Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

България!

<< < (204/351) > >>

pavel75:
Или аз съм в грешка или картата. Според легендата тънка линия са клонове, както например Червен бряг - Оряхово, а тези с пунктир са в проект. Поне така го разбирам аз.
И ако не бъркам според тази карта има съществуваща линия Каспичан-Силистра, Казичене-Самоков, а подбалканската вече е завършена.
Каква е разликата между двете линии - тънка непрекъсната и пунктирана?

pach:
Легендата гласи:
- плътна черна черта - "Линия в експлоатация".
- две тънки успоредни черни черти - "Линия в постройка"
- една тънка черна черта - "Линия в проект".
- една тънка пунктирана черта - "Клонова линия в проект".

Така излиза, че си прав. В картата при отпечатването са вложили и това което,
 май е трябвало да бъде завършено през въпросната година. Впрочем самоковлии
на три пъти са имали възможност да посторят теснолинейка от Казичане до Самоков,
но техните общински съвети на три пъти са предпочели друго. Доколкото знам единия път
цар Борис ІІІ им е отпуснал 350 000 швейцарски франка за да поръчат проучване и проект,
 но те предпочели да купят общински (но швейцарски) бик за разплод!!! :haha:
Третия път е бил по соц.време но там е най-мътно ...защо и до ден днешен няма влак до Самоков!?!

Има и клон в проект до Трън!!!  :scratch_ones_head: Аз не съм чувал за такъв проект  до сега...
Както и от Роман през Орхание (Ботевград) до Етрополе през прохода...или пък свързването на Габрово през Троян и Севлиово с Роман, а не с линията на юг от Балкана. Явно тази карта представя желаното и проектираното, но не може да претендира за точност. Сега е ясно защо по спешност се отделя като самастоятелност Дирекция на железницата от старото министерство - кашата е била почти пълна....

Картата е печатана през 1912 г, и явно не е съвсем точна. Може и да е пропагандна.
Ти виж къде е границата ни на юг! Тогава все още тези земи са били част от Турция.

IKAR:

Бул. Стамболийски, малко преди пл. Света Неделя, някъде 50-те години. Служебният джип на Пламеновия баща е паркиран точно до сегашното кино на Министерството на културата.

pach:
Уауууу. :swoon:.....страхотна снимка!!!! Трамвайчето е много важно!!!!
Колкото до джипа - само модела е. Обаче тази снимка от къде я изрови?!!!
Поздравления - стават все повече важни и ценни старите снимки!!!
 :hi:
От среща колата не е "Волга" - М21 а струва ми се на "Опел- КапитЕн" да е...или "Симка"... :scratch_ones_head:
ПП. Нещо ми се струва за киното да не знам. Там срещу министерството и сега е една голяма книжарница за книги.
Навремето от там си купувах доста книги като ръководства по химия, електроника и най-вече
различни видове моделизъм, като от тази книжарница си купих и най-важната книга в детството ми...
"Ръководство по железопътен моделизъм" от инж. Юри Ботев

IKAR:
Баш до книжарницата е киното - имат даже общ вход в сградата на министерството, която тогава въобще я е нямало - направо е киното, а наляво - книжарницата. Наистина беше много хубава книжарница, сега от години от същото това министерство я дават под наем на мошениците от Хеликон.
Снимката е от същото място, дето периодично изникват цветните снимки на парни локомотиви у нас от 60-те години.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия