Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Кой какви механизми ползва за стрелки?
mgirginov:
Единственият параметър, който се мащабира е пътят. Останалите параметри са взаимно свързани с него, т.е. също зависят от мащаба, вкл. и времето. Изчислете скоростта на затваряне, или отваряне на стрелката според реалните стойности и после изчислете при НО стрелка :
t = 3 sek
S = ? - нека Тошко да каже разстоянието при истинската стрелка
V = S/t
XRISTO:
Ами дали е реално или не - (пък в края на краищата никога не съм виждал как се движи истинска стрелка) мене си ме кефи да става плавно, а не онова "шляп", дето се чува на стрелките с релета от старото П - Пико. :spiteful:
--- Цитат на: optron link=topic=132.msg42190#msg42190 date=1275422758 ---Не си имал упътване, защото има стандарт. Управлява се чрез импулси, чиято дължина задава положението, на което трябва да застане. Хубавото е, че серво-машинката сама се контролира и дори да я отклоня с ръка, тя сама се връща обратно - това върши платката в нея. Така ми отпада задължението да измислям сензори и датчици, за да я следя - задавам и как трябва да застане и нататък тя самичка се оправя.
Работи на 4.2 до 6 волта - ползвам интегрален стабилизатор и не ми се налага да опъвам отделно захранване.
На мен ми помогна този файл - http://www.princeton.edu/~mae412/TEXT/NTRAK2002/292-302.pdf
Тук използвам микроконтролер, но може да се направи и по-просто. На мен така ми е по-лесно, защото ползвам миклоконтролери от години. Мога да си програмирам границите и скоростта. Щом казваш, че е бързо, просто ще променя едно число и ще стане по-бавно. ;)
От друга страна, истинските стрелки толкова бавно ли се обръщат? Някъде четох, че било за 2-3 секунди ... Я ако можеш, цъкни едно клипче и на твоята машинка?
--- Край на цитат ---
Благодаря ти за разяснението, някога пък може и да ми дотрябва да я вържа с оригиналната платка.Тук ми се струва по - скоро неприложимо, вече наистина усложнява нещата по моя критерий, защото електромеханичната част, която бих изработил е с пъти по - надеждна и здрава от електрониката, която бих сътворил.
Колкото до снимка, довечера ще се помъча да филмирам с канончето и ще кача клипче в тубата.И моят не е бавен колкото ми се иска, но по - бавно не може, отказва да сработи при по - малък ток. :yes:
Best Ripper:
--- Цитат на: mgirginov link=topic=132.msg42197#msg42197 date=1275449737 ---Единственият параметър, който се мащабира е пътят. Останалите параметри са взаимно свързани с него, т.е. също зависят от мащаба, вкл. и времето. Изчислете скоростта на затваряне, или отваряне на стрелката според реалните стойности и после изчислете при НО стрелка :
t = 3 sek
S = ? - нека Тошко да каже разстоянието при истинската стрелка
V = S/t
--- Край на цитат ---
Пичове, нещо май заорахте с тоя реализъм... Сега какво - с електронен хронометър ли ще се мери времето за обръщане на стрелката в съответния мащаб??? :fool: Не е ли достатъчно просто в нашия случай, че движението с моторче става грубо 2-3 пъти по-бавно, отколкото обръщането с обикновено реле? Такова забавено обръщане е съвсем приемливо, без заигравания и безсмислени подробности... Ами ако имате 20 стрелки на макета и 1-2 от тях се движат с различна скорост от другите? И това ли ще е липса на реализъм???
pach:
Ние просто се опитваме да не откриваме топлата вода.
В моделизма ни (особено напоследък) вече почти никой не го задоволява прословутото "шляпане" на стрелките. В болшинството от случайте, ползват обикновенно или серво машинки или кондензаторни вериги (които забавят реагирането на стрелките след подадената команда) за да получат максимално близко време на превключване както е при истинските стрелки. И наистина е много по-реално, особено ако си видял как се превключват по инфраструктурата (дори в нашата страна).
Много често вече за такова "бааааааавно" (времето за което изговаряш тази дума на глас ;)) превключване се ползват задвижки от т.н. "проводник с памет". Той има определена дължина която се променя "по памет" след като се приложи управляващото напрежение върху него. Тази промяна става сравнително бавно и моделната стрелка не шляпа.
По евтиният вариант на такова задвижване и употребата на съпротивителен проводник (реотан) с известен коефициент на топлинно разширение. Тоест при подаване на номинален ток през него , той се загрява и променя своята дължина. Много френски моделисти точно така си правят реално задвижване на моделните стрелки.
На мен нещо обаче "не ми пасва " защото в такъв момент на задвижване , тока достига почти до 1А (за НО), и макар да е за кратко време , това е твърде много ако имаш повече от 5/6 стреки на макета си. При това въобще не ми харесва да имам едни своеобразни "реотани" в подмакетното пространство. Обикновенно такова задвижване се прави на малки макети (с 5/6 стрелки) които обаче са малки шедьоври , нещо като много реални и действащи диорами.
А колкото до моделно време - да има такова , но то не се отнася за всичко. Нали автоматичните съобщения на гаровата информация не ги пускате като на забавени обороти (който е имал магнетофон, касетофон или грамофон най-добре схваща за какво става въпрос) а говора на "информаторката" си е разбираем и в реално време. Моделното време е валидно само за движението на влакове, по разсписание било то на макет или на модулни срещи. Дори се правят специални "моделистки" часовници които броят времето четири пъти по-бързо от нормалното време и се окачват на видно място при модулните срещи. Тоест при тях един реален час е "само" петнадесет минути. Но пък са перфектни за "игра по разсписание" в група.
Има такива и софтуерни часовници които (логично) се индицират на компютърни екрани, а и много от програмите за управление на макети също имат такива вградени за показване на "моделното време".
Ако някой се интересува от часовник , ще си намеря "сламките" за сваляне на програмката му. :yes:
Та така... Наистина реализма се гони като висок критерий в моделизма, защото иначе си е обикновенна играчка за подрастващи.
;D ;D ;D
ПП.Впрочем от една седмица се "заиграх" с Конрадските задвижки и нещо :scratch_ones_head: ...щракат като електромагнити. Който си е ползвал такива да обясни , така ли трябва да е?
optron:
--- Цитат на: pach link=topic=132.msg42201#msg42201 date=1275458312 ---ПП.Впрочем от една седмица се "заиграх" с Конрадските задвижки и нещо :scratch_ones_head: ...щракат като електромагнити. Който си е ползвал такива да обясни , така ли трябва да е?
--- Край на цитат ---
Да. Разглобявал съм такава машинка (дано Гроздан не ми се сърди) и вътре видях едно моторче с една единствена зъбчатка, която движи рамото. За да се движи бавно, трябват много зъбни колела, за да се получи голямо предавателно число, което в тая машинка липсва. Така че за бавно движение не старат, сори.
Проводниците с памет в момента ги изучавам в университета. Материалът се нарича нитинол. Това е сплав, която е пластична и може да се огъва и деформира, но когато се загрее, възвръща предварително зададена форма, тъй като преминава в еластична форма. Температурата, при която става тази трансформация се задава с регулиране на съотношението на металите - от към 30-на градуса до стотици градуси. Има например брекети, които реагират на топлината на тялото и така се монтират на зъбите.
Примери:
http://www.youtube.com/watch?v=Y7jjqXh7bB4
http://www.youtube.com/watch?v=Pwk9_tXTP4k&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=k20J4NDgAYk&feature=related
Някъде го наричат "мускулен проводник" тъй като ако го разпънеш когато е студен, се свива при загряване и имитира контракция.
http://www.youtube.com/watch?v=k9f-W6Xi_Wo&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=MOldGcb_ZvA&feature=related
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия