Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Разглобяем (модулен) макет

<< < (7/14) > >>

G_GROZ:
Сега виждам, че съм сбъркал, писал съм без да искам 2.3 вместо 2.1. Нищо не казвате за глайссетовете на ПИКО. Dare_Devil, виждам че си направил приличен проект за релсов път. Пресметни го целия и съм почти сигурен в чия полза ще е цената. Не забравяй десетте процента отстъпка.

Dare_Devil:
То при мен сега се получи малко по-различно (и неочаквано) стечение на обстоятелствата. Смених квартирата, и май в новата ще разполагам с повече пространство за макета (още не се знае де - не сме подредили багажи, мебели и т.н.), но евентуално ще се прави нов план или ще се доразшири този (че той пък ми харесва много). Иначе идеята е същата - да може лесно да се разглобява и транспортира при смяна на квартирата (че и в нея не се знае колко време ще сме - година ли, повече ли...).
Иначе пак се замислих за баластирането - няколко души ми казаха, че ако се ползва минерален баласт, той ще играе ролята на резонаторна кутия, насочваща звука от влака към основата, и така или иначе ще си шуми. Но при положение, че при мен основата не е от резонира материал (OSB, ПДЧ и т.н.), а от звукоабсорбиращ (XPS), няма ли той да погълне този шум?

pach:
Не, фибрана едва ли ще спре шума, макар да се окаже че е в по-малка степен. Например при модулите, а те всичките са направени на коркова основа от 4/5 мм , мигом се ошумиха, веднага щом изсъхна лепилото и баластрата се "вкамени". На всички ни направи това... неприятно впечатление... :fie:
При бавни скорости почти не му обръщахме внимание , но при средна скорост на композицията се чува достатъчно ясно . За максималните всичко е ясно - шуми яко . Предполагам , че в тишината на домашната обстановка , ще е още по "звучно". Ако прегледаш пак клиповете които съм качил , ще чуеш характерният шум (освен тракането на състава по наставите...).
Моето лично впечатление е това. За НО може би "озвучаването" е на ръба за достоверно движение на композицийте, но в по-дребните мащаби, май вече ще е твърде силен звука.
Но в крайна сметка всичко е въпрос на усещане и вкус.
Аз за себе си съм решил , че ще използвам баластра от корков грис...така както го правех навремето , само дето е много трудоемко, трябва да се боядисва допълнително и т.н. така че решението не е окончателно... :spiteful:
В крайна сметка май най-добре да поекспериментираш или пък да станеш член на Клуба , за да чуеш и видиш на място как звучи (в новото ни помещение). :thank_you:
Последното не е задължително , защото вече е решено , че нашият клуб ще има поне един ден на "отворените врати" в месеца , за гости и моделисти които не са членове.
Още не е решено , може би ще се запази традицията (която не е двадесет годишна...) да е всяка последна събота на месеца, но има вероятност да стане може би неделя. А на по-късен етап , като "пораснем" (цитат от една реклама) може би даже събота и неделя, за пълна програма... ;) :spiteful: ;D
Тогава хората са по-свободни и могат да ни посетят дори със семейството си...и един гуру ще може да ни идва на гости (ако не е станал член)!!! :search: :pleasantry: :hi:
При всички положения това ще бъде надлежно обявявяно в нашият раздел на Клуба.
 ;D ;D ;D

Dare_Devil:
Страшно много време мина без да имам възможност да мисля по бъдещия си макет, но най-после мястото за него е определено. За съжаление няма да имам възможност да реализирам взаимстваната от макета на Владо идея, която толкова ми харесваше, но пък сегашният терен ми дава възможност за високоскоростни дълги прави, което е друг мой много любим елемент в макетите. Ето и първоначален вариант на макета, който, както е видно от размерите ще е по стените на стая:

Сложил съм гари, там където мисля че ще е добре да са, но ще се радвам за допълнителни идеи относно коловозното развитие. Иска ми се някъде из макета да има надлез, прелез и рекичка. В един от ъглите планирам да има планина, разбира се с тунел през нея.

Размерите са гравирани в камък, тъй като иначе няма да има място в стаята за спалня :) Самият макет ще е поставен върху шкафчета, които в момента се изработват специално за целта. В долният десен ъгъл на чертежа се намира вратата на помещението, през което разстояние ще се поставя подвижна плоскост. Друг вариант е да изместя голямата гара малко към ъгъла и там да има подвижен мост.

Vlado:
На първо четене това, което виждам и ще дам като препоръка е да направиш цялото трасе двупътно. Имаш възможност, а и така седи някак недовършено с тоя малък еднопътен участък. Тъй че "удвояване, удвояване, удвояване..."!  :ok:

п.п. И може би не е зле и в другата гърловина на гарата да предвиш възможност за двупосочно преминаване от единия в другия път чрез бретел или двойки стрелки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия