Автор Тема: Табели за локомотиви БДЖ  (Прочетена 116446 пъти)

novobranec

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Табели за локомотиви БДЖ
« Отговор #210 -: 19 Март 2009, 16:28:26 »
Де гиди кротко де! Първо да изкараме Народната република като хората, па тогава ще мислим за преврат! Тя тая царската работа още отсега ми намирисва, но зависи от големината - и на герба, и на компромиса. Обаче ако е нищо от рода на сегашния герб, просто отсега забравяме случката. Ама де да видим. Ако става въпрос за т.н. "борисов вензел" - както във ВВС, "Б"-то с короната отгоре или нещо подобно, може и да се пръкне нещо. Обаче ако са два лъва, които държат трети, който пикае върху четвърти докато пети и шести му се карат - аз съм дотука!
Zazo, преди малко бях малко на зор (служебно, а не стомашно) и забравих да ти кажа нещо. То като е за беля, което не трябва се вижда най-добре. Щото законите на Мърфи важат и при нас. Та повече от учудващо годините 681-1944 се четат! Доколкото разбрах не си на зор, така че имаш време да мислиш бавно, но сигурно - това ли ще искаш или по-стария герб, според който нещо е станало само през 1944 - я основаване, я закриване на държавата, то и аз вече се обърках.
Това е, като се сетя нещо друго - пак в ефир. Жалко, че Павката отнесе пробите, иначе щях да ги сканирам в къщи, та още отсега да се настървявате!

lubomir

• Гост
« Отговор #211 -: 19 Март 2009, 16:36:16 »
Да, явно въпросът с царския герб ще остане за в близко бъдеще, а може би не е лошо да е пак в отделна тема за да се избистри ясно какъв е бил ползван между 1933-1944. Аз имам един, ама много помпозен ми се види и не знам дали ще стане, пък и дали точно това е слагано по машините. Явно ще трябват снимки от онова време.

novobranec

• Гост
« Отговор #212 -: 19 Март 2009, 18:58:18 »
Абе Любо, ти виж първо соцгерба, па тогава се облизвай. Много ми намирисва, казах вече. Те царете щото си падат по разни финтифлюшки и досега след толкова практика съм достигнал до някои изводи, засега без изключение от правилото. А именно - колкото по-бедна е държавата, толкова по засукан й е гербът. Ха сещай се ние от кои сме били и все още сме и какво може да се очаква в тая насока!
Между другото, който е любопитен да види новите домашни любимци на Гервасий, може да го направи на съответния коловоз, по който Владо отби темата.
Метнах нещо и в "Направа на сгради", ако не ви мързи може и дотам да се разходите.

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #213 -: 25 Март 2009, 22:58:59 »
Понеже Ilfil с кодово име Илиян спомена нещо за поръчката, аз да поясня - табелите ще се ецват най-вероятно в петък (27 март), тъй като едва тогава ще смогнат от фирмата да ги "нагънат". Ако успеем с Павел да ги вземем същият ден, ще се постарая в събота за срещата да ги раздам по комплекти и ако има ресто и с пари на заявилите ги. Ако нещо в цялата тая розова система се огъне (според Закона за всеобщата гадост), ще направя другата седмица нарочна среща за раздаване на пликчетата (ама не с рушвети).
С две думи съвсем скоро ще имаме хубави български табели за локомотиви за големи мераклии-създатели на роден подвижен състав.
:)
« Последна редакция: 26 Март 2009, 10:54:55 от Vlado »

novobranec

• Гост
« Отговор #214 -: 26 Март 2009, 21:08:29 »
Във вторник имаше едни спешни неща на "вашата" ламарина и остана малко място, та реших да пусна още малко проби. Най-вече причината беше герба на Zazo, но си пуснах и от другите неща, щото обичам да си имам някои такива тънки работи в архива (който определено ще зарадва всеки мангал, ако го докопа за "второвинични" суровини), та да ги показвам ако се наложи. Владо, и твоите лични мераци са на тая проба, ама забравих днеска да ги дам на Павката, както и гербовете на Zazo, щото беше обичайната лудница. Нищо, ще си ги получите.
Та да ви покажа горе-долу с какво ще се заимате от утре, та да се точите отсега. Колко от мераклиите няма да спят тая нощ не знам - то си е ваша работа. Аз моята си я свърших. Извинявам се за голямата картинка, но няма смисъл нещата да се сканират на резолюция под 600 dpi. В действителност мераците ви са много по-добри от това на скана, но вече ви предупредих - бършете си лупите! Ето какво ви чака:

Ха сега скубете си четките! Zazo, гербът на др. Живков по-добре от това не може да стане оттук нататък. Казвай колко ще искаш, ако изобщо още ги искаш. Това 681-1944 се чете, както е и на предишните проби, ама просто скенера не го хваща. Сега поне има и папур отстрани и лъвът е обръснат, опрятен и готов за строеви преглед. Повече от това и Господ да бях, не мога да направя.
Мнения и коментари по "апетайзера", молим!

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #215 -: 26 Март 2009, 23:10:41 »
Eeeee, чудесно изглежда всичко и БДЖ-то е по-добро от предишното, и гербът-значка е много сполучлив, въобще невороятен си!!!

Тоя Ариал (или Ариел беше) :sarcastic: трябва да го оправим за по-нататък. Ще трябва да ти направя максимално верните шрифтове с верните големини, не че сега ги нямам, но размерите не пасват - верният размер шрифт не идва точно число, та ще трябва да прекроя нещата основно, а там има доста аритметики и няма да стане за ден два.
Беше писал по-назад, но да не чета всичките постове отново - Каква големина Ариал си сложил и в каква програма ги отваряш? Питам, щото големините на шрифтовете отворени примерно в Word, не съвпадат с големините на същите шрифтове примерно в браузърите. Това първо. И второ - Позитивни ли ги предпочиташ, или негативни? - прекрояването от едното в другото за мен е най-малкият проблем, кажи за теб кое е по-удобното. Хайде, пък после колегите да черпят!

novobranec

• Гост
« Отговор #216 -: 26 Март 2009, 23:36:45 »
Какъв Word бе, Сашо? Аз да не съм писател! Като каква си я намислил ти с тоя шрифт - да го правиш TTF ли? Това е най-добрия вариант, щото нещата лесно се заменят. То да бяха няколко табели - иди дойди, щях да ги редя цифрите една по една като словослагател, ама те като са 1178? Айде, повтарят се много, ама и като типове са си все пак бая.
Каква големина е шрифта сега баш не мога да ти кажа, щото така ме болят очите, че хич не ми се отваря Корела да проверявам. Те са поне 5 различни големини, но баш най-големия на табелите с номерата беше не повече от 2 пункта. И е болд, щото машината го яде до нормален.
А това позитивни или негативни - все ми е тая, откак е измислен Корела.
И вземи преработи некой готов шрифт, а не си играй да откриваш топлата вода от нулата!

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #217 -: 26 Март 2009, 23:58:17 »
Именно ttf. Нашият шрифт е направен и готов още през 2000 г, а колегите германци се оправиха по-късно - техни се появиха 4 години след моя, а аз вече бях направил и 2 от техните 4. Та това не е проблемът, а че размерите не са подходящи за хобизъм и това идва от шибаното число 87, просто може да се прекрои направения до такъв, който при конкретна големина да пасва точно на мащаба.
А това че ползваш 5 големини просто ще отпадне - големината ще е една, но при нея ще има всички видове букви и цифри.
« Последна редакция: 27 Март 2009, 00:45:03 от CaLLlo »

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #218 -: 27 Март 2009, 00:10:00 »
Цитат на: ilfil link=topic=1102.msg21996#msg21996 date=1238103405
... И е болд, щото машината го яде до нормален...

Това вече обърква нещата. С колко го яде? С проценти ли, или според зависи големината каква е, понеже изяждането е постоянно число мерни единици? Ако можеш по някакъв начин по-точно да ми определиш, ще е най-добре. Но знам какво ще ми отговориш ...

novobranec

• Гост
« Отговор #219 -: 27 Март 2009, 01:38:13 »
Знаеш, я! Приятелю, тая машина не е компютър. Това с колко и какво как го яде не можеш да го хванеш, та ако ще да те пусна да поплуваш вътре в киселината! Грубо казано нещата тука зависят от много фактори, някои от които са:
1. Възраст на киселината и какво е минало през нея до момента. Тоест колко цикъла е отвъртял брояча на входния барабан. И за какво. Например ако търкаляш само алуминий, киселината се изтощава доста бързо. Щото тоя проклет метал "кипи", както му казваме ние. И затова не става за фини неща.
2. Дебелина на материала, тип и състав. Колкото по-дебела е ламарината, толкова повече пъти се пуска през машината. Киселината не яде за едно и също време 0,2 и 0,6 неръждавейка, да речем. А ако омешаме тука и месинг, бакър и алуминий, смятай си сам колко комбинации стават. За дебелини от 0,2 до 1,4 мм, през половин милиметър стъпка.
Щото същата течност реагира по абсолютно различен начин на различен материал. Тука има и още нещо - зависи един и същи материал, който на теория е еднакъв по дебелина и тип, откъде е купуван и кога, демек от каква партида е. Щото има разни примеси, чийто процент се различава за отделните партиди. Един от последните примери на мой гръб: наложи се да се прави втори дубъл на едни мои работи (то добре че си бяха за мене, че щяхме да се изложим), понеже първото ецване не ми хареса. Второто беше перфектно. На пръв поглед - все тая: неръждъвейка 0,2 мм. Ама не. Като ги турих двете заготовки една до друга, първата определено жълтееше. Те оттам беше белята - от многото бакър в нея. Нема страшно, вашите неща са на хубавата, оная я оставихме за по-непретенциозни неща.
Та така, приятелю - казвах го вече не един път тука. И в хобито трябва да се правят компромиси. Щото алтернативата е нищо. Или орлета със съмнително качество за 6 евро чифта.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #220 -: 27 Март 2009, 08:10:28 »
Хехаааа! Табелите и герба са станали перфектни (дори тук на снимката)!!!
 :clapping: :clapping: :clapping:
Майсторлък от висшата лига!!! :good:

EMPEROR

• Гост
« Отговор #221 -: 27 Март 2009, 08:22:48 »
Табелите са Нумеро Уно!  :good: :good: :good:

lubomir

• Гост
« Отговор #222 -: 27 Март 2009, 08:59:49 »
Табелите са чудни! Поздравления! За сетен път се убеждавам, че в България може да се произвежда с не-по лошо качество от Германия примерно. Защо обаче в болшинството от случаите не става, всички знаем.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #223 -: 27 Март 2009, 09:05:29 »

Бравос!
При това са правени от Новобранец - а като надобрее и ноктите на лъва ще изкара !!

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #224 -: 27 Март 2009, 09:21:55 »
Ей "страшен" си. След толкова много предупреждения от твоя страна, изобщо не съм се и надявал на такъв резултат. От герба са ми необходими 30 бройки, ако има място за допълване, колкото се съберат "летящи колела", а ако не изнаглявам много и 10-ина най-обикновени петолъчки, с размер колкото да покрие колелото от табелата и малко отгоре.

И още веднъж от това, което се вижда на скана получило се е страхотно.