Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Устройство на парния локомотив

<< < (15/16) > >>

mitko0888:
Погледни пак в тази книга, няколко страници по-надолу, текста отстрани до фигура 19-17. Точно там пише кога контракривошипът да е напред или назад, и от там съм взел т.2 от моето писание по-горе. В тази глава е обяснено и за лостовете - еднораменен и двураменен.

Сaprycorn:
Oт казаното до тук, може да се направи следното обобщение (ако съм разбрал правилно):
Посоката на контракривошипа не влияе на пълненето, но от нея зависи накъде ще се постави кулисната щанга за преден и заден ход. Ако всички контракривошипи (при вътрешно и при външно пълнене) са обърнати в една и съща посока, то тогава машиниста трябва да развива ръчага за преден и заден ход в различни посоки, съобразявайки се с това, дали машината е с вътрешно, или с външно пълнене. Поради тази причина, изглежда е много по-лесно и по-безопасно, ако контракривошипите са обърнати в различни посоки, а ръчазите се въртят винаги в еднакви посоки, независимо дали пълненето е вътрешно, или външно?

mitko0888:
Изглежда ми правилно.
Има и друга причина винаги в долно положение да е преден ход - там кулисната дъга се клати по-малко (износва се по-малко). Освен това отместването от оста на цилиндъра до долната точка на кулисната дъга така е по-малко.

Между другото: има доста екземпляри (четирицилиндрови, BR < 19), при които пак не ми се връзват нещата. Аз гледам не само контра кривошипа, но и къде и как е закачено на лоста за предварението. Още не съм само 90% сигурен дали ВИНАГИ лостът е с различно закачване при вътрешно/външн опълнене, т.е. дали само по него може да се познае какво е пароразпределянето.

misan:
           Темата за вътрешното и външното пълнене на парната машина е много интересна. Всъщност с външно пълнене  са почти само машините с плоски пароразпределителни шибъри. При кръгли шибъри то се среща изключително рядко. Аз знам за такива локомотиви само в Австрия и Чехословакия. Чешките им серии са 524.0 и 424.1  Много голям недостатък на този вид пароразпределение при кръгли шибъри е ,че прясната пара се подава към парните цилиндри през отвори разположени от външната страна на шибърните тела,а не от вътрешната страна,както е при вътрешното пълнене. Всъщност от тук идва и названието вътрешно и външно пълнене. Само ,че при външното пълнене салниците на шибърния стержен работят под въздеиствието на прясната пара,а не на отработилата и загубите от пропуски са много по големи.

Dobri:
Как се спира парата при спиране на парния локомотив?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия