Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Идеи за автоматизиран ЖП прелез

<< < (14/18) > >>

EMPEROR:
Ето едно много добро решение, макар и цифрово:
http://www.esu.eu/en/products/digitale-steuerung/ecosdetector/ecosdetector/

optron:
Това, доколкото разбирам, следи отделени секции от релсовия път. Пътят е разделен на секции и устройството измерва токът на консумация в съответната секция и така разбира кога локомотив е стъпил в нея. Като е възможно и на четири от секциите да побутне локомотива да си "изпее" идентификатора (когато е цифров и при това с конкретна марка декодери), за да може управляващата електроника да разбере кой е стъпил в тези секции.
Но това първо идва скъпичко според мен, и второ, пак не решава проблема със спирането при прелеза - тогава няма да тече ток по релсите изобщо. Освен това, какво правим, ако вагон е стъпил на прелеза при спирането, а не локомотив.
Мисля, че вариант с релето за време, комбиниран със светлинна бариера, маскирана в стълбовете на прелезните светофори, ще пасне напълно за този модул.

Dare_Devil:
А схема някой ще може ли да начертае за нас, които не сме толкова навътре с електрониката? Защото аз по дадена схема мога да налепя платката, ама да съчетая две или три идеи - идва ми твърде сложно.

Ivo Nedkov:
Здравейте! Гледам че по тази тема много се пише,
а не виждам нищо конкретно като резултат...
Идеите стават все по сложни и неосъществими.
В моя предишен макет бях ползвал схемата
посочена в раздел "Електроника" в началната страница:
"Схеми за задвижване на автоматични бариери при жп прелези"
http://www.railwaypassion.com/?cid=90&NewsId=17
Схемата се реализира с малко елементи.
Нужно е и такова реле (което Adrian продава):
В листовката към релето схемата също я има.

optron:
Обаче всички ние не се сетихме за едно нещо - фотосензор (отражателен оптрон) може да се сложи и непосредствено под прелеза. ;)
Така, и да остане влакът върху прелеза, ще има сигнал от сензора и бариерите ще останат спуснати. Ако се притесняваш, че е възможно да се размине етикетът със сензора, може да поставиш няколко сензора под прелеза, на малко разстояние един от друг и така все някой ще прихване етикета.
И още нещо - приемниците в тези фотосензори сами по себе си са диоди, което може да се използва - ако се свържат паралелно, те сами ще си оформят логичести елемент, при което отпада необходимостта от допълнителна логика. Справка - "диоден ИЛИ". С други думи - от който и да е сензор да получим сигнал, той ще стигне до транзистора ни без никаква допълнителна електроника.
Накрая, схемата се свежда до един транзистор и евентуално компаратор (например LM358) за формиране на дискретни импулси.
Схемата ще я приложа утре, щото тук не мога да чертая.
И сега една гъзарийка - ако сигналът от сензорите се подаде на микроконтролер с аналогов вход, той ще може да открива кога влакът навлиза и кога отминава прелеза само по силата на сигнала. ;) Добре, размечтах се ...  :blush2:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия