Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Осветление на локомотива и още...
staff123:
А за какво напрежение трябва да си изчислявам резисторите? 12В?
XRISTO:
14 волта,съпротивления - 1,5 килоома, мисля.За белите светодиоди поне стават. :) Е, за аналогово става гадно, защото за да светят като хората ще трябва да "навиеш газта" докрай. :)Иначе мъждят едва-едва. ;)
staff123:
1.5kOhm?! На мене що ми казва онова в сайта, посочен в тая тема, че за 14V за 3 бели (4.5V) светодоида по 20mA ми трябва съпротивление 25Ohm?
VaCo:
--- Цитат на: staff123 link=topic=177.msg29064#msg29064 date=1254445573 ---С такава схема ще се получи ли? И за цифрово трябва ли да се прави друга?
--- Край на цитат ---
Тая схема е приложима само за аналогово управление, при цифрово ще светят всички светодиоди едновременно.
А когато имаш декодер в лока той си управлява светлините през съответните функционални изходи.
XRISTO:
Опс!НЕдоскив...ако вържеш така диодите това ти е осветлението от едната страна(не обърнах внимание как си ориентирал светодиодите)на локомотива.Самият декодер има три изхода за осветление:
общ - син, номер 7
напред - бял, номер 6
назад - жълт, номер 2
Само че ще се наложи да обърнеш два от диодите.Става дума само за цифровият вариант.
Абе, я да ти дам направо схема:
съпротивление за белите - 1,5 к.За червените не помня - ще погледна и добавя по-късно.За аналогов ти е вярна схемата, е трябва още една такава.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия