Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Идеи за автоматизиран ЖП прелез

<< < (12/18) > >>

pavel75:
Тук вече нищо не разбрах. Регистрирах се в един форум за електроника да ги питам за идея. Идеи дадоха, но нито една принципна схема, а не съм чак толкова навътре, че от приказки да си направя схема. Ето линка от онзи форум:

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=42491&highlight=%E1%F0%EE%FF%F7&topicshow=Схема%20за%20брояч%20на%20импулси

bdz43r:
Трудното в случая е основно в две отношения:
1. Изключване на възможността за грешки при броенето;
2. Конструкция и принцип на действие на сензорите.

По (1) мисля, че имам напредък и експериментите не показаха нито една грешка в броенето при няколко хиляди опита.
По (2) е по-сложно. За моите цели съм решил, че ще слагам на всеки локомотив и вагон по две бели лепенки отдолу, които ще се отчитат от двойка отражателни оптрони. По този начин съм експериментирал с успех.
За броене на осите обаче не съм измислил достатъчно надежден начин. С механични бутони ще е несигурно според мен, а с оптрони не можах да реша къде ще е най-добре да се разположат и как точно ще отчитат преминаването на всяка ос. Предвид малките размери на колелата моето решение на проблем (1) е под въпрос, защото изисква двойка оптрони, които в един момент трябва да са едновременно задействани от една и съща колоос.

optron:
Ами ще трябва да си поиграя да направя схема. Вероятно няма да стане днес, обаче, че след малко ще излизам.
За сензор, който трябва да се задейства от колоос, решението е да имаш една оптодвойка на едната релса и още една на другата релса, леко изместена напред или назад. Тук трябва да се отчетат влиянията от луфтове на колоосите и отклоненията, които се получават при завой на вагоните.
Има и вариант, при който не е задължително да се покриват и двата сензора, за да се определи посоката на движение. Обаче имам идея как ще се реализира само софтуерно с микроконтролер. За хардуерно решение ще трябва да помисля ...
Аз предлагам да поекспериментирате първо със схемата с релето за време - доли и да е с повечко сензори, може да се окаже по-лесна и евтина за реализиране ...
Идейка - за сензор може да се ползва нещо, реагиращо на налягане - например пиезо-пластина. ;) С други думи да се задейства от теглото на състава, когато преминава върху линията.

zazo:
Нищо не разбирам от това, което си говорите, но ми хрумна една екстравагантна идея. Със звуков сензор дали не би могло да стане. Локомотива свирва преди прелеза - бариерите падат, второ свирване след като го е подминал бариерите се вдигат. Само докато го пиша ми дойдоха на акъла няколко евентуални проблема, но ...  :music:

optron:
А ако ми се похвалиш с твоя макет и аз изсвиря на някого да дойде и той да види ... ?  :haha:
Но ако този сензор слуша шума по релсите, пак става. Само не се решава въпроса със спирането върху прелеза ...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия