Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

България!

<< < (318/351) > >>

gregary:
Браво Адри, хубави снимки!
Не познавам в детайлност Варна, затова да попитам:
Кога е построен паметникът?

Тук се вижда, че мелницата я няма. Инфо, кога е построена?

Завчера, се върнах от Несебър и ми показаха тая гравюра, на която за първи път видях, че в стария град е имало джамия при наличието на толкова църкви.

Несебър:

Adrian:
ТУК ще научиш за мелницата

Успение Богородично Варна
Моето детство мина във Варна , роден съм на отсрещния ъгъл - сега е дом на морския флот , но преди е било аг болница ; тези рейсове с ремаркетата ги помня кристално ясно - винаги дърпах баба ми да се качиме в ремаркето ! А църквата е един от най-красивите храмове на България

gregary:
Имах предвид паметникът на руските освободители, както е написано и дадено по снимките ( на едната снимка го няма, а след това вече е построен). За катедралата ми е ясно!

Adrian:

Да , извинявай  :hi: този паметник не е формулиран правилно на картичката  си мисля и ето къде го открих :

Паметник на приморците паднали в Сръбско-българската война

Паметникът на приморците паднали в Сръбско-българската война е осветен на 25 септември 1894 година. Мястото, където първоначално бил построен е пред Катедралата. Реално това е било средата на кръстовището на бул."Княгиня Мария-Луиза" и бул. "Владислав". Средствата за паметника били събрани основно от офицерите служещи в приморски полк.

На откриването на паметника била отслужена панихида от митрополит Симеон. Присъствали лично княз Фердинад с майка си Княгиня Клементина и съпругата му княгиня Мария-Луиза. Паметникът е бил открит без днешната му ограда. Семейството на Фердинанд дарили 4000 лв. за да дооформяне на паметника. Изградени били циментова площадка, снаряди калибър 28 в четирите ъгъла, оградени с верига, както и четири междинни снаряди калибър 20. Ако имате спомен, че този паметник сте го виждали пред бившия НИПКИК то паметта ви не ви лъже. До 1995 година той в действителност се е помещаваше там. Преместен е още през 1958 г от старото си място, тъй като започнало построяването на подлезите. С поставянето му между Археологическия музей и община Варна е възстановена циментовата площадка с оградата от вериги и снаряди.

pach:
Тук, но доста назад в темата, където са качени същите снимки,
съм качил и една автентична, на провлака от 1908 (или 1913)г.
където съгласно спомените на хората от Несебър, си е все още
истинската мелница в работно състояние (с опънати платна по перката). Впрочем доколкото знам, тя е била и единствената
в оригинал, която е можела да се върти в основата си
(между камъка и дървената част), за да улавя всяка посока на ветровете.
 :hi:
За джамията и аз не знаех. Любопитно дали не била и
наша (или гръцка) църква преди това...пък и сега дали,
 пак не е църква.
Както знаем това е честа практика от средновековието.
 &bgflag

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия