Автор Тема: Хоби магазин-Гърция  (Прочетена 22906 пъти)

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #15 -: 27 Август 2009, 15:45:30 »
Защо ми се струва, че VАТ е номер на ДДС сметка? :blink:

Цитат
Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Трифон  (гост) 19.05.2007 20:09 Как се образува межд. данъчен номер от БУЛСТАТ ?

Имаме БУЛСТАТ но не сме регистрирани по ДДС. Наши европейски партньори ни искат данъчния номер. Когато им пратим Булстат с добавено пред него BG ( примерно BG123456789 ), те ни казват че е невалиден номер защото го проверяват на
и наистина когато си вкараме там номера, излиза че е невалиден.

Как да си образуваме валиден VAT number от БУЛСТАТ номера ?  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Трифон  (гост) 19.05.2007 20:10 В текста не можах да сложа сайта на който се проверява VAT number , защото сайта го забранява и казва че има неразрешени думи когато сложиш интернет адрес .... малко тъпо направено ????  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? plankov    19.05.2007 20:11 като не си регнат по ДДС нямаш валиден VAT номер, кажи на твоите европартньори: Аз не съм съм регнат по ДДС ))) и те ще си правят разни работи там )))  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? plankov    19.05.2007 20:12 ec.europa.eu/taxation_customs/vies/bg/vieshome.htm  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Трифон  (гост) 19.05.2007 22:40 Мерси Планков,

1. Да това е сайта за проверка. Като го слагах в съобщението си ми го отхвърляше и затова го махнах.

2. След като ние, НЕрегистрираните по ДДС, нямаме VAT number, какво им казваме на тези хорица дето ни го искат от разни европейски страни ?

След като го искат предполагам че е поне поради две причини :

- да проверят дали сме реално съществуващо ТД - сеаг не могат да го направят след като нямаме VAT number

- да си впишат нашия VAT number в техните си данъчни документи - декларации за приходи, фактури, и друго счетоводство

И сега какво да им кажем на тези хора ? Как да им обяснявам че в БГ може хем да си имаш VAT number хем и да си нямаш и пак да си реално съществуващо и регистрирано ТД ?  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? plankov    19.05.2007 22:49 Трифоне, съгласно директива 6 и всичките им там доп и изм VAT номер имат само регистрираните за целите на закона за ДДС, казваш им не сме регистрирани и точка, щото те ти искат VAT номера за да те проверят дали си регнат по ДДС, щото режимът на облагане е различен, ако си регнат и ако не си )))) Съответно ако купуваш нещо от тях те ще си следят прага за Дистанционните продажби, а ти като нерегнат ще си следиш прага за ВОП. /виж чл 99 ЗДДС по специално за регистрация на основание достигнат праг за реистрация при ВОП/  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? moreinfo  (гост) 09.06.2009 18:12 Да се включа и аз по темата...ще внасям стока от Холандия и на мен ми искат VAT номер, ако не им го предоставя ми казаха , че ще трябва да платя допълнително върху цялата сума/поръчката 19% на холандците отгоре. Та въпроса ми е мга ли да мина и без това плащане, тъй като моята фирма не е регистрирана по ДДС. Холандците ме посъветваха да се регистрирам, ама на мен не ми трябва това главоболие. Моля, съветвайте! Благодаря.  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Федор Венедиктович Езерский   09.06.2009 18:18 плащаш ;-))) щом нещеш ДДС ;-)
Ама трябва да си доволен, че не пазаруваш от Дания например ;-)  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? Бъзиков  (гост) 09.06.2009 18:32 Наспроти мене нема начин да имаш VAT ако не си ДДСар.  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? хихихи  (гост) 09.06.2009 18:38 Дата: 19.05.2007
Имаме БУЛСТАТ но не сме регистрирани по ДДС
те ще си следят прага за Дистанционните продажби,  RE: Как се образува VAT number от БУЛСТАТ ? moreinfo  (гост) 09.06.2009 18:51 Същото ме питаха и от Белгия, дали нямам VAT No, май най-добре си е от щатите да внасяш - е верно така пък плащаш мито ама пък зависи от фактурната стойност на пратката и как се транспортира.
За Европа като внасяш няма ли как да стане без този VAT №, в смисъл без да плащаш допълнителни пари, че така много скъпо излиза бе хора.

http://www.odit.info/?s=6&i=58324&f=201

ec.europa.eu/taxation_customs/vies/bg/vieshome.htm

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/traders/vat_number/index_en.htm

 ;D ;D :yes:
« Последна редакция: 27 Август 2009, 15:50:40 от pach »

i_deck

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #16 -: 27 Август 2009, 15:49:08 »
VAT e ДДС, но VAT Nomber мисля че е БУЛСТАТ, понеже съм указал, при оформяне на покупката че ДДС-то в БГ е 20%.

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #17 -: 27 Август 2009, 15:56:35 »
Прочети горният пост , малко се пренареди-сляха какво казват хората по въпроса, но ако четеш подред ще схванеш! :yes:
Май все пак трябва да им обясниш ,че искаш като частно лице да купиш от тях, тоест съответно нямаш такъв номер (без ДДС сметка си) и те най-вероятно , ако ти изпратят стоката , ще си начислят в цената и ДДС-то по техният закон, щото на тях така или иначе им се удържа съответно плаща ДДС-то.Тоест имаш вероятност цената ти да е по-висока.
Ако си фирма - но без ДДС сметка - пак прочети горе по - внимателно...
 ;D ;D ;D

http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/1180908/page//vc/1
« Последна редакция: 27 Август 2009, 16:01:39 от pach »

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #18 -: 27 Август 2009, 16:03:12 »
Цитат
Във връзка с разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност и правилника за прилагането му е необходимо да се спазват следните изисквания:

1.   При покупка на стоки или услуги от чужбина (независимо дали от ЕС или извън него) оригиналните фактури трябва да бъдат представени в отдел „Счетоводство” най-късно до 15 дни от датата на издаването им, независимо от датата на плащане, за да се издаде протокол по чл. 117 от ЗДДС за самоначисляване на ДДС в България. Ако оригиналната фактура не е получена в този срок, необходимо е да се изисква копие от нея, изпратено по факс или е-майл, което да се представи в 15-дневния срок.
2.   При покупка на стоки или услуги от страни членки на ЕС, задължително във фактурата трябва да се съдържа  идентификационния номер по ЗДДС на АУБ (VAT number- BG000019449) и ДДС номера (VAT number) на контрагента. В тези случаи фактурата трябва да бъде задължително без ДДС.
3.   При неспазване на 15-дневния срок за представяне на фактурите или копията от тях в счетоводния отдел или липсата на ДДС номерата на доставчика и получателя, в закона са предвидени санкции и глоби, които ще бъдат за сметка на кост центъра – инициатор на доставката.


IKAR

 • Trade Count: (2)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 947
 • Рейтинг: 265
 • HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #19 -: 27 Август 2009, 17:34:42 »
Пламен правилно го е казал, само ще дам някои пояснения. По принцип при търговия между субекти в рамките на ЕС (между две фирми или между фирма и частно лице, както е в твоя случай) има всичко на всичко два варианта:

1. Фирмата - получател е регистрирана по ДДС. Говорим за вътрешнообщостна доставка. Тогава доставчикът изпраща, тоест продава стоката на цена без ДДС, но получателят е длъжен в 15-дневен срок да декларира сделката и да си плати ДДС-то в България.

2. Получателят е фирма, нерегистрирана по ДДС или частно лице, както е при теб. В този случай е налице т.нар. дистанционна продажба. Фирмата доставчик продава стоките на теб на цена с ДДС, само този ДДС се начислява според ставката в Чехия. Тук, в България, не плащаш никакъв ДДС. И трябва кратко и ясно да обясниш на чехите, че си частно лице и нямаш VAT номер, демек следва да си получиш нещицата според това правило. Проблем би възникнал някога за доставчика (в случая чехите) ако всички вземем вкупом да пазарим от него и годишният му оборот с България надхвърли някакъв лимит (не помня дали беше 50 или 70 хил. евро). Тогава въпросната фирма е длъжна да се регистрира по ДДС в България и съответно да начислява 20 % ДДС за всички продажби у нас. Проблемът си е лично на чехите, но поради тази причина могат да решат, че не искат да продават в други страни от ЕС. Добре е да се знае, че от това, второто правило, има някои изключения. Това са т. нар. нови транспортни средства - коли, камиони, автобуси, локомотиви, вагони, яхти, трактори и др. а също и стоки, които се доставят и монтират от доставчика в дома/офиса на клиента - например климатици. При закупуване на такива работи от ЕС задължително се плаща 20 % ДДС в България, съответно от чужбина стоката се доставя на цена без ДДС, независимо от това дали получателят е фирма, регистрирана по ДДС, нерегистрирана по ДДС или частно лице.

При доставка на стоки от страни извън ЕС става кофти - хем плащаш мито, хем 20 % ДДС, независимо от това дали доставчикът ти от САЩ например ти го е включил в цената или не. Демек като си поръчаш модели от Рейнолдс например и ти ги продадат на цена с ДДС, тук независимо от това ще платиш още един път ДДС. Практически единственият начин да си купиш нещо евтино от САЩ избягвайки мита и ДДС е да идеш на място да свършиш тая работа, като при кацане на летището у нас не декларираш нищо и разчиташ да не те хванат или да помолиш някой твой приятел там, който или скоро ще си идва, или може да ти прати нещата под формата на подарък.

zazo

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2049
 • Рейтинг: 263
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #20 -: 27 Август 2009, 17:35:59 »
Пазарувал съм оттам и не са ми искали подобни неща. Най-вероятно при поръчката си нацъкал опция за приспадане на ДДС-то и затова ти искат номера. Щом пазаруваш като частно лице си плащаш ДДС-то на тях. колкото е в Чехия и не се занимаваш с фактури, ДДС-та и т.н. Пиши им че нямаш ДДС номер и не искаш отчисляване на ДДС-то(VAT). Ако си имал нещо друго предвид, за да не плащаш тяхното ДДС, когато си поръчвал, не мога да ти дам акъл.

i_deck

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #21 -: 27 Август 2009, 22:02:11 »
Мерси за съветите. Писах им и да видим какво ще ми отговорят.

zazo

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2049
 • Рейтинг: 263
Re:Хоби магазин-Гърция
« Отговор #22 -: 28 Август 2009, 09:52:01 »
А и друго. Въоръжи се с малко търпение, хората са много коректни, но действат малко бавно. При мойта поръчка размяната на 2 - 3 мейла за уточняване на подробности, плащане и т.н. отне около седмица. След плащането им трябваха 2-3 дена за да пратят пакета, иначе колета дойде за около седмица.