Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Новости от Tillig/Sachsenmodelle
МАШИНИСТ:
Браво мистър ПАЧ. Най-после меродавно мнение.
И да , с г-н НЕНЧЕВ се борим вече почти 2 години с гол ентусиазъм и голямо желание за хобито.Борбата е безмилостно жестока.Ивсе още разработваме технологии м които са стъпката към производство.универсални и унифицирани конструкции,които и най-слабо технически подготвен хобист да може сам да сглоби.Както и здрави механични конструкции за хамалска употреба от деца и начинаещи.
г-н ПАВЛИН - 1 матрица струва няколко десетки хиляди евро.Дали посочения производител ще си направи труда да поръча и още 1 за точно нашия модел ? Съмнявам се ! При пазар от около 200 - 300 души,никаква рентабилност.
Едиствените май , които направиха реверанс към нашия хилав пазар са АМ . За което всеки уважаващ себе си моделист,трябва да бъде благодарен.
Е , все пак колегите откриха маса дефекти и разлики,но пък всеки ако може , е възможно да си тунингова модела.Който не може,а иска,се обръща към по опитните, знаещи и можещи колеги.Вярно,конструцията се оскъпява,но кеф цена няма.Няма и пълно щастие.
Пък и за тази цена от 400 + лв си е чудесен модел.Лично аз не харесвам 46 , още когато го видях за 1 път през 1987 год.Но това е мое мнение и не меродавно.
Та ние продължаваме с хобито и голия ентусиазъм,пък ще видим до къде ще докараме моделите на БДЖ и на някои други администрации.
mitko0888:
Мисля че и двамата повтаряте едно и също, което според мен е далече от истината.
Първо - хобито е нещо, което правим за удоволствие в свободното си време и със свободните си средства. Всякакви други борби са всичко друго, но не и хоби. Да не говорим че като копаеш нещо с лопатата е добре да копаеш където трябва.
Идваме на матрицата: цялостна разработка, проучване, няколко пробни модела, корекции и т.н. наистина струват напр. 10 000, ако изкараш и няколко метални отливки - и повече. Но когато трябва да се модифицира един - два детайла, а всичко друго вече си го напавил, остават само разходите по самото физическо производство на новата матрица, което съвсем не е на такава цена. Да не говорим че съответните жп моделисти могат да се включат с цялото проучване и изходни данни за новия модел, и после никой няма да се сърди за грешките, за което производителите трябва да си говорят с тези моделисти.
А и самите матрици могат лесно се правят така че да се преработват и да се подменят характерни детайли за да отговарят на истината за конкретни модели от един и същи вид.
Мисля си че цената на един модел в момента се определя от останалите разходи, а не от разработката и матрицата.
И дори и да е 10 000. На 500 бройки това са 20 евро на модел. Т.е. специалният уникален бг модел на себестойност е 15 - 20 евро по-скъп като себестойност от масовия V60, да не говорим че и немските са няколко варианта.
Само че онези "големите" са се стиснали за карфицата, и хич не им се занимава да правят нещата както трябва. Важното е пластмасова играчка да се продава за 200 евро.
Липсват и елементарни търговски подходи. Прочетете във форума началото на БДЖ 46. Току-що се изчерпаха 002 и 125 в края на 2010 (за нула време), търсене имаше голямо. През 2013 г. излезе от ремонт 124 - лъскава и с нови надписи, с кафявата боя отгоре (която е от доста отдавна между другото). Идеално време да се продадат много бройки. Ката го забавиш със 7 години - кой крив космос ти е виновен. След това, 2017 излязоха 036 и 037, пак с нова визия. Какъв е поблемът да се направи нов печат за 46.200. Ще се купят поне толкова бройки, колкото от другите, и то ако се пусне веднага. А и човек като има два - три от синьо-белите ще си купи и два различни номера от синьо-жълтите. Пазар се разработва и се поддръжа, Ако няма на година - две нов модел, как ще има моделисти които да купуват.
В общи линии аз си купувам по нещо всяка година - дали е по един, дали 4 - 5 локомотива - зависи какво и как се предлага и кое доколко ми харесва. Ако има на 2 - 3 години по един нов модел, защо да не го купя.
KRAKOMOBILA:
Абсолютно подкрепям Митака. Как Алберт и МТБ могат да променят фарове и друго подобни детайли на моделите, при положение, че са много по-малки, локални фирмички и в същото време да продават на цени сходни и дори по-ниски от големите фирми ?
П.п Роко най-вероятно няма да произведе Смартрона на Пимк поради малко поръчки.... Съвсем почнаха да се наакват големите и подозирам, че в скоро време основният пазар няма да е на Роко, Тилиг и т.н.т, а ще е точно на локалните гъвкави малки фирми като ТехИмейдж, МТБ, Алберт и други подобни.
pavlinbg:
--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=11.msg118266#msg118266 date=1586382108 ---г-н ПАВЛИН - 1 матрица струва няколко десетки хиляди евро.Дали посочения производител ще си направи труда да поръча и още 1 за точно нашия модел ? Съмнявам се ! При пазар от около 200 - 300 души,никаква рентабилност.
Едиствените май , които направиха реверанс към нашия хилав пазар са АМ . За което всеки уважаващ себе си моделист,трябва да бъде благодарен.
Е , все пак колегите откриха маса дефекти и разлики,но пък всеки ако може , е възможно да си тунингова модела.Който не може,а иска,се обръща към по опитните, знаещи и можещи колеги.Вярно,конструцията се оскъпява,но кеф цена няма.Няма и пълно щастие.
Пък и за тази цена от 400 + лв си е чудесен модел.Лично аз не харесвам 46 , още когато го видях за 1 път през 1987 год.Но това е мое мнение и не меродавно.
Та ние продължаваме с хобито и голия ентусиазъм,пък ще видим до къде ще докараме моделите на БДЖ и на някои други администрации.
--- Край на цитат ---
Защо нова матрица?! Тази, която предлагат от "Тилиг" (с двойните фарове) до известна степен съвпада с много наши 52-ки, само номерът, ливреята и прожекторът на локомотива трябва да се коригират. Така че въпросът не е за пари! Въпросът опира до познаване и проучване на подвижния състав. Пак казвам, че в България не сме открили топлата вода в жп транспорта. Каквото е в DR, такова е и при нас, като се съобразят разбира се някои дребни детайли - т.е. повечето матрици са едни и същи. Точно така постъпиха от Albert model, А.С.М.Е. и АF, съобразявайки до известна степен матриците си с особеностите на нашия ПС, и имаха търговски успех. Според мен, освен сръчни ръце, в жп моделизма трябва да се познават и основните особености на подвижния състав.
Апропо, бих попитал добронамерено Жоро, ако не е някаква тайна разбира се, от къде черпи информацията, че нашата 52-ка няма да се произведе?
pach:
Аз не съм Жоро, но доколкото си спомням той е нещо като дистрибутор на Тиллиг много преди новите търговци.
Красен, нима можеш да сравниш вагона на Алберт с изработката на локомотив от 46-та серия!?!!!! Като сложност качество и цена!?
Търговски "успех" от продадени 199 вагона у нас да Алберт, е точно толкова удар, колкото ако Г-н Ненчев го направи.
Фирма Албертмодел е не по-голема от типичните фирми, направени
от запалени моделисти и хобисти, като руските или дори АКМЕ.
Както добре знаем АКМЕ е от осем хобисти, които си изкарват основния хляб извън тази фирма, а тя им е нещо като удовлетворение от хобито.
Дано да станат някога толкова развити като г-н Хубст,
от Гьотзолд в най-добрите им времена, също запален хобист, който е направил фирмата с подобни мотиви. Нищо, че тук някои не го познават, а други дори се подиграват с него (може би от завист или спортна злоба).
Не давай за пример МТБ, защо и те не направиха точно някои модели (според критериите от "броячите на нитове") пък и дори в ТТ, само един чешки електролокомотив който им се изплати достатъчно,
като се вземе предвид, че един от десетината чешко (словашки)
клубове наброява към 3345 члена!!!! Пазара им е доста ...по-различен от нашия ....
Митко матрицата на Тиллиг не е разработена за универсална.
Имам няколко коруби на този лок (V60), които всъщност са от две
части, но те се съединяват в района на кабината по много специфичен начин. Така че информацията е точна.
Съответно не може да махнеш "предница и задница" и да ги
смениш с такива за нашите модели. Тоест трябва да пуснат съвсем нова матрица, която обаче ако е универсална (тоест със сменяеми части) може и да се получи определен ръб отстрани на сглобката,
подобен на този, който "открихте" при страниците на кабината
от 46-цата на АКМЕ.
Цената е най-малкият "масраф" при из изработката на една матрица. Знам го от много близък опит - колегата работещ по външните носещи конструкции на нашето производство от моя отдел,
за да има сигурен и точен резултат, всеки път при нова матрица,
стои един)два месеца в Китай, над главите им буквално, за да имаме на третия месец това което искаме за серийно производство. Има и цял куп още "тънкости и иширети",
при този процес на поръчка и изработка или промяна на матрица,
които сигурен съм, са същите и при изработката и на моделите ни.
Матрица не се променя за някакъв си пазар от 199 модела!
Ако някой го направи, или има пари в излишък и свои матричарски цех, или в най-скоро време ще стане собственост
на някоя банка (подобно на флайшман&Ко) поради недооценен потенциал на даден пазар.
Точно за това и от АКМЕ, пускат някакъв наш модел през
десет години!!! Никога няма да се излъжат пак да правят
матрица за нас. Тук имахме шанса, само защото румънците
все пак купуват доста повече модела им от нас. За това именно
и след десет години матрицата им е същата, а те само са
променили малко ливреята и номерните табелки, което е
сравнително лесно и евтино за тях.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия