Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Бъдещият ми макет
Galactica87:
Здравеите и от мен в този късен час :) Казвам се Марио и съм савсем нов в тази област за сега.Старая се да наваксам :spiteful: Започнал съм първият си макет, но не знам много и ви моля за няколко савета!!! Макетат ми е разделян на 5 модула защото нямам голямо пространство на този етап от развитие и бих искал да ви попитам за модул с размери 60 на 125 см, има ли шанс за реализация.Целият макет е дълак 3.70 см на горе 3.70 см надоло и широк по 60 см.Опасявам се че за 60 см широчина няма да мога да разположа завоя на релсите в обратна посока :( бихте ли дали савет какво да правя!!!! :unsure:
Снимката е ужасно но за сега толкова утре ще кача повече.
Извинявам се за правописните грешки, но не съм свикнал да пиша на кирилица!!!
EMPEROR:
Здравей Марио и добре дошъл!
Като за начало дай малко по-голяма картинка на самия макет... аз лично почти нищо не разбирам от тази.
Иначе добре си се ориентирал към модулния принцип. Така лесно и безболезнено ще местиш макета или ще го разширяваш... обаче тези 60см са твърде недостатъчни. Това значи радиус по-малък от 30см (300мм) а повечето дълги вагони и многоосни локомотиви имат минимален радиус около 400мм ( 40см, т.е. широчина на модула минимум 80см).
Нищо не ти пречи обаче само обръщателните колела да ги направиш на 2 по-широки модула, а другото дори може и на по-малко от 60см...
pach:
Здравей и от мен!
Модулният принцип е добър подход за човек който не разполага с много място.
60 см. могат да бъдат и напълно достатъчно ...
но всички зависи от мащаба в който работиш.
Такава ширина е предостатъчно за Z и N , а при добро желание,дори
в ТТ.
Ти в какъв мащаб работиш в крайна сметка?
;D
Galactica87:
Добре заврил :) Дам за 60-те см днес разбрах в малкия цум че са много недостатачни, утре като отида на работа ще правя нова схема.Модул 120см на 100см как ви звучи по добре ли е ? А мащабат който съм харесал е НО.пространството с което разполагам е доста малко 3м на 3м но до май месец 2010 ще разполагам с 5м на 5м а и на модоли мисля че ще е по добре :) днес отново не ми остана време да ви пусна чертежите на проекта ми но утре вече ще се постарая да ги сканирам :) спрял съм се на влак от трета ера вече имам дигитално управление на роко и около 7 метра линии.Запознах се с доста хитринки как да си правя згради, дървета и тнт.Със зградите имам напредак но с дравчетата съм много зле ще си ги купувам.
br185:
--- Цитат на: Galactica87 link=topic=1883.msg28932#msg28932 date=1254255207 ---Добре заврил :) Дам за 60-те см днес разбрах в малкия цум че са много недостатачни, утре като отида на работа ще правя нова схема.Модул 120см на 100см как ви звучи по добре ли е ? А мащабат който съм харесал е НО.пространството с което разполагам е доста малко 3м на 3м но до май месец 2010 ще разполагам с 5м на 5м а и на модоли мисля че ще е по добре :) днес отново не ми остана време да ви пусна чертежите на проекта ми но утре вече ще се постарая да ги сканирам :) спрял съм се на влак от трета ера вече имам дигитално управление на роко и около 7 метра линии.Запознах се с доста хитринки как да си правя згради, дървета и тнт.Със зградите имам напредак но с дравчетата съм много зле ще си ги купувам.
--- Край на цитат ---
Здравей и от мен!
Модулният принцип който си избрал при липса на достатъчно място е най-доброто решение. Още повече, че ако в бъдеще време мястото ти се увеличи ще можеш да добявяш нови модули. Относно размерите. Като се има предвид, че най-малкият радиус на крива в мащаба Н0 е 360мм (поне на мен не ми е известен по-малък), ще са ти необходими поне 800-820мм за завой на 180 градуса и то при еднопътно трасе. При двупътно такова размерите стават още по-големи. Така че наличните ти 600мм просто няма да ти стигнат. Имаш няколко варианта за решение на проблема. Първият вариант е да направиш уширение в крайните модули с необходимите размери така, че да се съберекрива с избрания от теб радиус там. Това обаче изисква отделянето на повече място. Вторият вариант е преминаване на по-малък мащаб например ТТ. В случай че желанието ти е да си задължително в Н0 и нямаш пвече място от посоченото от теб то тогава единствената алтернатива която виждам е трасе с отворен контур (примерно две гари разположени в правите части на макета на различни нива и свързваща ги спирала в по-широкият междинен модул).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия