Шефе, а 9-та машина след твойта каква е?
По парния дом е чехска, по цвят и тендер австрийска. Някои серии са общи и за двете администрации.
Драги Калио, аз от 30 години са занимавам с парни машини, но по само парен дом или по тендер не мога да разпозная безпогрешно чие производство е дадена машина. Явно имам още да уча.
А за машината зад моята не позна - белгийска е, от 1922г.
Здравей Емо,
Може би железничаря и моделиста гледат с различни очи на локомотивите, но ти си специалист, така че помисли дали е възможно само по определен детайл да се разпознае коя серия е локомотивът!
Много често сме гледали снимки, на които се вижда само малка част, или само отделен детайл и сме опитвали да отгатнем коя серия е. Представи си крилата "Вагнер" на сериите 01, 44 и 50, на пръв поглед са еднакви, но като се вгледаш в извивките на крилата виждаш разлики, и в следващия момент ги разпознаваш само по крилата! А, ако видиш на снимка само талигата на тендера серия 12 (БДЖ), не може да я сбъркаш с никоя друга! Дори само по един надбуферен фенер можеш спокойно да определиш дали локомотива е , DRG, DR, DB, K.P.E.V.и т.н.
Спомням си преди много години Данчо-Финта ми пока3а една снимка на серия 11, на която се виждаше само горната част на котела, аз тогава не можах да отгатна коя е серията, но той много търпеливо ми обясни че такава конфигурация от пясъчници, парен и питателен дом, както и характерната аеродинамична обшивка, се срещат единствено при тази серия!