А неудобно ли ще е ако попитам тук защото незнам къде да поставя тази тема:
Няма неудобни въпроси, само ги задавай в съответните теми, иначе вездесъщите модератори може и да те разочароват

Ако трябва за започна от 0-лата малко се плаша да е друго освен ТТ, не защото вече имам макар от старите П релси мнооого. и разни вагончета - пермутации на 4осните цистерни и хладилни дето всички знаем.. А по-скоро защото 1:120 е достатъчно малък да изглежда съвършен и подробен, не заема цял хол за 2-3 композиции и тн.
Изборът ти е предопределен и съвсем точен! И не защото и аз работя предимно в ТТ, а защото сам си усетил нуждата от компромис между, място, детайлност, цени и качество. Или както е "девизът" на последната немска фирма производител след плеядата от Цойке, Берлинер-ТТ-Баанен (ВТТВ) , а именно Тиллиг -
"ТТ - идеалният мащаб"!!!

Но незнам дори такива неща, като дали ТТ на Roco върви по тези релси, дали мога да дигитализирам лесно стари ТТ локомотиви, дори и да се намерият малки декодери и то мулти-финкционални.(звук светлина и мото). Страх ме е, че някак е занемарен ТТ класа и няма много неща
или са от много различни фирми, незнам дали има дори внос и дали не е рискован превоза ако сам си вкарвам.. и такива ТЪПИ за вас и отдавна решени въпроси , които четааа чета .. от часове и още по-объркан ставам
засега само знам, че Roco релсите са Т и са с преходник към П. Че за да вържа Вагони ТТ ми трябва друга "закачалка" на Roco.
Поне на снимка Роco изглежда подробен като PIKO а другите фирми или са много далече географски.. или ми изглеждат някак претупани в детаилите или бъркам
не съм ги виждал на живо
Освен май BTTB които и сега незнам PIKO ли са или са друга немска фирма
(не ме биите
Всичко което е в ТТ върви по едни релси - тези с междурелсие 12 мм, независимо чие производство са самите релси , Рокал, Цойке, ВТТВ или Тилиг,както и били те "П" или "Т" профил. Тези последните са най-качествените които може да се купят на пазара както в ТТ така и в НО. Те са Т-профилни и за разлика от НО , допускат да се търкалят всякакви нови и стари модели по тях (в НО имат проблеми със старите модели заради дълбочината на ребордите им - "ръмжът" по траверсите

)
ТТ класата не е занемарена ама въобще - просто изборът на фирми прозводители се събира общо към 10 до 15 и това някой смятат ,че предопределя съдбата на ТТ-мащаба, но всъщност това улеснява най-много нас хобистите.Дори в България ТТ-феновете се оказваме повече от колкото изглежда - ето че и ти си се ориентирал в този мащаб.
В момента според вида на композицията и наличният подвижен състав , в ТТ имаме четири вида автосцепки ("закачалки") които не са индентични и съвместими , но на практика шахтите в които се монтират не са се променили от 40 години, така че ето още едно предимство на този мащаб - само с едно движение сваляш даден вид автосцепка и на нейно място без никакви промени по модела слагаш каквато ти харесва от другите видове. Тези на Роко са най-новият вид , и се очертават като най-финни и имащи вид максимално близък (при страничен поглед) до истинските.Всичките четири вида автосцепки могат да бъдат "декуплирани" (тоест разкачвани) от съответните електромагнитни устройства под релсите. Тези на Рокал са най-груби и едри и се ползват само при 4търкаляне" на модели от тази фирма.Повечето моделисти си ги подменят с по-съвременните все пак.
Можеш да си купуваш от където искаш модели , но най-добре първо прочети темите за "продавачите", "Ибей" в съответните раздели щото може и да се опариш от незнаяние.
Обикновенно опаковките ги предпазват от счупване и до сега не е имало случай на загубена пратка , но и фирмите , както и пощите не са едновремешните.Все пак не бързай с покупките в странство, по пощата докато не се "отракаш".Тук има няколко (вече станаха доста ако ме питаш мен) съфорумци които пазаруват в Ибей и т.н. и продават тук в съответната тема.Имаме си дори руснак , който продава в нашият форум. Огледай раздел купува - продава щото там правилата са най-строги и модераторите (пък и купувачите) са безкомпромисни.
Внос на нови модели в ТТ осъществява единствено нашият съфорумник тук - Жоро, който е представител и на основните фирми за България не само в ТТ но и в НО , както и N. Той продава и стари модели (тъй наречените втора ръка) а за заявки през форума се обръщаш към него на ЛС.
А какви интересни неща тука има не е истина.. вие сте съдисти бе.. аз кога ще спя!?
Явно се "запалваш" все повече, така че свиквай - не само няма кога да спиш, но и кога да ядеш, кога да е*** и т.н. Въпрсо на приоритети, но знай ,че хобито ни е за отмора от всички други дейности , но не е техен заменител. Така че продължавай да спиш, ядеш и е*** , а с хобито се занимавай само за собствено удовоствие и разстоварване...е може и да не спиш от мерак "кога ще пристигне новият ми модел" или нещо от сорта , но това са изключения които само потвърждават правилото - тук си не за допълнително натоварване на нерви и портфейл, а за собствено удоволствие!
Не се чувствайте длъжни да се занимавате с поредният нов Олигофрен
надявам се след известно време да ми мине еуфориата и на Кантарион мента и глог .. да почна да се оправям с някои неща тук.
P.S. Иначе, като чета насам натам, могда да мъда полезен в неща свързани нови устройства с проектиране на многослойни платки и Wireless (ZigBee,Btooth i WiFi най-общо), прости и стъпкови контроли и софтуер зад тях, интерфейси към Софтуерно управление и писане на системни модули за тях (USB,RS242 etc.) релейни системи и датчици от всакакъв тип сигнал (digit-Opto), и кво още.. евентуално софтуер към flood контрол на много обекти и неща които в момента едвали разбирам , но някой ако му е интересно и може да обяснява какви нужди има ..
DCC протокола не е много богат и ултра-сложен, направо си е песен, но някак ме влече към това да си вържа един стар ЛАП към влакчето и да се правя на БОГ(диспечер
) така някак и ще предпазя горките машинки от директен досег с децата ФулКонтакт
.. та туковиж уцелеят по дълго (не децата де..)
Не откривай топлата вода - мрежата е пълна с какви ли не електронни модули и програми , както за самостоятелна изработка, така и за "подкачване" на всякакви компютри към моделните железници.Тук има няколко основни неща в съответният раздел , а се надяваме някой ден (в най-скоро бъдеще) в нашият клуб да си разработим чисто българска електроника и програми за управление по DCC протокола.Смятам ,че щом решиш ще се включиш, в една такава разработка със своите умения.
За финал - добре дошъл и от мен !!!

(В най-скоро време ще направим ново преброяване на редиците , защото НО-гилдията си остава най-голямата , N-ската секта е доста "шушукаща" по кьошетата, но и те не са малко, но все ми се струва че ТТ-четата е подценена!!!
При това подготвям специален раздел за ТТ - модулни стандарти по български, защото в клуба вече доста ТТ-четници ме подпидват - "ние модули няма ли да правим?"