижиха себестойността чрез китайските селяни.
От друга страна в Китай колко ли моделистти има!?
Надеждата е, че като в други области китайците ще станат най-добрите ...то и новите им цени ще са други.
За мен извода е лесен - китайско евтино, то винаги е като котка в чувал.Признавам, че напоследък са на кантар - стават по-добри и
ако имам някакви претенции, те се конпенсират от цената. Пък и вече има доста търговци (в ибея, Али баба и Али експрес, плюс Бангоод) за които се знаят, че боклуци не предлагат.
В случая много добра консултация са ми няколко акаунта в тубата.
които (логично всъщност

) са на млади жени - рускиня, полякиня и дори една симпатична китайка или с дръпнати очи поне (Naomi sexiCiborg Wu), които правят много точни ревюта на китайски стоки в областта на електрониката и хобимашинките. Хубаво е да има такива и в областта на нашите модели,
но още не съм попаднал на тях.
За това си купувам и по-стари модели от немския ибей,
за които вече има отзиви и през годините са доказали (или не)
качествата си. Така ми е и по-евтино.
Но напоследък отново се заглеждам в новото производство на Пико. Една от фирмите които впрочем имат фабрика и в немско,
и в китайско! Но подменят конструкциите и матриците на всичко,
че и разработват нови. Те от Пико, както и традиционните от Тилиг,
разработват в ТТ, защото този им пазар е ясен и прогнозируем.
Пико влизат на бегом в ТТ, но за разлика от Роко, имат сериозни намерения.За Роко пазара в ТТ, е нещо като странична работа.
Нямам наблюдения как им върви на Пико мащаб G, но щом вече пета година го работят и пускат нови модели (то там все още е празничко от асортимент) значи печелят все пак!
Аз и другаде го писах - както се развиват модерните транспортни системи по света, железницата ще почне да става екзотика, а ние
хобистите - повече колекционери, като тези на стари картини!!!