Ми то, Пламене, човекът си го казва в прав текст, няма какво повече да се добави. Няма как компания, която за 24 часа губи основните си пазари, да оцелее. Може би ако беше по-малка фирма, с не толкова голям обем, насочен преди всичко към СИВ, по-вероятно щеше да устиска. Независимо от отделното подразделение за суперскъпи "месингови" модели по индивидуални поръчки от Запад. Иначе нито са първите, нито ще са последните. Примери колкото искате, че и в хобито. Ами, както казвате, така е, след като бизнес се прави не от специалисти и бизнесмени, а от меринджеи и банкери, чиято главна цел е да се налапат и напълнят сметките си на момента, пък компанията кучета я яли. Може би именно огромния износ "по второ направление", който имаше Унгария през ония години, е една от причините тя да е коренно различен тип държава. Преди 20 години, когато отидох за първи път, все едно бях на друга планета. За Австрия, Германия и т.н. да не говорим. Сега е друго, нито в Австрия е каквото е било, нито в Германия, нито в Канада ако щете. Но тука при мене няма поляци, чехи, унгарци, ама с руснаци и българи е пълно.
То и с моделите - не съм хич оптимист за бъдещето, поради същите причини. Някои меринджейски тикви не могат да разберат, че ако това хоби ще се развива, бъдещето е в масовите бюджетни неща, не в адски скъпи "за скъсване от гледане", насочени към ограничен кръг супербогати хора. Ама, както казахме, за тях е важна печалбата на момента, после има кой да му бере гайлето. Така и полската фирма Соларис, на която се възлагаха доста големи надежди за читави европейски автобуси, лека-полека затъна до ушите и къде заради това, къде заради влошеното здравословно състояние на собственика, вече е собственост на баските от CAF. Бомбардие, най-голямата в света фирма за трамваи, влакове и т.н., също хич не е в цветущо състояние, правителството на Квебек постоянно я инжектира със субсидии от нашите данъци. В същото време, понеже се играе на прее*и другарче, Калгари и Едмънтън работят със Сименс. Та не е далеч моментът, когато ако искаме модели, ще трябва да си ги правим сами.
Иначе Икарусът от линка - ако го бяха направили както трябва, няма значение, че е руски, щях да съм първият, който ще си купи. Обаче....отвън са го докарали, но вътре салонът е под всякаква критика - криви дръжки, голяма "генерализация"....
Бях решил повече да не пиша, заради допуснатото напоследък безобразно поведение у няколко човека, те си знаят кои са, ама в крайна сметка какво пък, всеки отговаря за себе си.
Писането във форума винаги е било доброволно, а за спазване на реда в него си има админ, тъй че подобни мнения биха имали само една последица - провокация към други потребители/съответно тяхна реакция. Затова ще ви помоля ако имате някакви безпокойства, да ги споделяте единствено и само с мен, а не да хвърляте във въздуха подобна позиция, която задължително ще предизвика нелицеприятна дискусия!
Dispatcher