Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Осветление на локомотива и още...

<< < (4/12) > >>

eurostar:
Павел,
Два от диодите, които пробвах без резистор изгоряха моментално. Третия го запоих към резистор и свети без да нагрява... Еврика! Другите два диода, които бяха на платки нагряват. Сега обаче имам следния въпрос: над мотора на локомотива има едно странно нещо (картинката тук долу), което не знам какво е и за какво служи. Но фабричните диоди на новия локомотив са свързани директно към това нещо без резистор или поне аз не го виждам.

toniemi:

--- Цитат на: eurostar link=topic=177.msg1554#msg1554 date=1201970830 ---Павел,
Два от диодите, които пробвах без резистор изгоряха моментално. Третия го запоих към резистор и свети без да нагрява... Еврика! Другите два диода, които бяха на платки нагряват. Сега обаче имам следния въпрос: над мотора на локомотива има едно странно нещо (картинката тук долу), което не знам какво е и за какво служи. Но фабричните диоди на новия локомотив са свързани директно към това нещо без резистор или поне аз не го виждам.

--- Край на цитат ---
Мисля че това се слага за да не искри моторчето и да не смущава телевизора.

pavel75:

--- Цитат на: eurostar link=topic=177.msg1554#msg1554 date=1201970830 ---Павел,

--- Край на цитат ---
Това нещо се нарича кондензатор и служи за изглаждане на пулсациите на правия ток. Той няма отношение към съпротивлението на светодиодите. Използвай линка за изчисляване на резисторите и няма да имаш проблеми.

eurostar:
Merci bien,
Ще ти пратя в понеделник схемата, по която ще работя за удобрение.

CaLLlo:

--- Цитат на: gervasii link=topic=177.msg1420#msg1420 date=1201683009 ---възползах се от съвета за светодиодите и стана супер. имам един въпрос? монтирах диодите в двете посоки като им размених полюсите. тоест напред, светят предните а задните не светят. коментирах казуса с един приятел аматьор и смята че единия от диодите е винаги "накъсо" независимо от посоката и изрази мнение че така има опастност лесно да изгорят. та мисълта ми е вярна ли е неговата логика или не? благодаря предварително!!!!!!!!!!

--- Край на цитат ---
Ако съм разбрал правилно, свързал си паралелно 2 светодиода в различни посоки и последователно на тях резистора и в резултат, единият свети в едната посока на движение, а другият в обратна? Ако е така, бих казал "с един куршум си убил 2 заека". С такова свързване двата диода се пазят взаимно от недопустимо повишение на обратното напрежение в запушено състояние, което обикновенно е 5V, т.ч. твоят приятел аматьор не е никак прав, а точно обратно.
Бих казал дори и когато един светодиод се използва само, никак не е зле да се включи паралелно на него обикновен диод в обратна посока, с което се осигурява максималното обратно напрежение да не надвишава 0,7V.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия