Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

България!

<< < (19/351) > >>

pach:
България – продължение за автобуси и тролейте ни....

Изкочиха още няколко снимки, та ще се върнем малко назад за да ги метна тук.

Отново още една снимка на тролея към Горна баня...

В малко по-късни времена в София (първо) са търкаляха и от тези тролейбуси на Шкода.

Но от тези „съчленените” дори не знаехме че ги има , а и нашите си бяха сини от самото начало...

А тук в Русе се виждат задниците на две „ботевградки” (едната е с ремарке).

В едър план – предницата на „хлебната” шкода .

И „кароси” се търкаляха доста време (това май е дори след „демокрацията”).

Типична автогара извън София – среща на две поколения автобуси „Чавдар”, между волги, баркаси и на преден план – старият модел на Шкода – „Октавия” (впрочем тя е първата с това име).

Пак „чавдари” – от междуградските...

Още една снимка на „ботевградките” – за мен тези си бяха първите „чавдари”...в средата е „Икарус” а в дясно – „хлебната”...

Ето я пак – в една от възможните цветови комбинации...

Но пък, „ботевградките” си бяха винаги червени...

В изкачване на Витоша...по линия №261 ("бърз" автобус по линия №61)...

Един от най-ранните „чавдари” след „ботевградките” – тук е в междуградско изпълнение, при това с врата на панти (!!!) която беше и доста тежка – веднъж като дете ми смаза палеца...

А така изглеждаше салона му отзад в градският му вариант...

Който тук навлиза в тунела на Пловдив...

и типична картинка по спирките на градският транспорт по онези (пък и днешни...) времена

И последната забравена - икарус 180 с характерната "панта" на средата...

fyut:
  :clapping: :clapping: :clapping: Е в тези сините на "Шкода" вече съм се возил. Тепето което вече го няма в Пловдив, май беше Марково тепе. На негово място ще строят МОЛ. За последното съм абсолютно сигурен.

CaLLlo:

Да добавим тук и тия стари емоции.

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=636.msg7596#msg7596 date=1214566787 ---
;D

(Image removed from quote.)

;D

(Image removed from quote.)

Снимките са от photo-forum.net

--- Край на цитат ---

pach:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=1752.msg32137#msg32137 date=1259830890 ---
Да добавим тук и тия стари емоции.

--- Край на цитат ---
...то тия и аз ги "дръпнах" , но ти ги беше метнал някъде тук, та ги пропуснах...
И не знам защо , но тези снимки ми се струва , че се правени на поредният митинг-събор организиран от комунистите , край с. Жарково , правен преди магистралата да мине от там.Имам някакъв смътен детски спомен в който помня , че при тази организация , "мобилизираха" целият автобусен парк (не малък впрочем) на управление "Редки метали" - с.Бухово...
Та не мога да го обясня , но съм почти уверен че това масово бутане на автобуси е именно от такъв сбор и то там...вн ония години... :fie:

pach:
Днес е четвъртък, а бях обещал на Васята да кача снимки от старите трамвай на София (както и най-новите ни де...)
И така:

--- Цитат ---Отдавна отмина времето, когато, за да се отиде от София до Банкя и обратно, се правеха големи приготовления. Вземаше се и суха храна, защото пътуването с файтон траеше цял ден. Отдавна из¬чезнаха и звънците на конския трамвай на Хри¬сто Размов, който изминаваше разстоянието със задължителна почивка на дядо Величковото хан¬че до Филиповци. Там пътниците се подкрепяха с топло ръжено кафе и сиренце. Конският трамвай вземаше от София пътници, багаж, продукти, хляб, месо, както и пощата. При пристигането си в Банкя той подаваше чрез тръбата на трамвая силен сигнал и всички се събираха в центъра на селото около него. Бай Христо въвеждаше ред. Най-напред слизаха пътниците. След това той разтоварваше багажа, разпродаваше хляба, про¬дуктите, месото, зеленчука, а след това разпре¬деляше пощата. Бай Христо беше най-търсеният и уважаван човек. Той съобщаваше всички новини от голямото „село" (столицата). Но времето на бай Христо остана в историята. Днес Банкя е град- спътник на нашата столица. До него води влак на всеки 40 мин., асфалтово шосе и авто¬бусна линия. Пътуването се мери вече в ... ми¬нути. На всеки 10-12 минути тръгват автобуси за Банкя.
Из книгата „Минералните извори в София и Софийско”
Д-р Въло Д.Нинов, София, Изд „МФ”,1979
--- Край на цитат ---

Познат ли ви е площада? ;)

Използвал съм снимки и от този сайт:
http://www.skgt-bg.com/History/Tram.htm
и един друг - за хартиени модели... :blush2:ама не мога да намеря линка му сега... :blush2: :blush2: :blush2:

Ето и линка към сайта от който съм взел снимките на трамвайте:
http://www.papertram-bg.com/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия