Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Типови и серийни означения на подвижния състав

(1/2) > >>

Сaprycorn:
Върху всеки локомотив и вагон има множество надписи. За повечето от нас тези букви и цифри не значат кой знае какво. Но в действителност в тях е "закодирано" голямо количество информация за возилото. Аз винаги съм се интересувал от тази материя, и искам да споделя в тази тема знанията, които имам. Надявам се да бъде интересно за повечето от вас.

Сaprycorn:
За голямо мое учудване започвам с чехословаШките железници CSD, III и IV епоха.
Локомотивните серии тук са трицифрени за парните, буква Т+три цифри за дизеловите и буква Е+три цифри за електрическите.
Първата цифра от серията (и на трите вида тяга) означава броя на двигателните колооси. 2-две двигателни колооси, 3-три двигателни колооси и т.н.
Втората цифра се събира с 3 и умножава по 10, резултатът показва максималната конструктивна скорост на локомотива. Ако втората цифра на серията е 5, то 5+3=8; 8Х10=80км/ч.
Третата цифра се събира с 10 и показва колко тона е натоварването на двигателната колоос. Ако третата цифра е 7, то 7+10=17t натоварване на двигателна колоос.

Например "лодката" (BR 52 DR; серия 15 БДЖ) в CSD има серия 555.000, което означава: парен локомотив с 5 сцепни колооси, 80км/ч ((5+3)Х10), 15 тона натоварване на ос (5+10)
BR 120 DR (Тайгата) в CSD е серия Т679.000, което означава: дизелов локомотив с 6 двигателни колооси, 100км/ч ((7+3)Х10), 19 тона натоварване на ос (9+10)

Неудобството на CSD системата за серийно означение, е че ограничава скоростта до 120км/ч, т.е. втората цифра е максимум 9 и ако локомотива е конструиран за по голяма скорост, то цифрата пак е 9. Това важи и за колоосното натоварване: максумум 19 тона, дори когато локомотива е 20 и повече тона на колоос, третата цифра е 9.

CaLLlo:
Излиза че при електровозите Е499 тук е кодирано:

Електровоз
4 двигателни колооси
120 km/h, или повече
19 t/ос, или повече

Интересна система, но излиза че сериите им не са серии,
а технически параметри и различните локомотиви с еднакви
параметри са в общи серии, ако не са въведени подсерии.

XRISTO:
Аууу, откога щях да те замоля ако знаеш нещо по въпроса-да споделиш! Огромно "благодаря", специално за тази тема и за темата с дизелите съм ти много задължен!  ;)
Нали ще пишеш и за всички надписи по товарните вагони?Много ме интересуват, а не знам нищо?  ::)

Vlado:
Ето малко полезна информация:
Система за сериино означение на дизеловия и електрическия тягов подвижен състав в сила от 1988г.
и
Буквени означения и типове на товарните вагони

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия