Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Бъдещият макет на Симеон Войнов в мащаб N.

(1/12) > >>

Morpheus:
Привет колеги, от няколко дни сериозно обмислям направата на макет в HO. Както повечето софиянци, живея в панелка и мястото е силно ограничено. Какви ли не размествания обмислях с идеята за отваряне на място, за макета, финалният вариант беше за 4 модула. Сериозно се замислих да се ориентирам към мащаб  N, поне за момента. Така реших първият ми макет да е в мащаб N, под формата на маса, нещо подобно:

http://www.mikemoon.net/choochoo/113-1355_IMG.jpg

За момента нямам никакъв подвижен състав или релси в този мащаб, но това ще се промени в течение на времето. Заех се да измъдря нещо в WinTrack и стигнах до долупоказаните варианти, за съжаление не можах да се оправя с направата на планина/тунели, издигане на земята и слагане на мостове, по тази причина има един нескопосан пример, направен в SketchUp.

Предполагам се разбира, какво искам да постигна. Везможно ли е да имам проблем с тока при тази схема.
При направата на схемата избрах релси на Flaischmann и след консултация със сайта на Conrad, сметката излезе 175 Euro за релсовият път, което ми е доста скъпо, явно ще се търсят стари релси на Piko. Открит съм за всякакви мнения, съвети и критика.

staff123:
Здравей!
Поздравления за решението да направиш макет! Пожелавам ти успех.

Ако имаш предвид къси съединения - не. Но мисля, че може би ще имаш проблеми с наклоните към първия мост - тези в жълто на схемата. Струва ми се, че ще са прекалено стръмни и неестествени. Ще е по-добре някой от колегите в N да сподели нещо по този въпрос.

Може би ще е по-добре ако сложиш още една връзка с две стрелки между вътрешното и външното трасе - веднага след тунела преди изкачването към моста. Ако влак влезе с локомотива напред в гарата, то за да излезе на външното трасе ще трябва да премине през изкачването, моста, слизането, през тунела и т.н. на заден ход, т.е. с вагоните напред. Ако сложиш тази връзка ще съкратиш това "пътешествие" значително.
Със синьо съм посочил мястото на връзката.

Надявам се да съм бил полезен.

Сaprycorn:
Щом си притеснен с пространството, и след като нямаш все още нищо в N, защо не се ориентираш към мащаб Z 1:220?
Върху една холна масичка може да се развие прекрасен макет в Z, а колегата toniemi в същият мащаб е сътворил чудеса на площ  не по-голяма от 3-4 кв.м! Помисли и за такъв вариант.

pach:
Хаха, така се почва "Искам в НО ама няма място, та ще си опитам в N и т.н. и т.н...." :lol: :lol: :lol:

За шофьорите казват , че "като ти смукне задника бензин - цял живот"...та и при нашето хоби се получава нещо подобно.
Та както почнеш да си чертаеш планове за макети - та цял живот!!! :hi:
Някой все пак не си поставят амбициозни задачи и в крайна сметка вече имат макети.

Конкретно по плана.
Ако не се вслушаш в съвета на Кеприкорн, то останолото вече са ти го казали.Електрическата схема няма проблеми, изкачванията може би са стръмни (тук във форума многократно сме писали и обсъждали как да се изчислят) но най-добре "N-сектата" да си каже думата.И за втората връзка (в синьо) е вярно,така че на мен не ми остава нищо друго освен да ти предложа една малка гара все пак в този макет, която да разположиш в предната и дясна част.
Тоест едната стрелка да е веднага след моста над реката (перфектна визия се получава) която да е на мястото на средната права с №9101 , а втората стрелка да е веднага след завоя в дясната част на макета , на мястото на кривата с №9136.
(всъщност тогава синята връзка може и да отпадне , щото вече ще имаш коловоз (гаричката ) на който да "обръщаш" посоката на всяка композиция.
 ;D ;D ;D

XRISTO:

--- Цитат на: pach link=topic=1950.msg30200#msg30200 date=1256190206 ---Някой все пак не си поставят амбициозни задачи и в крайна сметка вече имат макети.

--- Край на цитат ---

:blush2: :blush2: :blush2: :blush2:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия