Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макета в НО на Иво Недков
Ivo Nedkov:
Best Ripper написа: "И поеми дълбоко въздух и се постарай да свикнеш с мисълта,
че както и да въртиш линиите, все няма да ти хареса след време.. Все ще намериш нещо за подобряване..."
Да, точно така и стана! Днес докато подреждах линните ми дойде нова идея:
Да направя още едно отклонение за фабриката!!!
На първата снимка е схемата досега, а на втората с разширението:
Не зная дали на стана много претрупано!!! Ако имате желание, можем да го обсъдим... :yes:
zazo:
Ако съдя по себе си, а и от други проекти всички имаме склонност да претрупваме макета/проекта с релси, щото ни се иска по-богато и сложно движение и маневри. Начертай си всички сгради и ландшафт още на проекта, а още по добре да ги наредиш на земята ако имаш тази възможност. Можеш да ползваш кутии и други подръчни материали, колкото да добиеш представа дали не се получава претрупано.
Жоро:
Иво, прав си става претрупано. В нашето хоби девизът на Мечо Пух:"Колкото повече, толкова повече" не е за предпочитане. Точно обратното, колкото по-малко, толкова по-добре. Преминаването на границата между "макет" и "детска играчка" е много лесно. И е много трудно да се намери тази граница. Да не забравяме, че правиме макети на железница и когато планираме трасето, развитието и мястото и необходимостта дори от една релса, трябва да си отговорим на въпроса: Това отговаря ли на действителността?
В тази връзка да попитам:
Защо избра двупътно трасе при тази сравнително малка площ? Разбирам, че сигурно искаш да виждаш как два влака се раминават в движение, на при тази дължина на коловозите(обусловена от общата дължина на макета), няма как да караш влакове с дълги пътнически вагони. Поне не повече от 4 вагона. От там идва изводът, че става дума за локални влакове. А следващият извод е, че става въпрос за локално трасе, а то от своя страна не може да е двупътно.
Според мен ако премахнеш целия вътрешен кръг(всичко, което се захранва от "белия" траф) и оставиш гарата с три коловоза, ще има повече "въздух" и дъбочина на макета. Така ще имаш място и за развитие на ландшафта. И ще ти остане релсов материал за разширението ;)
Ivo Nedkov:
Жоро, zazo - благодаря ви за отговорите.
Както всеки средностатистически софиянец живея в панелка.
Балкона на кухнята съответно е приобщен към кухнята за да стане малко по-голяма.
На малко място искаме много неща да събрем. Та така и моя макет...
В форума в раздела "Проекти", видях доста симпатични макети с двупътно трасе,
разположени на площ колкото моята или малко по-голяма.
Все пак реших да остане този вариант на схемата:
За сега нямям сгради и сам маркирал само къде какво мисля да разположа.
По нататък разбира се, ще си харесам и ще си взема...
Но, до тогава доста работа ме чака !!! :)
венелин:
За радос на хобистите, на които мястото е проблем, има място голямо и достъпно за всички, по всяко време и абсолютно бесплатно, всичко опира до желание. Непонятно за мен не се проявява интерес към този ресурс, които е предоставен на разположение на жп моделистите.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия