Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
България!
pach:
Това май съм го пускал...но нека да е по-сигурно:
Сaprycorn:
--- Цитат на: pach link=topic=1752.msg50769#msg50769 date=1292239002 ---Снимка на старата гара в Добрич:
(Image removed from quote.)
Някой да се сеща кой е локомотива!? :pleasantry:
;D ;D
пп.Четник...виж комините... ;)
Ето я в началото:
Същата картичка но в по-голям формат:
Тук има и локомотив ...ама едвам се различава:
:yahoo: :dance1: :dance1: :dance1:
Май някой се съмняваше, дали локомотивите са били трицветни в началото (което е абсурдно де...)
Та тук фотографа е имал някаква основа (все пак го е видял на живо при снимката) на която е направил основнито оцветяване.
Интересно ...плуга е червен , но не се виждат колоосите добре...
--- Край на цитат ---
Локомотивът е серия 27. Разпознава се лесно по силно наклонените цилиндри и по-голямото разтояние между 1-ва и 2-ра сцепни колооси.
anubis:
Ясе, позволявам си да отбележа, че това най-вероятно е композиция на CFR, впредвид че снимката е правена когато Южна Добруджа е част от румънското кралство, т.е. между 1913 и 1940 година (изключая периода на Кондоминиума 1916-1918 през ПСВ).
CaLLlo:
--- Цитат на: anubis link=topic=1752.msg50801#msg50801 date=1292289494 ---Ясе, позволявам си да отбележа, че това най-вероятно е композиция на CFR, впредвид че снимката е правена когато Южна Добруджа е част от румънското кралство, т.е. между 1913 и 1940 година (изключая периода на Кондоминиума 1916-1918 през ПСВ).
--- Край на цитат ---
Къде пише кога е правена снимката?
Локомотивът е български 27.14
като този тук:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1052.msg23272.html#msg23272
http://www.railwaymodeling.com/photogallery/steam/bdz27.00/loc27.08.JPG
anubis:
С цялото ми уважение към вас и огромните знания,на които неведнъж сме се възхищавали, си позволявам да отбележа следното:
1. Картичката показва гарата на румънския по това време град Dobrici(Добрич).Таксувана е с румънска марка и е адресирана до румънския град Hermannstadt (днешен Сибиу). Датата на пощенското клеймо е 30.XII.1937. Следователно, логично е да се предположи че е румънска и е правена по време на румънския период на управление на Южна Добруджа.
2. Въпросните два локомотива за които се твърди че са идентични, са всъщност две съвсем различни машини. След по-внимателно вглеждане. понеже цветова схема почти липсва от снимката, основанието ми да твърдя, че лока е румънски, е разположението и специфичната големина на осветителните тела (нещо много характерно и за полската тракция също)
3. Някой би допуснал, че локомотива е български, но останал в Румъния след края на първата световна война и впоследствие експлоатиран от CFR. Лично аз на подобни данни не съм попадал (ако някой има, да сподели). В този регион българската армия се е оттегляла планомерно, за разлика от стихийното отстъпление на македонския фронт. така че е имала достатъчно време да изтегли цялото си имущество(че дори и нещо допълнително) към старите граници на страната.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия