toniemi
КЖМ - България
Сделки:
( 18)
Hero Member

Публикации: 2828
HO,Z Само БДЖ !!!! София
|
 |
« Отговор #15 -: 26 Декември 2008, 17:54:47 » |
|
Дизели : 04-4к-та 06-5к-та 07-2к-та 51-1к-кт 52-2к-та 55-2к-та мотриса-19 серия-1к-кт електрически : 42-1к-кт 44-3к-та 46-1к-кт 46.234-1к-кт 61-1к-кт Това са ми наличните машини,без парните. Сметни и ми кажи,когато му дойде времето,че ако излезе много тлъсто ,ще си ги карам със старите табели  Нямам промени,само кажи цената.За номерата нямам претенций. П.П. само за 44серия,искам 44 01 за жълтия (кончарски) локомотив.
|
|
|
|
« Последна редакция: 26 Декември 2008, 17:57:42 от toniemi »
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

Публикации: 3674
HO | IV, V, VI | БДЖ София
|
 |
« Отговор #16 -: 26 Декември 2008, 20:26:06 » |
|
За да ускоря направата на табелите спешно ми трябва Предписание на дирекция "Локомотивно стопанство" с номер 405/ 87 год. (ПЛС 405/87). Предписанието променя номерацията на тяговия подвижен състав и е валидно и до днес. Предварително благодаря за съдействието!
|
|
|
|
« Последна редакция: 26 Декември 2008, 23:36:31 от Vlado »
|
Активен
|
|
|
|
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки:
( 52)
Hero Member

Публикации: 1470
НО DRG II епоха София
|
 |
« Отговор #17 -: 26 Декември 2008, 21:20:35 » |
|
Предполагам, че става дума за контролните цифри. Виж книгата на Деянов "Локомотивното стопанство на БДЖ 1947-1988 година" , там е описан точният принцип на новата номерация и контролните цифри.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #18 -: 26 Декември 2008, 22:31:20 » |
|
Не контролните цифри, а размерът на всяка табела ме интересува - номерната, на депото, тази дето пише "БДЖ" и т.н.! На парните локомотиви имам, но на новия тягов подвижен състав не. А без размери на табели, няма как да ги поръчаме в размер НО.
|
|
|
|
« Последна редакция: 27 Декември 2008, 17:35:43 от Vlado »
|
Активен
|
|
|
|
CaLLlo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1979
Dampf Ep. 1 & 2 bis ÜK
|
 |
« Отговор #19 -: 27 Декември 2008, 01:43:59 » |
|
... парните локомотиви имам ...
Къде да видя какво имаш, за да разбера дали са верните?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #20 -: 27 Декември 2008, 10:44:41 » |
|
Ще ги напиша, но след обяд, че сега отивам на гости при Юри Ботев. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #21 -: 27 Декември 2008, 17:35:26 » |
|
Табелите за парни локове са както следва: 1. Номерна - дължина 440, височина 190 мм; 2. Депо - д. 310, в. 130 мм; 3. Колоосна формула - д. 375, в. 160; 4. Крилото на БДЖ - 800 мм. Табелата на производителя (например Хеншел за 14.41) не съм я мерил, защото 50-цата си имаше оригинална в комплекта и нея сложих на модела. Трябват ми размери на табелите на всички по-нови локове - дизелови и електрически: номерна, БДЖ, гербът, колелото на БДЖ (това е пак за парни) и табелите на производителите на всички дизелови и електрически локомотиви - SGP, Electroputere, Луганский топловозостроительньiй завод, Ganz Mavag, VEB, 23 August и Skoda. Размерите с актуална снимка на табелата и евентуално шрифт за изписване (само ако има нужда) ще представим с Павката във фирмата, пък те ще кажат какво ще могат да направят и какво не.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
zazo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1715
Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
|
 |
« Отговор #22 -: 27 Декември 2008, 17:40:20 » |
|
... парните локомотиви имам ...
Къде да видя какво имаш, за да разбера дали са верните? А кои са верните? Предполагам, че не е тайна класифицирана информация? Трябват ми размери на табелите на всички по-нови локове
В най-лошия случай, ако не успеем да намерим информацията, може да се сметнат мащабно по снимка, аз се наемам да го направя ако се наложи. Няма да е съвсем точно, но ако няма друг начин.
|
|
|
|
« Последна редакция: 27 Декември 2008, 17:44:04 от zazo »
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #23 -: 27 Декември 2008, 17:52:26 » |
|
А кои са верните? Предполагам, че не е тайна класифицирана информация? Верните са горепосочените. Няма тайна никаква. Взети са от чертеж, тъй че на 100% са истинските.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки:
( 52)
Hero Member

Публикации: 1470
НО DRG II епоха София
|
 |
« Отговор #24 -: 27 Декември 2008, 18:08:59 » |
|
Шапка ти свалям, Владо, за този работа с табелите!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #25 -: 27 Декември 2008, 18:42:00 » |
|
То нека първо станат нещата, пък после ще гърмим тапите на шампанското!  Все пак има надежда: и двамата именяци Стафановци - Деянов и Стоичков обещаха да помогнат. Но ако успеем да си помогнем сами ще е най-добре! Както писах по-горе, днес бях при Юри Ботев и той ме отвори как да снемам размери от немащабни чертежи, тъй че се заемам и сам с "образуването" на размерите на всяка една табела. Пък и вие като помогнете може и скоро да понапреднем в организацията по табелоправенето.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
CaLLlo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1979
Dampf Ep. 1 & 2 bis ÜK
|
 |
« Отговор #26 -: 27 Декември 2008, 19:13:50 » |
|
За да ускоря направата на табелите спешно ми трябва Предписание на дирекция "Локомотивно стопанство" с номер 405/ 87 год. (ПЛС 405/87). Предписанието променя номерацията на тяговия подвижен състав и е валидно и до днес. Предварително благодаря за съдействието! Това го имаше в една от книгите на Деянов, но сега не го намирам. Табелите за парни локове са както следва: 1. Номерна - дължина 440, височина 190 мм; 2. Депо - д. 310, в. 130 мм; 3. Колоосна формула - д. 375, в. 160;
Тия числа са съвсем верни, но ще добавя и още някои подробности:
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
toniemi
КЖМ - България
Сделки:
( 18)
Hero Member

Публикации: 2828
HO,Z Само БДЖ !!!! София
|
 |
« Отговор #27 -: 27 Декември 2008, 20:06:32 » |
|
Както писах по-горе, днес бях при Юри Ботев и той ме отвори как да снемам размери от немащабни чертежи, тъй че се заемам и сам с "образуването" на размерите на всяка една табела.
За направата на локомотивите в БДЖ,използвам голямата жълта книга и чертежите в нея.Те също не са мащабни,но аз си ги преизчислявам в мащаба който ми е необходим.Въпреки че и там чертежите , не винаги отговарят на истината.Пример е последната мотриса (серия 19)-изгледа отпред,объркани са прозорците,добре че погледнах снимките и коригирах моделчето.За имам точност,първо изчислявам,на колко отговаря един мм от чертежа,в мащаб 1:87.За тази цел,взимам за база междурелсието.1435 делено на 87=16.5(закрълено).На чертежа ,междурелсието е 22мм.Разделям 22 на 16,5=1,33. Там ,където няма дадени размери в цифри,меря с шублера и деля на този размер-1,33,така получавам размера в НО-1:87. Например:широчината на прозореца по чертеж е12,5мм,деля го на 1,33 и в мащаб НО се получава 9,4мм. Дано съм бил полезен  
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

|
 |
« Отговор #28 -: 27 Декември 2008, 20:23:50 » |
|
Сашо, няма нужда от такива подробности! На моите чертежи също ги има тези размери, но нали се сещаш в размер разделен на 87 как могат да се спазят и изобщо доколко е необходимо? Затова ако искаш да ми помогнеш, ми дай само височина и ширина на табелите! Друго не ми трябва! Шрифтът ще го нагаждам. Разстоянията между буквите ще е стандартен, намалението на контролните цифри от фирмата ще го направят. Пътят е проправен - вече табели са правили в "Астра-Т", тъй че знаят какво да е. Не забравяйте, че и Стефан Деянов си поръчва табели от там. Тъй че на фирмаджиите нито ще им е за първи, нито за последен път.
|
|
|
|
« Последна редакция: 27 Декември 2008, 20:26:13 от Vlado »
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7506
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #29 -: 30 Декември 2008, 21:00:53 » |
|
Както писах по-горе, днес бях при Юри Ботев и той ме отвори как да снемам размери от немащабни чертежи, тъй че се заемам и сам с "образуването" на размерите на всяка една табела.
За направата на локомотивите в БДЖ,използвам голямата жълта книга и чертежите в нея.Те също не са мащабни,но аз си ги преизчислявам в мащаба който ми е необходим.Въпреки че и там чертежите , не винаги отговарят на истината.Пример е последната мотриса (серия 19)-изгледа отпред,объркани са прозорците,добре че погледнах снимките и коригирах моделчето.За имам точност,първо изчислявам,на колко отговаря един мм от чертежа,в мащаб 1:87.За тази цел,взимам за база междурелсието.1435 делено на 87=16.5(закрълено).На чертежа ,междурелсието е 22мм.Разделям 22 на 16,5=1,33. Там ,където няма дадени размери в цифри,меря с шублера и деля на този размер-1,33,така получавам размера в НО-1:87. Например:широчината на прозореца по чертеж е12,5мм,деля го на 1,33 и в мащаб НО се получава 9,4мм. Дано съм бил полезен   Този начин ми бе любимия , ама сега просто сканирам , прехвърлям в Корел-а , намалявам с процент по даден известен размер , до размера му в мащаба и разпечатвам . Цялата операция е за не повече от пет минути!!! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|