Автор Тема: епохи  (Прочетена 16713 пъти)

optron

• Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • Публикации: 347
  • Рейтинг: 5
Re:епохи
« Отговор #30 -: 03 Юли 2010, 18:50:30 »
Зависи от макета. Например макетът на Тано (има тема в раздела за макетите) има възможност да се подменят светофорите, при което косвено се сменя и епохата.
А може и макетът да се направи "безепохен", при което всякакви влакове ще му "пасват". В твоя случай със смесването на трета и четвърта епоха, просто трябва да имаш сгради и инфраструктура от тези две епохи.

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #31 -: 04 Юли 2010, 14:31:23 »
Различни епохи?Че защо не?!Аз мисля, че е имало преходен период , който аз лично смятам да пресъздам на бъдещият си (кой знае кога) макет.Тогава е нормално да се движат локомотиви и от двете епохи.Е, предполагам, не е редно да се слеят в един макет ранна трета с късна четвърта епоха, но пък в крайна сметка всеки си го прави индивидуално и както му харесва.Нелепо би било да се карат парни влакове с дезира примерно.Но пък лесно би могло да се заложи на това, че парният е атракционен, нали?  :hi:
Относно различните администрации нямам информация, но аз лично смятам да слея DB с DR пък ако ще да го е имало тоз "къръшък" в действителност.Така ми харесва - така го правя.Всеки кръшка понякога от реализма в различни насоки все пак, нали?  :spiteful:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #32 -: 05 Юли 2010, 08:30:12 »
Цитат на: optron link=topic=168.msg43655#msg43655 date=1278172230
Зависи от макета. Например макетът на Тано (има тема в раздела за макетите) има възможност да се подменят светофорите, при което косвено се сменя и епохата.
А може и макетът да се направи "безепохен", при което всякакви влакове ще му "пасват". В твоя случай със смесването на трета и четвърта епоха, просто трябва да имаш сгради и инфраструктура от тези две епохи.

Примера ти е подходящ от части...
На практика ІІІ-та и ІV-та епоха са "съседни" и няма голяма разлика нито в инфраструктурата, нито в помощните, и въобще в сградите. Най-съществената разлика всъщност е при подвижният състав , като в случая тези две епохи се явяват и "най-ползваните" именно защото в тях се събират и трита вида подвижен състав, в частта си за локомотивите - парна, дизелова и електро тяги.
Светофорите заменят семафорите, но също все още могат да се ползват съвместно - светофори по модернизираните гари , а семафорите в клоновите участъци.
Или пък колесните превозни средства, като камиони, автомобили и т.н.
 ;D ;D ;D

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #33 -: 05 Юли 2010, 10:31:52 »
Всичко зависи от целите. Има моделисти, които се опитват да пресъздават действителността, максимално близко до 1:1, във всеки аспект. Разбира се със съответните компромиси. Въпреки това всичко, което правят има свой реален прототип в дейсвителността, от трасето, гарите, природата, сградите, подвижния състав и т.н.  В тази ситуация ограниченията са най-големи. Да приемем, че се пресъздава малка планинска крайна гара на някоя от второстепенните линии в германия през 50-те. Ако ще преследваме реализма до дупка, моментално отпадат един куп неща като например: растителни видове характерни за равнината, дълги бързи влакове, бързоходни локомотиви и т.н. Всъщност такива моделисти обикновено карат по макета си само композиции, които реално са се движили по съществуващото в съответния период трасе. Аз лично не познавам такъв моделист в България, но по света има бая.

На мен подобен подход ми е малко в повече, но въпреки това съм си подредил някакви приоритети, а именно III-IV-та епоха БДЖ. По отношение на макета, който се надявам скоро да започна, поне това ще е водещото. При избора ми определящо беше, че искам нещо българско и бих избрал периода преди втората световна т.е. II-ра епоха, но тогава избора ми на локомотиви в HO е на практика почти нулев, освен ако не си ги правя сам от до. И другото е, че забравям за дизеловите локомотиви, които са ми любими.
По отношение на подвижния състав си давам повече свобода, особено когато става въпрос за български такъв. Оттам логично дойде III-IV та епоха, защото там сравнително "безнаказано" се срещат всички видове тяга.

По отношение на подвижния състав си давам малко повече свобода, но това са по-скоро изключения, които потвърждават правилото. Единствено се стремя да събирам смислени композиции. Също така имайки предвид, че по-голяма част от подвижния състав е бил в експлоатация за период обхващащ няколко от моделните епохи, то единствената разлика между модела в 3-та и 4-та епоха например е датата на ревизията, както е било и при оригинала. В такива случаи случаи си позволявам дори в рамките на една композиция да имам модели от различни епохи, например 1во и 2ро класните ми вагони са в 4-та епоха, ресторант вагона е в 3-та. Тук вече много хора ще изревът, че така не може, но поне за себе си съм решил, че няма да се втелясвам толкова. По отношение на администрацията въпреки акцента на БДЖ, реално съм всеяден. Мечтата ми е да имам поне по една композиция от всяка европейска администрация.

Накрая само да спомена, че има и хора, за които нищо от горните неща няма особено значение и мешат, както епохи така и администрации. Въпреки това надявам се, всички ще се съгласят, че би изглеждало нелепо баварски локомотив да тегли контейнерен влак.  :haha:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #34 -: 05 Юли 2010, 11:52:29 »
Хахаха, не можело... :haha: :haha: :haha:
Аз пък омешах (от недоглеждане) аилцугвагени от DRG, с вагон-ресторант от DB.... :blush2: който също е аилцугваген.
Ма си ги карам с голям кеф , щото са еднаква визия!!! :dance1: :dance1: :dance1:
Виж това за растителност от равнините в планините не се бях сещал, ама то и наште планини са едни...
Но като цяло Зазо много точно го е описал , това което исках да кажа с епохите - едва ли след "изтичане" на епохата се е бракувал подвижен състав щото "не му е верен камуфлажа"  :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Най-малкото, че разделянето по епохи в моделизма струва ми се да е направено чак след втората световна война... :scratch_ones_head: и се отнася по-скоро за моделизма отколкото за действителността.
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: