Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Maerklin фалира

<< < (7/10) > >>

br185:
  Това че Maerklin са обявили фалит е добре и не е добре. От една страна фалитът на фирма с дългогодишна традиция като тази  :pleasantry: би трябвало :pleasantry: да бъде сигнал за останалите фирми, че нещата не могат да продължават така и искуственото надуване на цените вече не е най добрия начин за печелене на пари в този бранш. От друга страна ако нещата не се променят то със сигурнуст ще има още фирми които ще стигнат до трета глуха и ще трябва да затворят врати. А това е доста лощо тъй като конкуренцията ще намалява от годиан на година (а всички знаем какви са последствията от наличието само на един или двама производители т.е. от монопола)! Както каза Callio възможно е държавата да дотира фирмата и по този начин да спаси положението макар че на мен този вариант ми се струва не чак толкова вероятен. Подобно нещо може да стане (и то става всъщност) в браншове като металургията, автомобилостроенето, корабостроенето и други някой отрсли на машиностроенето тъй като там са заети значителен брой хора и пропадането в един такъв отрасъл значи масова безработица. Производството на жп модели на дали е от чак толкова жизненоважно значение както за държавата така и за едрия капитал за да го дотира. Поне това е моето мнение де. Иначе ето на какво се натъкнах докато гледах клипчета в YouTube : http://www.youtube.com/watch?v=dk3JBqZS0n0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NuuHVcsr9Rw&feature=related

Относно производството на самите модели мога да кажа, че разработването на една шприцформа (инструмент с който се изработват всички или почти всички пластмасови детайли по един съвременен модел) е доста сложна и трудоемка работа. Цените на такива железа също не са ниски. Аз самият се занимавам с проектиране на шприцформи от три години и съм се убедил в това.
 А ето и още нещо малко извън темата. Моите бегли нещастни :bad: опити да създам триизмерен модел на жп модел:

http://photo-zona.net/images/user61395/album17411/large/1234111671_phfs8522_vagonsgloben.jpg

staff123:
С каква програма са чертани тези? AutoCAD?

pach:
БР185 , много си прав , да се съмняваш , че Мерклин ще бъдат дотирани от държавата! :yes: :good:
Както сам казваш , това не е отрасъл с много работни места , така ,че социалният ефект от фалирането и ще е минимален , ама някой още не са излезнали от любимият си комунизъм , та смятат ,че държавата все още е длъжна да дотира тоя и оня в името на третия... :haha: :haha: :haha:
Колкото до опитите ти за триизмерното , ти най -добре знаеш като си професионалст в областа... ;)
 ;D

schatsi:
 В петъчния вестник "24 часа"имаше статия по темата ... Там пишеше, че преди три години някакъв английски инвестиционен фонд е спасил фирмата от фалит..

...Май не им е за първи път сега...!?!

br185:

--- Цитат на: staff123 link=topic=1378.msg19185#msg19185 date=1234125179 ---С каква програма са чертани тези? AutoCAD?

--- Край на цитат ---
  Софтуерът който съм използвал е SolidWorks 2005.

--- Цитат на: pach link=topic=1378.msg19228#msg19228 date=1234187915 ---БР185 , много си прав , да се съмняваш , че Мерклин ще бъдат дотирани от държавата! :yes: :good:
Както сам казваш , това не е отрасъл с много работни места , така ,че социалният ефект от фалирането и ще е минимален , ама някой още не са излезнали от любимият си комунизъм , та смятат ,че държавата все още е длъжна да дотира тоя и оня в името на третия... :haha: :haha: :haha:
Колкото до опитите ти за триизмерното , ти най -добре знаеш като си професионалст в областа... ;)
 ;D

--- Край на цитат ---
Pach според мен държавата никога не е дотирала никого. Просто в тез ипоотминали (но не и забравени) времена когато всичко е било държавно тези които са управлявали държавата са отпускали понякога пари и в губещи каузи защото така им е било изгодно. Мисля че в момента в Германия понастоящем финансовия климат не е такъв че управляващите да имат изгода да инвестират пари само и само някаква си фирма за жп модели па било то и такава реномирана като Мерклин да продължи да съществува. В крайна сметка някой тук беше казъл вече че по глямата част от фирмите произвеждащи модели са собственост на разни банки. Т.е. малко или много са си перачница на пари!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия