Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Железопътни катастрофи и изцепки

<< < (108/249) > >>

bdz43r:
Разбира се, това е по-логично, с прекъснатия проводник стрелях напосоки.
При отклонение ясно - дава до 40 км/ч. А при сигнал за права, бализите каква информация предават? Конкретна скорост или само за максимална такава, която от своя страна се получава от скоростните бализи?

Втори път надали ще даде грешна скорост защото трябва вече да е оправено. Всъщност това беше първият път, когато минавам от там в режим Пълен контрол, преди винаги беше в Без информация, защото изреждаше по десетина грешки в междугарието.

mitko0888:
Въпросът ми беше дали АЛС-ът у нас (Ериксон, Алкател) взима информация:
1. за светенето на лампите? или за положението на стрелките? или за маршрута който е нареден?
2. Информацията се взима някъде от ОИ, от репартитора, от кабелната рзпределитела кутия, или от самите лампи (горе от високото).

Смисълът на въпроса: ако има изправна АЛС, а някой пипа по кабелите и др. места в ОИ, каква е гаранцията че бализата ще дава истинското състояние на сигнала (независимо до колко правилен е той), или ще дава състоянието на сигнала какъвто би трябвало да бъде (независимо че нещо в ОИ се е объркало или някой го е объркал)?
В първия случай АЛС ще дублира само лампите и ще пази машинистът да не проспи нещо. Във втория случай АЛС ще предотврати и евентуална неправилна работа или човешка намеса в ОИ.

pach:
Това вече е истински разговор.
Но и двамата специалистти (визирам Тодор и професора...а явно и Митко е в час)
коментират по презумция, че всичко е било изправно и правилно, не само свързано
но и правилно работещо, при това проверено от цял куп хора за да се пусне в експлоатация.
Аз като не специалист по ОИ питам нещо по-простичко.
А дали това е така?
- всичко е изправно свързано при реконструкцията (или по-рано).
- всичко и било идеално проверено и получило ...сертификат за експлоатация (не знам как се казва и си измислям термина).
- някаква неясна за мен причина, допускаща намесата на допълнсителен фактор в работата на системите.
- няма абссолютно никаква възможност да се манипулира изреденотопо-горе, по един или друг начин.

Тук ще внеса едно измислено примерче:
 ...
да си представим, че нещо е дефектирало в следствие експлоатацията (злонамерност не предвиждам но не е невъзможна нали).
Но няма как да се поправи моментално
...или някои не  знае как да го оправи,
....или го мързи,
.... или няма нужните части- тоест причини винаги  могат още да се намерят.

Е - лие възможно да се заобиколи или изключи нещо, което да позволи системата да се експлоатира
и без него макар и с ограничения или ...минимални грешки?
Тоест може ли да бъде манипулирано нещо без да се разбере?
Тоест възможно ли е заради частична неизправност, системата да е била променена
 (или изначално така сглобена), че да допусне някаква грешка която все пак става от само от време на време?

Друг пример:
...
 професора казва - ако кодиращата платка е грешна, ще се разбере на втория път когато подаде грешна информация.
Ами ако този който е разбрал, не е сменил платката веднага (няма я в склада или друга причина)?
То тогава може ли всички да виждат, че там явно е грешна информацията и да не обръщат внимание?
 В някакъв последващ период системата се експлоатира така,  но идва момента когато кодиращата платка
 най-после е доставена (примерно) и съответно сменена с правилната.

Но всички продължават да не обръщат внимание на информацията от нея, защото са запомнили че тя е грешна.
Така възможно ли е да влезнат в заблуждение и до по-голяма грешка?

Аз като лаик такива тъпи примери си измислям, но мисля че специалистите ще ме разберат какво питам!

Давам примери с което задавам въпроса така/
 - възможно ли е обективни причини (грешно свързване...грешна платка и т.н.) да доведат до субективни причини
(грешно получена информация) при човешкия фактор, без това да се види ( докаже) и/или регистрира по някакъв
 начин от системата - било то в ОИ или при записването на тази инфхормация в локомотива?

Ами ако изоставите приетото по презумция, че всичко е било изправно и работещо точно както трябва?

Едно е ясно, че не работелото пълноценно - бализите, щото ако бяха работещи всички,
 нямаше персонал да изключват АЛС или записващите  устройства в локомотива или Тодор да събира
информацията за тях, та всички да му е смеят.

А също и какво друго в системата като цяло (ОИ, АЛС и т.н.) е можело по подобен начин,
 да не се  е ползвало по обективни или субективни причини?

bdz43r:

--- Цитат на: pach link=topic=1410.msg96669#msg96669 date=1412061578 ---Едно е ясно, че не работелото пълноценно - бализите, щото ако бяха работещи всички,
 нямаше персонал да изключват АЛС или записващите  устройства в локомотива или Тодор да събира
информацията за тях, та всички да му е смеят.
--- Край на цитат ---
Всъщност е точно обратното - бализите не работят, защото персонала не включва АЛС, проблемните бализи остават неоткрити и с годините се трупат. Така един ден след катастрофата, която бих казал съвсем не е неочаквана, се оказва, че системата на практика е негодна и наваксването е много трудно.
А персонала не го включва, защото:
1. не е обучен;
2. смята АЛС за една досадна и калпава система, която му пречи да кара както си е свикнал;
3. никой не изисква реално това от него, защото:
  а) Изискващите са станали такива след като АЛС е бил изоставен;
  б) Изискващите никога не са имали досег с АЛС и нямат представа какво е това и има ли почва у нас (работили са далече от оборудваните участъци примерно);
  в) Изискващите знаят, че 90% от машинистите не са обучени и няма как да търсят отговорност от тях;

И т. н. неща трупани с години, които изведнъж излязоха наяве.
Историята с този АЛС е, че още от самото му въвеждане преди повече от 25 години, той се третира като допълнение към осигурителната техника, а не като неразделна част от нея, съответно влаковете могат да се движат по същия начин и без него. Така когато се появиха частни превозвачи, а локомотивите на БДЖ станаха дефицитни или се омешаха между депата, най-лесно беше да се разреши движение без АЛС по оборудваните участъци, с което стана възможно купуването на нови електрически мотриси, които за по-евтино изобщо нямат АЛС, въпреки че всички знаеха къде ще се движат, с което цялата идея на тази система се опорочава и всичко тръгва наобратно.

Монтажа на демонтираните преди това бализи в новия участък беше започнал още миналата есен, а два месеца преди катастрофата имаше някакви признаци на живот, но с цената на няколко спирания в нищото, при това след като буквално го насилих да работи точно в този участък, след като още на гара Свобода той автоматично премина в "Без информация в зона на изграждане", т. е. сам се изключи. Не знам дали в злополучния ден все още е бил в това състояние, но и към момента няма абсолютно никаква организация за информиране на персонала къде АЛС работи, къде не, къде трябва и къде не трябва да се включва и дори къде изобщо го има. Новият участък Крумово - Димитровград например е оборудван още преди няколко години, когато беше завършен, но и до днес никой не е информирал персонала за това и от там не е минал нито един влак с наличен и включен АЛС.

TANO:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=1410.msg96667#msg96667 date=1412055230 ---Въпросът ми беше дали АЛС-ът у нас (Ериксон, Алкател) взима информация:
1. за светенето на лампитe
 АЛС ще дублира само лампите и ще пази машинистът да не проспи нещо.

--- Край на цитат ---
Това е положението. АЛС е свързан последователно с лампите. Прекъсването на външните вериги води до неработенето и на двете.  АЛС следи коя от разрешителните лампи свети и посредством предварителните си настройки интерпретира това като изкарва към влака телеграма с информация с каква скорост да се движи след този сигнал (целева скорост) и каква да бъде скоростта при следващия сигнал (прицелна скорост). Предава се още информация за разстоянието до следващия сигнал и ако има наклон повече от Х промила се предава и той(забравих вече колко беше това Х, май 6 на хиляда беше). Едно уточнение - аз с Алкател не съм работил, съответно не го познавам в детайли.
П.С. На въпроса на Тошко - при сигнал за права - целевата скорост излизаща от АЛС е максималната за участъка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия