Автор Тема: Цветова схема на БДЖ парни локомотиви  (Прочетена 47567 пъти)

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Re:Цветова схема на БДЖ парни локомотиви
« Отговор #75 -: 31 Юли 2009, 18:52:47 »
И трите локомотива горе са боядисани фотоАнщрих, но горният се различава малко, щото е по-тъмен - колелата са най-светли, а котелът мисля че е направен с 3 цвята: димна камера - черно матово; пещ - сиво матово; котел - някакъв лъскав сив цвят, но по-тъмен от пещта.

Точно такава е докарана и първата ни пратка машини БДЖ серия 10 произведени от фирма KRUPP - има снимка в книгите на Деянов именно на локомотив 10.11 - първият ни KRUPP локомотив!
« Последна редакция: 01 Август 2009, 23:49:38 от CaLLlo »

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #76 -: 01 Август 2009, 23:53:04 »
Лека корекция в терминологията, в посока по-голяма вярност и точност - верното е "ФОТОАНЩРИХ" - нагоре всичко е оправено ...

:good: - >  :buba:

lubomir

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #77 -: 03 Август 2009, 17:34:05 »
Абе, май не е баш така, тъй като масово срещам сиви баварски вагони от оня период(едва ли са ги боядисвали за снимки), както и сиви австрийски парни локомотиви с черни димни камери, от района на Залцбург, Инсбрук и т.н. пак от същия период, при това без характерните "гайтани".

Имам една книга за произдводството на Борсиг по години. Там има такива фотоанщрихт снимки, но те са не повече 10-на при стотиците останали снимки в книгата. При това всички снимки са правени във фабриката. Ще погледна и там да видя от този период дали ще намеря нещо интересно.
Относно десятките. От 10-ната снимки, които имам има поне 4 са с различни разцветки при доставката(или от фабриките) при все че са от два доставчика. Пълна каша стана тая!

lubomir

• Гост
« Отговор #78 -: 03 Август 2009, 18:15:41 »
Не съм прав! След справка с въпросната книга, процентите са обратни :blush2: т.е. 90 са с такова оцветяване, пък останалите 10% са с друго оцветяване. Оставам с впечатлението че този тип оцветяване е бил стандартен при производството на машините, след като се е ползвал от всички производители.

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #79 -: 03 Август 2009, 19:42:53 »
Да, и освен това, в тия книги катно на Борзиг има и машини за износ, където са и наще дори.

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #80 -: 04 Август 2009, 16:21:28 »
Някогашното снимане на новите локомотиви в цветовата схема "Фотоанщрих" е нож с 2 остриета. От една срана е добре, че толкова добре са издокарани някогашните нови машини, но от друга води хората в заблуждение и последващо разочарование, при това от някои стари локомотиви са останали само фабричните снимки. По тоя път са минали най-вероятно голяма част от феновете - аз например със сигурност минах.
От много време насам съм си определил известен брой фаворити от старите епохи и всичко това естествено на базата на стари снимки, най-често фабрични, много скоро обаче, когато човек попадне на същите машини, но снимани в експлоатация - дори не може да ги познае, а когато успее е много огорчен.
Масата разочаровани фенове(като мен) явно са упражнявали все по-голям натиск върху производителите на модели и те са започнали все по-често да произвеждат и варианти с фабричната фото-оцветка, тип еднодневка.

Бройката модели в сиви одежди расте непрестанно, дори си мисля, че след достатъчно дълъг период от време сивото на макета ще преобладава. Така обаче постепенно стигаме до затвърждаване на първоначалната заблуда, че - "Някога така са били карани!" - Не, не са! - това е само и единствено резултат от естетическите прищевки на съвременните фенове!

:good:
« Последна редакция: 04 Август 2009, 22:40:47 от CaLLlo »

lubomir

• Гост
« Отговор #81 -: 21 Октомври 2009, 17:03:01 »
Ето няколко снимки на 46-та серия, правени нейде през 60-те. От тях се вижда че освен червено за рамата и колоосите, жълто за инсталацията и черно за всичко останало друго няма.

Всъщност 46.20 изглежда или синее водния тендер или зеленее, но поради "високото" качество на тогавашните цветни филми, е трудно да се разбере точно какъв е цвета. Малко в страни от темата: преди време гледах цветни снимки(вероятно правени с немски материали и немски фотоапарати) от времето на началото на ВСВ. Снимките бяха удивително точни като цветове ;D. Явно 20г по-късно какво се е случило.
А ето и две лодки пак от същия перод, и както се вижда оцветката е черно с черевна рама и червени колелета с бели бандажи.

piko1

• Гост
« Отговор #82 -: 16 Ноември 2009, 13:54:12 »
гледайте сега какво си намерих смятам че ще е доста полезно
http://schienenfahrzeuge.netshadow.at/db/details.php?image_id=17032

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #83 -: 20 Ноември 2009, 16:22:24 »
във връзка с тази тема - някой да е виждал да се продава подобна "трета ръка"  :search:

;D ;D ;D

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #84 -: 20 Ноември 2009, 16:37:02 »
Тая точно пруска Т18 тук или е баденска, или е Елзас и Лотарингия ...
« Последна редакция: 20 Ноември 2009, 16:48:15 от CaLLlo »

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1733
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #85 -: 20 Ноември 2009, 17:07:36 »
май баш е пруска

piko1

• Гост
« Отговор #86 -: 21 Ноември 2009, 15:48:41 »
питат ви не какъв е локомотива на стенда а дали сте виждали такъв стенд да се продава нейде :lol:

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #87 -: 02 Ноември 2010, 16:47:06 »
Искам отново да изтупам тази тема от прахта. С Любо от Пловдив, макар и съвсем инцидентно пак я зачекнахме в Търново. Както и той, смятам, че това е проблем, който трябва да се опитаме да изясним. В темата за модела на Фулгурекс на серия 01, също се прокраднаха известни съмнения и противоречия. Мисля, че вече е ясно, че по депата се е случвало какво ли не, най-вече след войната. Локомотивите са били боядисвани, както дойде с каквато боя има. Ако някой има представа или идеи, къде и как да се търси информация. Да казва.

От общо достъпния снимков материал, цветен и черно бял, никакви категорични изводи не могат да се направят. Изцяло черни локомотиви е имало и доста години след войната. Дори по спомени на стари желизничари, с които съм говорил е имало локове, които никога през цялата си служба не са помирисвали зелена боя. Повечето снимки на локомотиви са черно бели, въпреки това при внимателно разглеждане могат да се направят някои заключения. Заводските снимки не са особено показателни, машините са боядисани в някакъв "фотоанщрих" или са много сериозно ретуширани. Ето един пример и за двете неща едновременно:

По-интерсни са снимките при доставката, където ясно може да се различи, че от един момент нататък повечето машини, поне тези които са снимани, са доставяни с новата цветова схема. Въпреки това само някакъв документ би могъл да да даде яснота за това какви точно са били цветовете и как са нанасяни.

По-интерсни са снимките при доставките

lubomir

• Гост
« Отговор #88 -: 03 Ноември 2010, 06:52:07 »
Да абсолютно си прав! Аз след Търново много ми се искаше да седна да напиша някой ред пак по този въпрос, но тоталната липса на време ме подпира непрекъснато. Даже ей на, сега в 6:15 се хванах да пиша, защото през деня едва ли ще имам време да седна пред компа. Та в Търново ми  се видя, че от няколкото модела на БГ парни машини (вкл. и твоите), има сериозна разлика в цветовете на твоите примерно и на тази правена от Васко. Верно е, че всеки си има привкусове, но ми се струва ненормално в един момента да има 10 лока на 3-4 собственика и цветовете да са във всички нюанси на зеленото, червеното и черното. Още повече, че ако се съберем заедно със хора от съседни страни, и се организира конкурс, "цветовия въпрос" няма да изглежда особенно добре пред гостите! Не знам дали не е добре да подберем основните цветове по РАЛ от някоя фирма която ги прави, и да пуснем една анкета, за да видим какво ще се получи. В края на краищата мисля, че въпроса вече не търпи никакво отлагане, тъй като във времето все повече ще са хората пребоядисали машините си!
Следващия въпрос е за епохите в БДЖ, и съответните цветове , но това ще е по нататък.
Сега е важно да изберем цветовете: зелено, червено, черно и бяло по РАЛ.
Тъй, че давайте предложения и накрая ще направим една анкета, за да видим какво ще се одобри.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #89 -: 03 Ноември 2010, 08:25:35 »
Цитат на: lubomir link=topic=1669.msg48334#msg48334 date=1288759927
Да абсолютно си прав! Аз след Търново много ми се искаше да седна да напиша някой ред пак по този въпрос, но тоталната липса на време ме подпира непрекъснато. Даже ей на, сега в 6:15 се хванах да пиша, защото през деня едва ли ще имам време да седна пред компа. Та в Търново ми  се видя, че от няколкото модела на БГ парни машини (вкл. и твоите), има сериозна разлика в цветовете на твоите примерно и на тази правена от Васко. Верно е, че всеки си има привкусове, но ми се струва ненормално в един момента да има 10 лока на 3-4 собственика и цветовете да са във всички нюанси на зеленото, червеното и черното. Още повече, че ако се съберем заедно със хора от съседни страни, и се организира конкурс, "цветовия въпрос" няма да изглежда особенно добре пред гостите! Не знам дали не е добре да подберем основните цветове по РАЛ от някоя фирма която ги прави, и да пуснем една анкета, за да видим какво ще се получи. В края на краищата мисля, че въпроса вече не търпи никакво отлагане, тъй като във времето все повече ще са хората пребоядисали машините си!
Следващия въпрос е за епохите в БДЖ, и съответните цветове , но това ще е по нататък.
Сега е важно да изберем цветовете: зелено, червено, черно и бяло по РАЛ.
Тъй, че давайте предложения и накрая ще направим една анкета, за да видим какво ще се одобри.

Ами трябва да "натиснем"  Борис Чакъров по здраво, че и на мен вече ми се иска по-бързо да стигне до архива си.
Това е човека описал епохите за MOROP в NЕМ 803 ( http://www.miba.de/morop/nem803bg-d.pdf ), както и човека който твърди че има в архива си оригиналните заповеди в БДЖ до 1920 година, в които е наредено как да се боядисват (но май само за вагоните има...) подвижният състав след преминаване на ремонтно-въстановителни процедури!!!!!!!!!!!
Обаче кога ще ги видим на живо ...?!!!?!!??
 :scratch_ones_head: ;D