Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Цветова схема на БДЖ парни локомотиви

<< < (19/20) > >>

evrokoma:
в името на форума и хобито ъм поел ангажимент към чакъров да му помогна с ремонта на къщата поне по моята специалност(елтеника) за да се стигне по бързо до въпросните архиви  :good:

zazo:
Любо прав си, мойто зелено и това на Васко са много различни. Един път, че сме ползвали съвсем различни бои, всеки си има предпочитания с каква боя да работи. Другото е, че съм пръскал с перспектива за последващо състаряване, дори на Ясен му се виждаше, че зеленото сивее, но в случая това е търсен ефект. Това в никакъв случай не значи, че не трябва да знаем какви е трябвало да бъдат цветовете по документи, нищо че в действителност машините най-вероятно са били боядисани по този начин за много кратък период от време и далеч не всичките.

Доколкото успявам да се ориентирам гадаейки по черно-белите снимки, тази цветова схема (зелено-червено-бяло-черната) започва да се появява около 1935-1936 година с новодоставените машните. Доставените преди това не са били боядисвани по този начин, дори бели бандажи не се виждат на снимките. Как точно също е много по-интересно. След това се вижда, че лека полека са пребоядисвани и останалите, но се вижда и че голямо лично творчество е прилагано, както и че е имало небоядисани машини дори края на 60-те, има снимки на 15-та и 46-та серия. Т.е. за мен поне се налага заключението, че ако се намери документация по въпроса, то според нея са били боядисани само, тези които са доставени вече боядисани от фабриката производител. След това е почвало товрчеството.

zazo:
Ето два кадъра от филма "Горещо пладне" (1966), ясно се вижда, че номерната табелката е емайлирана, а локомотива е изцяло черен макар и от този кадър да не може да се каже, но във филма си личи. Няма деповска и типова табели. Локомотива е с номер 15.21 т.е. от първите 15-ки и се оказва, че поне до 1964-5 година, явно все още не е бил боядисан.

pach:
Ииии, и аз го "прихванах"  на компютъра този филм.
Направи ми впечатление и изтрития, но ясно личаш си надпис,
 горе между прозорците на един от пътническите вагони.
Но още не съм го вадил на снимки, та това с локомотива ми е убягнало...
Поздравления!
 :hi: :good:

pach:
Да повдигнем тази тема най-отгоре...

Оказа се че и немците имат проблеми с определянето на действителните цветове по подвижният си състав от "време оно"...
Ето на какво попаднах (освен коментарите за употребата на различни цветови филтри над черно/белите фотографии от тогава...):

Това е преснимано от книгата...(?)макар следващият пост да го поставя под съмнение ...

А това идва от частна колекция на железничарският им вестник от онези години

--- Цитат ---Quelle: Eisenbahn-Nachrichten-Blatt, Privatsammlung

--- Край на цитат ---
Ето това ако някой немско говорящ ми го преведе сега, ще съм му благодарен... :hi:

Който разбира немски и се интересува повече по темата да се прехвърли тук:
http://www.drehscheibe-foren.de/foren/read.php?17,4721073,page=all

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия