Здравейте!
Ще опиша накратко с какъв проблем се сблъсках преди няколко дни. Натискайки едновременно стрелката и локомотивът с релсата влизам в менюто на библиотеката. Мишката ми е от сет със зададен локомотив BR 203. Нямам такъв локомотив и влизам със задържане на бутона "MENU" в подменютата за да го изтрия от библиотеката: MENU => LOK => OK =>LOESCHEN => OK => на дисплея се показва локомотива който искам да изтрия, в моя случай е BR 203, пак натискам OK, за да се изтрие и след това с бутона "STOP" излизам от менюто. После си въведох по познатият ни начин всичките локомотиви които имам: NEU ? => OK => ВЪВЕЖДАНЕ НА ИМЕ НА ЛОКОМОТИВ => OK => АДРЕСА НА ЛОКОМОТИВА L = 3 => OK => ПОСЛЕ СТЪПКАТА НА КОНТРОЛ НАД ЛОКОМОТИВА FS = 128 => OK и вече имаме в библиотеката желания и наименуван локомотив. До тук добре!
После се върнах с натискане едновременно стрелката и локомотивът с релсата в менюто с адресите. Реших да проверя правилно ли съм задал преди време стъпката на CV =29 W =38. Преди това реших на въпросния парен локомотив, който е със звуков декодер тотално да му върна настройките до първоначално положение по известният ни начин описан от Емил Чаушев:
Ресетиране (CV64)
Защо трябва да се сменя: Ако толкова много сте се заиграли с настройките, че за;почвате да се губите , забравяте кое до къде сте го добутали и искате да започнете на чисто с фабричните настройки това е вашия шанс.
Как се сменя:
1. Натиснете MENU бутона и задръжте за 5 секунди, за да влезте в менюто;
2. С ромбоидните бутони отидете на PROGR и натиснете */OK бутона;
3. В PROGR отивате на CV MO и натиснете */OK бутона;
4. Излиза надпис CV_, като чертичката мига и ви подканя да зададете номера на CV-то, което ще се променя
5. С функционалните бутони натиснете 64 (за CV64) и след това */ОК бутон
6. Излиза W=*. С функционалните бутони изберете стойност, която искате да присвоите и натиснете */ОК бутона.
*стойността на CV, която се изписва не е текущата стойност записана в декодера, а стойност по подразбиране!!!
След тази стъпка локомотива трябва леко да помръдне, с което да укаже , че командата е изпълнена
Какви стойности да задаваме:
CV64=1: ресет на всички CV до фабрични стойности.
CV64=3: ресет само на на CVs 67-95, CVs 66, 95;
CV64=4: ресет само на CVs 2, 5, 6, CVs 66, 95;
CV64=6: ресет на CVs 1, 17, 18, 29.
За по сигурно реших да направя и рестартирането на декодера, в моя случай е: "ZIMO" MX658N18 - HARD RESET на CV = 8 и мъките започнаха. Звука се загуби, после светлините, след това стана обратното, тези неща са описани от производителя, че е възможно да насъпят след рестартиране. С две думи локомотивът стана неуправляем. Започна се чистене на релсите, после на банджите и колелетата на локомотива и борбата продължи почти близо два часа! Накрая ми щукна да разкача мишката от централата и да я изключа от захранването, проверих и да няма някой повреден кабел. Включих и дадох отново на декодера '"HARD RESET"и за моя удовлетворение нещата си дойдоха на мястото.
Въпросите ми са следните:
01. Възможно ли е самата мишка да е издала багажа, по - точно бутоните? (Публична тайна е колко карам - кашонерче съм!)
02. Възможно ли е централата да се е ошашкала, в следствие на лек токов удар, ако е имало такъв?
03. Възможно ли е след много "игра" с мишката програмиране и прочие, в даден момент да спре да изпълнява команди?
Благодаря предварително на всички които коментират по проблема!