Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

БДЖ 16.32 (има некъФ шанс да не се наа*ам)

<< < (8/11) > >>

zazo:
Tramway, относно снимката, кажи ми че това долу е българска 15-ка и ще ме зарадваш много  :yahoo:

KRAKOMOBILA:
Може и да е - но тя си има димоповдигащи щитове.

zazo:
Тъй тъй, снимката явно е тръгнала оттук, за да стигне до мен: http://www.foto.bg/showgallery.php/ppuser/5337/cat/500 има и други доста интересни неща. Та по-интересно ми стана, коя година започва боядисването в зелено, щото на тия двата очевидно нито тендерите нито кабините са боядисани в зелено.

Tramway:
Първата снимка на Зазо не е от България. Машината е много замазана и трудно са разпознава, но такива вагони у нас никога не е имало. Доста вероятно да е от Турция (виж червеното петно на парния цилиндър - типично за TCDD).
По въпроса за боядисването - още в самото начало на 20в в България са установява като стандартно боядисването на машините както следва: котелът и въглищния сандък в черно; водни резервоари, димоповдигащи щитове, обшивки на парни цилиндри (вкл. и тез на кноровата помпа) в зелено; рами, буферни греди, колооси и сцепно движение в червено; бандажи в бяло.
Всяка една машина, вземана под наем (предимно серии 13 и 15), е пребоядисана в БДЖ разцветка след откупуването й и преминаване в собственост на БДЖ, и то не веднага, а по време на ПР. Туй важи и за машините, откупувани от войската, индустриални и строителни предприятия в България. Тъй че няма определена година на масово пребоядисване.
Машините, строени по поръчка на БДЖ, пристигат от производителите с поръчаните цветове, тез, произведени за други железници, но купени на готово от заводите (серии 12, 16, 20) също са фабрично пребоядисани в наша разцветка.

zazo:
От днес отново разполагам с фотоапарат, та довечера (най-късно утре сутрин) ще пусна снимки на това което на този етап смятам да бъде завършения проект. Не съм съвсем доволен от резултата поради няколко инцидента, но ако не го обява за завършен на този етап ще трябва да започна отначало и изобщо не е ясно какво ще стане. Исках да е готов за сбирката в събота, но поради липса на време не сколасах.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия