Автор Тема: Макетът на bouzanis в ТТ  (Прочетена 4831 пъти)

bouzanis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Макетът на bouzanis в ТТ
« -: 20 Февруари 2015, 11:47:14 »
Може би е време да направя и тема за моят макет, който започнах преди около година и вече имам някакви "резултати" :)

Макетът е чрез модулна система, модулите са грубо 100 на 40 см, с идеята да направя и шкаф, в който да се съхраняват без да заемат място и да се прашат.

Управление - DCC (мултимаус) за влаковете, аналогово (имам един добре запазен Piko FZ2) за стрелки, светофари, осветление
Епоха - III/IV
Локация - макетът е условно вдъхновен от линията Банкя - София, но не търся 100% достоверност, просто следвам някои основни черти по линията и се старая средата да наподобява българската.
Администрация - поради горното съм се спрял основно на DR неща, които най-много ми приличат на БДЖ вагоните от моето детство.
Релси - Tillig, флекс релси използвам, части от макета ще са с дървени траверси, други части с бетонни
Подвижен състав - имам доста неща BTTB останали от детството ми, за сега съм купил само един нов вагон, Tillig, но по-нататък ще купя още няколко неща. Като цяло по линията ще вървят следните влакове
- пътнически влак с вагони
- пътнически влак с двуетажни вагони
- ретро влак с парен локомотив
- товарни влакове - един с открити вагони и един с бирени
- в депото ще има предимно хладилни вагони, цистерни и пътнически

Прилагам и една съвсем примерна схема на макета. В момента работя още по първия модул (ще го снимам тези дни). Работя бавно, поради липсата на достатъчно свободно време. До момента съм направил: взех шперплат, нарязан по размера на модулите, имам за първите 4-5 модула, като за 2 от тях съм сглобил и оребряването отдолу. Направих и една работна маса, на която могат да седят 2 модула, плюс рафт за материали и инструменти. По първия модул съм направил:
- релсите са готови, както и захранването им в две точки
- 2 стрелки са с механизми от конрад, за третата (за товарния коловоз) искам да направя ръчно обръщане
- земната повърхност е изградена почти изцяло, използвах стиропор
- около половината перон е готов с плочки, има няколко дървета и 2 (от общо 3) лампи за уличното осветление (viessman). Гарата е сглобена, но ще я боядисвам в друг цвят, за да изглежда по-българска. Също искам да и направя нов покрив.

Остава ми предимно да правя плочки и пътища, плюс малко трева и още няколко дървета. И най-сложното - светофари от китове на viessman, тъй като с поялника хич не ме бива :)


София 70

  • Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 621
  • Рейтинг: 165
  • София ,ТТ DR & DB ІV ер.
Re: Макетът на bouzanis в ТТ
« Отговор #1 -: 28 Февруари 2015, 20:55:08 »
При всяко едно пристигане на крайна гара трябва да се прави маневра . Похвално е , че пресъздаваш истинското движение , но дали това маневриране няма да те изнерви ?