Пламене, моторът при Мерклин е променливотоков(правотоков) с последователно възбуждане от електромагнит (статорна намотка).
Просто намотката на електромагнита/статора се състои от 2 секции, свързани последователно (три извода - прав, средна точка, реверс).
Можело е да турят само една намотка, но се изискват 2 механични контакта за обръщане на поляритета и.
Хората са решили нещата с 2 секции. Така един път е вързана 1-вата секция (за прав ход) в последователност начало-край.
При реверсирането са вързва 2-ата секция в обратна последователност край-начало. Тъй като при мрежовото напрежение имаме
смяна на посоката в зависимост от честотата, роторчето би трябвало да трепти без да може да се завърти (ако възбуждането е от постоянен магнит).
В нашия случай възбуждането е от същото променливо напрежение като роторното и по този начин сменяйки си посоката,
тя ще се сменя синхронно и за ротора и за статора, т.е. въртенето ще е винаги в една посока.
Реверсирането може да стане ако вържеш обратно възбудителната намотка (смениш начало и край), така, както го правят при Мерклин.
На този принцип (с последователно възбуждане) работят всички колекторни АС мотори за битови цели - миксери, дрелки, пасатори, прахосмукачки и т.н.
На мотора му е все тая какъв е токът - прав или променлив - и в двата случая ще работи винаги в една посока.
Мерклин са почнали с променлив ток поради простата причина, че когато са почвали не е имало изправители, подходящи за вграждане в моделна железница.
Първият метален изправител е видял бял свят през 1886г., но е бил голям, индустриален.
Вакуумният диод е открит през 1904г., но предвид използването на големи напрежения и сравнително малки токове, използването му е било нецелесъобразно си мисля.
Нали се сещаш какъв фойерверк е влакче, работещо на 200-300 волта DC?
Селеновите изправители са направени чак през 1933г., тогава Хитлер е станал канцлер в Германия, а Мерклин вече са били институция.
Т.е. хората са го направили по най безболезнения начин. От там нататък нещата са останали така, заради традицията.
П.П.
Относно полупроводниците...
Знаеш, че не съм любител на солид стейта по отношение аудио честоти, лампата е в пъти по-добра там.
Както казваше един приятел - по добре да пусна звука през нищо (вакуум), отколкото през пясък

Това за звуците, иначе да, имат много предимства - работят с ниски напрежения, големи токове, компактни са,
но пък само да им покажеш късо и са се анихилирали. Или както гласи един от законите на Мърфи:
Транзисторът е сложен в схемата за да предпази бушона, изгаряйки винаги пръв.
Бушонът обикновено се слага за да не запалиш кочината (устройството или апартамента),
след като полупроводникът вече е станал на цял проводник (демек на жица).
Аз нали работя с ей такива ИГБТ-та (тучове), (тоя специално е 1 килограм) и имам известен опит с експлозиите:

Няма да ти казвам каквъв мазаляк става, като гръмнат 3 наведнъж - няма изчистване гадорията, която излиза от вътре...