Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

България!

<< < (292/351) > >>

Der Hetzer:
Предполагам другата дейност на тази фирма е била "Кинкалерия", а всъщност внос-износ на прахообразни удоволствия за инжектиране, съвместно с лица от турски и кюрдски произход, както и "казанлъшка революция" за разни бавноразвиващи се държави, припознати от тях като "братски".

pach:
Досетлив си ти!!!
Всъщност тя все още съществува и е активна в Сирия май напоследък!
На там сукно - насам прахообразна кинкалерия...
Или обратното...Пазарна икономика му викали...

То май и това е една от причините този квартал да се напълни в днешно време с неместни видове...Старите канали сухи не остават, пък и така са близо до ...Женския пазар!
 ::)

Adrian:

pach:
120-годишния юбилей на жп линията София-Роман

През февруари се навършиха 120 години от построяването на Искърската железница – София - Роман, част от Централната железопътна линия – София – Горна Оряховица - Варна.
На гара Роман, където е било откриването преди 120 години  нямаше никой. Старото здание, построено в началото на ХХ в. се руши и е в критично състояние, новата гара, построена през социализма също не е в по-добър вид.
За тържественото откриване на железопътната линия София – Роман на 20.02.1897 г. в станция Роман са пуснати три специални трена (влака) от София до Роман: първият трен (с народни представители, висши граждански и военни чиновници, поканени гости) тръгва от София в 07.00 и пристига в Роман в 12.00 часа, вторият (министри, членове на дипломатическото тяло, духовенство, членове на бюрото към Н.С.)- 08.00 – 12.15 ч. и, третият по ред трен с височайшите гости – Н.В.Княз Фердинанд, Княгинята, сръбския крал Александър I, спиращ на станциите Курило, Своге и Елисейна, тръгва от София в 8,30 и пристига в Роман в 12,30 часа. На станция Роман е подредена почетна рота на 4-ти на Негово Царско Височество Княз Борис полк и полуескадрон на 2-ри конен на Н.В. Княгинята полк. Високо над главите, на трикольорна лента е написан лозунгът: “Железопътна линия София – Роман, открита от Негово Височество на 20-ти февруари 1897 г., в присъствието на Негово Величество Александър 1, крал на Сърбия“. Реч изнася министърът на обществените сгради Михаил Маджаров, а Н.В. Княз Фердинанд открива линията.

Текста е  Гражданска инициатива За обществен и релсов транспорт, но съм коригирал първите две изречения заради датата.
Линк към стр. на с.Свидня (!!!)
http://svidnia.com/novini
Снимки: интернет (?), Но не са гара Роман,
 а сами вижте от коя гара са ;D

1967г.

ПП. много ме кефи "филиалът на РСВ" така разположен с белите покривки и сгъваеми те столове!!! Въобще цялата гара от онази година (1967) се е утепало за модел в трета/четвърта БДЖ епохи
При това последната снимка е от друга период с тези дървета на първи перон направо " избива рибата"!!!

TANO:
Това е типово за БДЖ здание, и съм го виждал на снимки и на други гари. Старата Мездра е същата, Роман и Курило са подобни и кой знае още колко. Заради тях си купих това:
http://www.auhagen-shop.de/product_info.php?info=p41_bahnhof-floehatal.html

Като конфигурация е доста подобно, и ще ми пасне добре на големия макет. Вече почти година отлежава в шкафа, ще вземеш да ме подпалиш да му дам зор. :drinks:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия