Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макета в НО на Иво Недков
pach:
--- Цитат на: optron link=topic=1889.msg34079#msg34079 date=1263497358 ---Ха! Как не се сетих по-рано! Не мога да видя пича какъв инструмент използва, май е обикновен триъгълник, но на мен ми хрумна, че може да се ползват чертожни кривки - те имат извивки с най-различни диаметри и прогресии, чрез които могат да се боядисват всякакви завои. Остава да се намери и бял маркер.
--- Край на цитат ---
Защо мислиш че пича там няма кривки?
Просто и на макета , както и в живота, "шаблоните" за пътната маркировка са прави! Не смятай , че от пътните управления и фирми си играят да правят шаблони за всеки радиус по шосетата - праскат единственият шаблон (понякога са две дъски на определено разстояние една от друга) и пръскат с боята.
Не е нужно да си усложняваш живота.Белият маркер, се продава навсякъде по офис магазините, но ако батето е сложил едър номер шкурка за "пътна настилка" на макета си , има опастност да "разроши" перото на маркера и пак да му трябва шаблон след десетата чертичка.Оня пич явно е боядисал картон , щото това със шкурката го измисли един колега от тук , който за съжаление вече не е сред нас.
Той си беше направил и няколко къщички , чийто стени (но с по-едра шкурка) перфектно имитираха "пръскана" мазилка след съответното им оцветяване!
темата на martzaro
Всъщност май покрива беше от шкурката, но идеята си е супер!
optron:
Пътните управления и фирми си боядисват с машина - тя прави радиусите, съобразявайки се с положените по настилката размерни маркери. Но това е друга история, няма нищо общо с макетирането.
Не съм казвал, че пича няма кривки. В клипа не мога да различа с какво чертае, наистина.
Така като гледам, шкурката може да влезе в употреба за доста неща ... :sarcastic:
Ivo Nedkov:
Десети етап - направа на маркировката на пътищата.
Ето и снимки: поглед отблизо и общ изглед:
muncho, машината за маркиривка са моите 2 ръце, малка четка, бяла боя
и тиксо подобно на лекопласт, което залепва много добре и боята не се разтича...
От него нарязах тънки ленти и си направих шаблоните.
optron и Best Ripper, не намерих бял маркер а коректор който е като маркер и пуска бяла боя.
Но както pach предположи шкурката която използвам не е от най-ситната и маркера беше непотребен.
Ще питате защо ползвах черна, а не сива шкурка за пътя:
Първоначално мислех да купя сива - пътя ще стои най-реално;
Обаче в магазина сивата беше на листове А4 и се отказах;
Пероните сиви, тротоарите на къщите също - е пътя няма и той да е сив!!!
Видях черна по-едра, навита на руло, широка 12 см.
Като я разрязах на две по дължина - имам 2 метра на 6 см. ширина - точно толкова ми трябва.
Прелезите, които имам са черни и пътя и той остана черен.
Така се откроява добре. Съвсем пресно положен асвалт !!!! :)
Е това е за сега. Продължавам с озеленяването, сигурно... :unsure:
optron:
Бавно и търпеливо, стъпка по стъпка. Бих казал, че си упорит човек. Така се прави всъщност!
Маркировката се е получила добре, а това, че пътищата са черни ... сигурно би могло да се направи нещо с помощта на един аерограф или някаква боя, ама това ще е при етапа на състаряването, предполагам.
Ivo Nedkov:
Единайсти етап - баластиране на релсовия път.
Ето и снимки: общ изглед и поглед отблизо:
В тези студени дни продължавам работата по макета.
Първо изрязах и залепих тревата, после и положих баластрата и залепих с С200.
За 2-3 дена оформих централната гара. Продължавам и с озеленяването и баластирането и на другата гара.
Имам едно питане:
Става въпрос за мястото между трите глухи коловоза -
Да покрия целия раьон с баласт или само около линиите??
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия