Автор Тема: Осветление на локомотива и още...  (Прочетена 24528 пъти)

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #30 -: 02 Октомври 2009, 04:06:13 »
С такава схема ще се получи ли? И за цифрово трябва ли да се прави друга?

optron

  • Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 346
  • Рейтинг: 5
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #31 -: 04 Октомври 2009, 23:58:04 »
Да, тази схема е добра, но тя е само половината от това, което ти трябва. Трябва да я дублираш на всяка страна на локомотива - отпред и отзад. При това така свързани към токоснимателите на колелата, че да светят правилните светлини във всяка посока.

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #32 -: 05 Октомври 2009, 14:43:09 »
Така де това е само за едната страна. А за цифровото става ли?

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #33 -: 05 Октомври 2009, 19:32:47 »
Цитат на: staff123 link=topic=177.msg29224#msg29224 date=1254742989
Така де това е само за едната страна. А за цифровото става ли?
Не е за едната страна, а за отпред и отзад.Две такива схеми се свързват на кръст.В смисъл, че белите са  с червените от другата схема на едната страна на локомотива.Ако захранването е аналогово, в другата схема диодите са обърнати-ако е цифрова, свързването е по един и същ начин(пробваш, защото е възможно да не уцелиш вярната посока, ако локът е без вградено осветление и си го правиш ти).

Става перфектно, даже е по-добре отколкото с лампи(диодите са с по-малко потребление и не товарят толкова декодера). :good:

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #34 -: 05 Октомври 2009, 20:45:53 »
Цитат на: XRISTO link=topic=177.msg29246#msg29246 date=1254760367
Цитат на: staff123 link=topic=177.msg29224#msg29224 date=1254742989
Така де това е само за едната страна. А за цифровото става ли?
Не е за едната страна, а за отпред и отзад...


Аз точно това имах предвид, само че не се изказах правилно. :)
Благодаря ви отново. Следва етап "поялник". :)

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #35 -: 05 Октомври 2009, 23:10:01 »
А за какво напрежение трябва да си изчислявам резисторите? 12В?
« Последна редакция: 05 Октомври 2009, 23:12:01 от staff123 »

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #36 -: 05 Октомври 2009, 23:13:59 »
14 волта,съпротивления -  1,5 килоома, мисля.За белите светодиоди поне стават.  :) Е, за аналогово става гадно, защото за да светят като хората ще трябва да "навиеш газта" докрай.  :)Иначе мъждят едва-едва.  ;)

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #37 -: 05 Октомври 2009, 23:23:01 »
1.5kOhm?! На мене що ми казва онова в сайта, посочен в тая тема, че за 14V за 3 бели (4.5V) светодоида по 20mA ми трябва съпротивление 25Ohm?

VaCo

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 53
  • Рейтинг: 0
  • HO DRG,DB 2 и 3 епохи | Шумен
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #38 -: 06 Октомври 2009, 00:49:49 »
Цитат на: staff123 link=topic=177.msg29064#msg29064 date=1254445573
С такава схема ще се получи ли? И за цифрово трябва ли да се прави друга?
Тая схема е приложима само за аналогово управление, при цифрово ще светят всички светодиоди едновременно.
А когато имаш декодер в лока той си управлява светлините през съответните функционални изходи.

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #39 -: 06 Октомври 2009, 09:58:02 »
Опс!НЕдоскив...ако вържеш така диодите това ти е осветлението от едната страна(не обърнах внимание как си ориентирал светодиодите)на локомотива.Самият декодер има три изхода за осветление:



общ -  син, номер 7
напред - бял, номер 6
назад - жълт, номер 2

Само че ще се наложи да обърнеш два от диодите.Става дума само за цифровият вариант.
Абе, я да ти дам направо схема:



съпротивление за белите - 1,5 к.За червените не помня - ще погледна и добавя по-късно.За аналогов ти е вярна схемата, е трябва още една такава.
« Последна редакция: 06 Октомври 2009, 10:46:23 от XRISTO »

lubomir

  • Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 762
  • Рейтинг: 34
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #40 -: 06 Октомври 2009, 10:03:57 »
Христо, в грешка си! Сивия не е за светлините, а за мотора. Белия и жълтия са за светлините
Ето я правилната схема

EMPEROR

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1962
  • Рейтинг: 4
  • HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #41 -: 06 Октомври 2009, 10:17:58 »
Той правилно е дал пина... просто е объркал цвета...

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #42 -: 06 Октомври 2009, 10:34:51 »
Прави сте - източника ми е грешен, мързеше ме да се разровя за по-подробно описание от това:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,114.30.html , което се оказа със сбъркан цвят... :blush2: Или по-скоро е изобразен като сив, защото бял .... ами...просто няма да се вижда, че има такъв.  :lol:
Коригирах грешките, моля да бъда извинен.  :victory:
« Последна редакция: 06 Октомври 2009, 10:48:19 от XRISTO »

staff123

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 471
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #43 -: 15 Октомври 2009, 16:25:54 »
Като пробвах схемата от моя пост се оказа така, че в при движение напред белите светят, но като обърна посоката на движение червените не светят. Възможно ли е този DC-Bridge да има пръст. Лока е аналогов, както вече съма писал. И какво трябва да направя в случая, за да може всичко да свети както трабва?

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re:Осветление на локомотива и още...
« Отговор #44 -: 15 Октомври 2009, 16:35:36 »
Цитат на: staff123 link=topic=177.msg29832#msg29832 date=1255613154
Като пробвах схемата от моя пост се оказа така, че в при движение напред белите светят, но като обърна посоката на движение червените не светят. Възможно ли е този DC-Bridge да има пръст. Лока е аналогов, както вече съма писал. И какво трябва да направя в случая, за да може всичко да свети както трабва?
Нещо не става ясно каква ти е схемата, какъв е този мост и аналоговият лок на какво го пускаш?
Дай отначало с подробности, моля. :blink: