Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Железопътни катастрофи и изцепки
D2:
Много философски мнения дадохте,иззехте функциите на следователите и всички служби в железниците,само Тошко каза как стоят нещата,но и аз да допълня нещо.Движението на всички категории влакове се ръководи от влаков диспечер който се намира в съответното ЖПУправление и има пряка връзка с всички гари в участъка който ръководи,а той е от най-малко 7-8 гари и 70-80 километра железен път.Влаковия диспечер нарежда на дежурния ръководител кой влак по кой път да върви(ако има повече пътища)когато има закъсняли влакове и други като повреден локомотив,счупен пантограф,повредена осигурителна инсталация,повреда по контактна мрежа и железен път, природни бедствия и др.Дежурния ръководител приема и изпраща влакове(прави маневра) само в неговата гара,което ще рече,че върти стрелките за приемане на влак на свободен коловоз.Когато се подреди маршрута,който се контролира от заетоста на коловоза и положението на стрелките за този коловоз,тогава може да бъде даден вход.Същото е и за даване на изход само,че междугарието към съседната гара трябва да е свободно или ,ако е на автоблокировка,първия блок участък трябва да е свободен.Ако са изпълнени тези зависимости може да се даде вход или изход от гарата.Относно катастрофата:влака влиза в отклонение със 100км/ч вместо с 40км/ч и дерайлира ,а какво е светело на входния и какво са видяли машинистите,може да каже оцелелият машинист и началника на влака,защото и той трябва следи показанията на светофорите.И последно:влак се движи управляван от машинист по показанията на входен и изходен светофор,по указанията на дежурния ръководител,по указанията на табели за временни и постоянни намаления и контактна мрежа и др.
Best Ripper:
Петко, напълно съм съгласен с теб и аз не мога да си обясня какво е правил загиналия машинист, още повече че се води "старши" и трябва да "обучава" на практика новия си колега за маршрута.
Митко, поне аз се старая за мен си малко да изясня какво и как е станало, тъй като журналистите почнаха какви ли не неща да пишат, най-често без изобщо да знаят какво е това влак, маршрут, сигнализация, осигуряване и прочие. Цялото написано от теб можеш да го кажеш на някой от т.нар. "разследващи журналисти" или в някое предаване по случая, защото съм сигурен, че хал хабер си нямат от влаково управление. По телевизии се показват разни депо майстори, колеги и началници, които съобщават всякаква взаимно изключваща се информация. И всеки защищава себе си и своята си служба/отдел. В този дух съм сигурен, че оцелелият машинист до последно ще отрича, че има някаква вина, ще обвинява всички останали - едва ли ще е толкова луд да си признае сам, че е направил цялата грандиозна поразия... А и всички останали виновни/обвинени/засегнати ще действат по тоя начин. Но все пак има простички неща, които могат да се изяснят и без да си супер следовател, и без да си в системата на БДЖ, НКЖИ и другите рояци служби...
Естествено, че крайният резултат е дело на следствието, изобщо не искам да му отнемам тия му функция. Но все пак всички ние сме или можем да бъдем обикновени пътници във влаковете на БДЖ и трябва да имаме малко представа какво ни чака... :dirol:
D2:
Венци абсолютно си прав, но във влаковете си оставаме пътници и само пътници.Знаеш ли,че влак може да влезе в гара при затворен(червен) входен сигнал? Ще ти дам един пример.В еди коя си гара се поврежда осигурителната инсталация.Дежурният ръководител уведомява влаковия диспечер и съответно се вика механика по осигур.инсталации да отстранява повредата,но до времето когато трябва да пристигне пътническият,механика не се справя с повредата.Тогава влаковия диспечер нарежда на предишната гара по посока на движението,дежурния ръководител да спре влака(ако не спира по разписание) и да връчи на машиниста образец 2А(двойката е римско).В този образец пише:Влак номер.......да влезе в гара .......при затворен входен светофор на четвърти свободен коловоз със скорост до 25км/ч. Повредена осигурителна инсталация! Същият образец се връчва и на началник влака. Влака си заминава за съседната гара,а батко Венци си пуши цигара на прозореца от дясната страна на влака по посока на движението за да може да гледа показанията на светофорите и указателните табели.Гледа и пуши и вижда,че предупредителния показва,че входния е затворен.Влака намалява осезаемо скоростта,но не спира пред входния и продължава движението към гарата.Батко Венци е хобист по жп моделизъм и знае ,че влака трябва да спре на затворения светофор,веднага се оглежда и задейства внезапната спирачка.Влака рязко спира и настава суматоха.Идват кондукторите и нач.влака и се започват разправййте.Може да последва и глоба. Та Венци пътниците си оставаме пътници, има си длъжностни лица на които им се плаща да осигуряват движението на влаковете.
gzo:
--- Цитат на: D2 link=topic=1410.msg95840#msg95840 date=1406020081 ---Венци абсолютно си прав, но във влаковете си оставаме пътници и само пътници.....
--- Край на цитат ---
Грешиш в тезиса си, че пътиниците понеже са само пътници, то задължително трябва да бъдат безучастни. Ако това беше така, то въобще нямаше да им се предостави техническата възможност да спрат влака чрез аварийната спирачка. Тя е именно за това, за да бъде ползвана от всеки, който обосновано или не е предположил, че продължаващото движение на влака би довело до евентуално произшествие или отдалечаване от местото на вече случило се произшествие. Ако предположението е обосновано не само, че няма да има глоба ами спиращия може да се превърне дори в герой, а ако е необосновано то тогава ще си плати по установения ред. В историята на БДЖ много жертви е можело да бъдат избегнати ако е имало "будни" пътници, които в точното време са видяли нещо, което е убегнало на бригадата.
mitko0888:
Ако се закачиш и аха да изпаднеш от влака - тогава може някой буден пътник да дръпне аварийната спирачка.
Ама пътниците да решават кога и как влакът трябва да се движи и кога да спре, и да управляват влака с аварийната спирачка - за мен е абсолютно несериозно. На много места това се наказва така, че пътниците не я използват, а викат някого от персонала (макар това да е довело до поне една известна ми сериозна катастрофа със стотици жертви). Всъщност има места по света където тази спирачка автоматично води само до сигнал при машиниста, а не до директното и задействане - я си представете в дълъг тунел някой да спре влака, защото си мисли че се движи много бързо или му светнало нещо жълто ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия