Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Кой какви механизми ползва за стрелки?
widowmaker:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4460.msg104052#msg104052 date=1459074326 ---Не е ли по-лесно да се вземе едно серво и да му се извадят двете жички на моторчето? Не ми трябва обратна връзка, контролер и т.н. в сервото, че и контролер за да го управлявам. Трябва ми само моторчето със зъбните колела и лостчето, както и краен изключвател в двете крайни положения, което са две микро ключета.
--- Край на цитат ---
Сервомашинките нямат крайни изключватели, имат потенциометър, чрез който се задава времето
на референтния моновибратор, т.е. сервото получава импулс с определена дължина като команда
и се стреми въртейки потенциометъра, който е куплиран с редуктора и тягата да докара импулса на
моновибратора еднакъв с входния, т.е. да се позиционира. Твоята аналогова концепция ми се струва
по сложна за изпълнение от цифровата...
mitko0888:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=4460.msg104056#msg104056 date=1459077626 ---Сервомашинките нямат крайни изключватели, имат потенциометър, чрез който се задава времето
на референтния моновибратор, т.е. сервото получава импулс с определена дължина като команда
и се стреми въртейки потенциометъра, който е куплиран с редуктора и тягата да докара импулса на
моновибратора еднакъв с входния, т.е. да се позиционира. Твоята аналогова концепция ми се струва
по сложна за изпълнение от цифровата...
--- Край на цитат ---
Точно това имах в предвид. Да се елиминира потенциометъра (обратната връзка за положението) както и контролера в сървото, което декодира импулсите, а да се извадят двете жички от моторчето навън. Така няма да ми трябва и контролер за упавление на сервото, който да кодира и да прави импулсите, а само крайни изключватели. Не виждам да е сложно - две ключета и два диода. Защо трябва да кодирам (да си правя външен декодер), после да декодирам (което си го има в сервото), след като имам само две крайни положения. Не знам само до колко мога (и дали въобще може) да намаля скоростта на преместване, т.е. до колко бавно може да се върти моторчето. Това което иначе го прави контролера (да променя бавно импулсите).
widowmaker:
Това, което си имал предвид не дава забавяне на движението,
обикновено сервото има реакция от порядъка на 0,1-0,2 сек. и
в твоята конфигурация е по добре да ползваш ония машинки,
които преди се продаваха в Конрад. Става и със серво машинка
за прибиране на колесник примерно, бавни са и нямат потенциометър,
но те са специализирани и обикновено нe са на цена от 3-4$ за брой.
Става да захраниш стандартно серво с по ниско напрежение - 1-2В
спрямо стандартните 5, но най вероятно няма да има достатъчно тяга
и няма да може да позиционира стрелката.
mitko0888:
Ама ти каза да не слегам ДВА предлога пред думата (вид), и аз сложих един (в), а пък втория (пред) го залепих ... Явно и така не става.
Машинките от конрад са само с две зъбни колелца (едностъпален редуктор) и малък коефициент на предаване. Каквото и да правиш ще са бързи, дори и на 5 - 6 волта да ги пусна.
Това за колесниците ми харесва. Преди 35 години ползвах такива работи, ама нямам никакви спомени кое какво беше. Пък тогава нямаше цифрово серво и какво ли не. Трябва да потърся нещо такова, че всичките са все бързи. 3 - 4 долара ще ги преживея, те и моите моторчета (от ароматизаторите) ми излизат 9 - 10 лв.
Ivo Nedkov:
Ivo, тези механизми на Хофман изглеждат по добри от Конрадските.
Можеш ли да дадеш линк за мястото от където си ги купил.
Така всеки, който иска ще си поръча...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия