Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Осветление на локомотива и още...

<< < (2/12) > >>

pach:
Най - бързо и лесно , стига да отбираш немски е това:
http://www.ralf-bueker.de/weisses_licht_mit_LED.htm
но и само по снимки става да си го направиш (е и малко опит и сръчност)
красотите там (страшно ефектни снимки ) май се продават , тоест частите с които да си направиш такива красоти , но  пък за да им вземеш идейте и основата в схемите се иска само голямо моделарско сърце!!! ...и търпение докато се разходиш навсякъде из сайта , преди да те за сърбят ръцете!!! ;D ;D ;D

emilchaushev:
Според мен връзването на диод и резистор последователно е доста неизпипано и ще се усеща разлика в яркостта на свете на диода при промяна на захранващото напрежение. По- добре ще е да се използва и транзистор, като диода се върже в колекторната верига.

За горните изчисления бих използвал стандартен пад на напрежение върху диода от 0,7V. Така не бих преоразмерявал резистора излишно.

Gervasii:

--- Цитат на: Tatcho link=topic=177.msg1061#msg1061 date=1199891912 ---Светодиодите са  до 20 милиампера, но имат различно прагово напрежение( зависещо от цвета).
Най-лесно резистора се изчислява по формулата:
R=U-Up/I
,където U е захр. напрежение,Up-напрежението на запалване(прагово) и I-тока през светодиода.
Up при червените светодиоди е 1,5-1,8волта, при жълтите- 1,8-2,0волта, при зелените- 2,2-2,8, при сините,УВ и белите- 3,0-3,5волта .Тъй, че:
24-1,8/0,02=1,2 до 1,5килоома за червен или жълт светодиод
24-2,5/0,02=1 до 1,2килоома за зелен
24-3/0,02=1килом за син,УВ или бял светодиод

--- Край на цитат ---

имам въпрос зависимостите за диодите важат ли пре цифровото управление

Tatcho:
Зависимостите са за конкретния цвят светодиод (всеки е с различен прагов ток) примера е за 16 В захранващо напрежение. За цифровото управление се преизчисляват за напрежението, което се подава от бустера към релсите (измерва се напрежението ).Важи за цифрово управление.

Gervasii:
възползах се от съвета за светодиодите и стана супер. имам един въпрос? монтирах диодите в двете посоки като им размених полюсите. тоест напред, светят предните а задните не светят. коментирах казуса с един приятел аматьор и смята че единия от диодите е винаги "накъсо" независимо от посоката и изрази мнение че така има опастност лесно да изгорят. та мисълта ми е вярна ли е неговата логика или не? благодаря предварително!!!!!!!!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия