Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
България!
lubomir:
Наистина уникално! Страшно ти благодаря. Винаги съм смятал и съм се чудил защо в Пловдив, град с над четвърт милион население няма трамваи, при положение, че съгласно всички градоустройствени науки, град с толкова население ТРЯБВА да има трамваи за градски тарнспорт, а град с над 750 хил жители задължително метро. Излиза че германците са гледали поне 20г напред! А като се сетя че в общината работят все още с карти от 1968г..... Да не говорим че ако поискате нещо от архив, изобщо няма да ви обърнат внимание и още по-малко ще намерят какво да ви покажат.
Сега излиза това, което винаги съм смятал за правилно за града, а именно че е трябвало още след 9-ти да се почне със строителство на трамвайни линии. Почти съм сигурен защо това не е направено и защо градския транспорт в Пловдив, включително и в момента е едно недоносче, както от към организация така и от към превозни средства.
pach:
ПРави впечатление двата обиколни маршрута - син и зелен.
Както и две/трите уши практически едно срещу друго - черно, червено и лилаво (някъде в Тракия).
Също така си личи че е проекто-план, заради опцията - или две уши при гара Филипово (май) или двете зад панаирното градче.
Обаче никъде не намерих за какво междурелсие става въпрос?
Може би стандартното за България - 1000 мм?
Дали тогава щяхме да си имаме фабрика за трамвай само в София?
Друг град който знам че е имал мерак за трамвай - Севлиево, е къде по-малък бил...
lubomir:
Четох преди малко статия, как настоящия кмет смятал трамвая за остарял транспорт и как това е бил транспорт на началато на 20-ти век. Горкия той! Дори не се замисля, че градът ни е изостанал в развитието си точно с толкова! Няколкото по-широки булеварди не променят общата картина. Хубаво, че поне към момента мислят за S-бан, но като знам как винаги гледаме да направиме нещо по възможност за без пари, съм почти сигурен в крайния резултат. С трици маймуни не се ловят!
Интересен факт е, че Париж се беше отказал от трамваи, и минал само на автобуси и метро, но в последните години започна ново изграждане на трасета на трамваи, като хората си признаха, че просто са направили грешка. Е, последното едва ли ще се случи в България, тъй като ние си имаме най-безгрешната нация и най-вече управляващи, в целия свят :lol:
CaLLlo:
liro4605:
Така като гледам картата на проекто-трамвая в Пловдив ми се струва че се заключава на изток до днешният стадион Ботев на запад до филиповска линия на юг до централна гара и на север до булевард България и отклонението към второто колело на панайра.Би било интересно като се има предвид че всичко това е в днешната централна част на града.Предполагам че мостовете са единият до панайрното градче а другият моста на Герджика.Имам чувството че съм живял в такова нещо и направо за мен си е чисто дежаву.
Стефане за мен първата снимка си е чисто от Вл.Павлов.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия