Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

ROCO MultiMAUS 10810

<< < (18/20) > >>

stivi1504:
Съжалявам, че отново пиша, но се сетих и друго нещо.
Мога ли да намаля звука по някакъв начин, понеже локомотивът се чува доста силно?

TheJackal:
Здравей stivi1504! Разбира се, че можеш да намалиш звука. Съветвам те обаче, ако е фабрично настроен декодера да не го пипаш. Погледни в упътването на декодера кое CV отговаря на силата на звука, предполагам, че е 123 - 125.  :hi:

stivi1504:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=1457.msg104709#msg104709 date=1468060334 ---Здравей stivi1504! Разбира се, че можеш да намалиш звука. Съветвам те обаче, ако е фабрично настроен декодера да не го пипаш. Погледни в упътването на декодера кое CV отговаря на силата на звука, предполагам, че е 123 - 125.  :hi:

--- Край на цитат ---

Здравей!
Благодаря, че отговори толкова бързо, но за съжаление въпросите ми не спират.
Понеже съм начинаещ в сферата Мултимауса и изобщо на локомотив със звук, много трудно се ориентирам кое какво е. Смисъл не знам какво е CV и т.н. Ако можеш да ми кажеш как да го намеря в Мултимауса, или да снимам упътването и да ми кажеш къде, защото аз наистина и на представа си нямам къде и как да намеря тези числа, и изобщо как да настройвам каквото и да е. Много ще съм благодарен ако можеш да ми помогнеш, за да разбера как да си настроя звука, ако трябва ще снимам каквото трябва от упътването.

А както казах въпросите не спират. Междувременно ако някой знае- Защо мога да използвам звуковите функции само до F19? Знаете ли как "да отключа"  другите функции, които са до 28. Смисъл как да ги задам от Мултимауса?

mgirginov:
Момче, вземи и прочети упътването на централата, най-сетне!

Tatcho:
Привет!
CV-то представлява променлива опция на поставения в локомотива декодер.
Пример:
CV1 е за определяне адреса на локомотива ( чрез декодера монтиран в него) варива 1-127.
CV2 служи за настройка на минималната скорост на локомотива (чрез декодера монтиран в него).
CV3 служи за настройка на ускорението на локомотива (чрез декодера монтиран в него).
и т.н. до CV256

Как и откъде да видя тези CV-та?
Пример:
Взема се упътването и листовките придружаващи локомотива (или от интернет, чрез сайт на производител/търговец) за да се разбере марката и версията на декодера.
Обикновенно придружаващите локомотива листовки помагат за това.
Най-често срещани и използвани декодери от големите фирми производители на локомотиви са ESU, Uhlenbrock, Zimo, Bachmann, Viessmann.
Влиза се в сайта на производителя:
Пример за ESU LokSound V4.0:
http://www.esu.eu/startseite/sled
след това от разделите Downloads/Instruction manuals/ Digital decoders/ LokSound V4.0/ Instruction manual for LokSound V4.0 family изтегля се инструкцията за употреба под формата на PDF файл и в него са посочени всички поддържани от съответния декодер CV-та  ( в примера ESU LokSound V4.0 ).

За пълна яснота и коректна настройка на декодера чрез CV описани в инструкцията е препоръчително владеенето на английски/немски език.

Как да използвам декодерните функции от F0 до F28?
Първо, трябва да се уверим, че се поддържат от съответния декодер. Това става след като се прочете инструкцията на декодера намиращ се в локомотива ви.
Второ, трябва да се уверим, че тези функции от F0 до F28 се поддържат от притежаваната от вас цифрова централа. Това става след като се прочете придружаващото упътване/инструкция на централата.

Допълнително улеснение е да се потърси из форума (или бе само линк за сваляне в тази тема?) превод на инструкцията РОКО-Мултимаус на български език, която бе преведена от колегата PACH.

Добре е да се прочете самата тема назад в която има много добри указания и примери от колегите през годините.
Поздрави.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия