Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Прекалено скъпо
axel:
Здравейте,
Първо искам да отбележа че не съм се занимавал с моделизъм досега и само най - основното ми е що годе понятно.
Та драмата е следната: идеята ми е да започна да се занимавам с жп моделизъм, но искам да наблегна най - вече на релсите стрелките гарите и т.н. Проблема обаче е, че няма смисъл от тях ако нищо не се движи, а едно локомотивче е около 100лв което далеч не е по - моя джоб, а и безсмислено при положение, че не държа на реализма (може би е в разрез с идеите на моделизма, но...). Т.е. искам да изградя някаква инфраструктура и просто нещо да се движи без значение какво. Та въпроса ми е има ли някакви хипер евтини локомотиви и вагони, дори да не съществуват реално?
Ще използвам случая и да попитам какви са цените на релсите и от къде идва токът за влакчето?
Благодаря предвалително и се надявам въпреки глупавите ми въпроси да получа някакъв отговор.
Morpheus:
И аз съм от скоро в занаята, но ето няколко насоки. Нормално е локомотивите да са около 100 лв., тук във форума се намират от 40-50 лв. до 300 лв., говорим за втора ръка. Цените на вагоните също варират от 5-10 лв. до 70-80 лв. Цените на релсите зависят от профила на самата релса, старите "П" профилни на Piko са по 50-70 стотинки за бройка, "Т" профилните са около 2 лв. за брой. Цените на сградите ти почват от 20-25 лв.,автомобили и подобни почват от 10-15лв, фигурки, дървета и т.н., като цяло това занимание не е евтино. Погледнато в перспектива ти трябват 700-1000 лв. и нагоре за цялостен макет(без да броим дървеният материала за основата), за нови релси си приготви поне 150 лв. Най-вероятно бъркам в цифрите, нека по-опитните споделят мнение.
axel:
Мерси много за отговорите!
Опитах се да обясня обаче че за сега проектът се състои от релси без сгради дървета и т.н. Като каза цената на релсите говориш в броеве... Колко дълго е един брой?
Adrian:
има т.нар. 'флекс' релси дълги почти 1 метър , продават се прави , но могат да се 'огъват' и в радиуси ; цената на брой 6-12 лв ;
в темата продава се предлагам такива ; смятам ,че ще ти излезе най-евтино да работиш с такива
цък!
mill:
Рано е още да питаш....Поне 2 седмици разгледай форума,прочети и разгледай темите за различните мащаби,след това помисли и когато ти се избистри главата от много информация -питай.Разгледай цените на различните фирми,запознай се с дължината на релсите,на всяка една от тях...Всичко има по твоите въпроси,само трябва да почетеш малко.Сега въросите напират като лавина и няма кой да ти отговаря така,като на теб ти се иска.Само да вметна-,че такова животно-евтин локомотив и вагон няма.Един макет може да се прави и 10 години,може и 20,факторите които определят това не са само парите.Ако имаш желание да навлезеш в материала-сам ще се убедиш в това.
Най-евтиния лок от картон,т.е. бутафорен е 40лв.
А преди всичко-добре дошъл и успех! :good:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия